Mazejeva izgubila pobudo, ne pa možnosti

Tina tudi v slalomu v Åreju ni imela moči za zmagovalni oder, usodna trebušna gripa.

Objavljeno
15. marec 2015 00.51
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Åre – Ko je Tina Maze v veleslalomu po solidnem nastopu na prvi progi, bila je šesta, na drugi končala na 20. mestu, je bilo jasno, da je z njo nekaj hudo narobe. Le dan prej je namreč na treningu smučala zelo dobro, po besedah Andree Massija je bila nared za vrhunske predstave.

Iz smučarke, ki je na vseh tekmah na koncu stopnjevala hitrost, se je nenadoma prelevila v svoje nasprotje. Bolj ko sta se tekmi bližali koncu, bolj je ugašala. V veleslalomu je dosegla denimo šele 27. čas, najslabšega med finalistkami. Enako se je ponovilo včeraj v slalomu. Na prvi progi je bila deveta z realnimi možnostmi, da se povzpne na zmagovalni oder, saj je za tretjeuvrščeno Veroniko Velez-Zuzulovo zaostajala za 0,51 sekunde, za petim mestom, ki bi ji vrnilo rdečo majico vodilne v svetovnem pokalu, pa 24 stotink. A je na drugi spet ugasnila. Dosegla je 24. čas in prehitela le štiri tekmice.

V kakšnem stanju je smučala Mazejeva, je z opisom bolezenskih simptomov pojasnil zdravnik alpskih reprezentanc dr. Matjaž Turel. »Kolikor mi je uspelo izvedeti po telefonu, ima Mazejeva blažjo zastrupitev oziroma trebušno gripo. Vsi pokazatelji kažejo na to, za zdaj sem lahko samo predpisal ustrezne tablete. Težave so se pojavile ponoči pred veleslalomom. Imela je precej prebavnih tegob, zdaj ji ostane le, da jih preboli.«

Zaostanek za Fenningerjevo, ki je v veleslalomu preobrnila prednost v 45 točk, je zmanjšala za 15 točk, tako da ima zdaj Avstrijka pred zadnjimi štirimi nastopi 30 točk naskoka.

Trenutek dvoma

Slalomski dvoboj za mali globus med Mikaelo Shiffrin in Frido Hansdotter se še ni razpletel, čeprav je bolj ali manj jasno, da bo Švedinja zelo težko ugnala Američanko. Shiffrinova je s četrto zmago v sezoni povečala prednost na 90 točk. Mazejeva ima udobno prednost 57 točk na tretjem mestu pred Zettlovo. Shiffrinova je zmagala s kar 1,41 sekunde prednosti pred Velez-Zuzulovo. Kot je pojasnila na tiskovni konferenci, je bila sicer prepričana, da na drugi progi smuča dobro, a je podvomila vase, ko je razumela napovedovalca, da zaostaja. »Zato sem se spodbujala, daj, Mikaela, daj, stisni. Včasih imam v nogah toliko adrenalina, da se mi zdi, da ne smučam dobro. V Åreju mi je pomagalo, da sem bila hitra,« je pojasnila odlično smučanje na obeh progah 20-letna Američanka.