Mazejeva se še ni odločila, Massi se je že

Če se bo Tina Maze v prihodnji sezoni vrnila na bele strmine, njenega tabora zagotovo ne bo vodil Andrea Massi.

Objavljeno
28. januar 2016 16.59
G. L.
G. L.

Kranjska Gora - Tina Maze še vedno ne ve, ali bo njeno začasno tekmovalno slovo v bližnji prihodnosti postalo tudi dokončno. Novopečena strokovna sodelavka na televizijski mreži Eurosport pa je v okviru svojega smučarskega dne v Kranjski Gori priznala, da se tudi ob morebitni vrnitvi na bele strmine ne bo posvetila vsem disciplinam.

»Preklopiti na normalno življenje po tako dolgi karieri je v zelo kratkem času težko. O nadaljevanju ali koncu tekmovalnega smučanja se še nisem odločila. Dejansko pogrešam smučanje, pogrešam zavoje, tekmovalnost, ne pogrešam pa količkov,« je za STA povedala Črnjanka in dodala, da je morebitno vrnitev na tekme v obeh tehničnih disciplinah praktično že odpisala: »Ideja o nadaljevanju ali koncu kariere še zori. V nekaterih stvareh se sploh ne vidim več. Slalom in veleslalom vidim kot zabijanje v količke, v nekaj, kar te moti v vožnji proti cilju. To me res zelo moti. Bolj se vidim v smuku in superveleslalomu, seveda pa moraš za to trenirati veleslalom. Slednji je moja disciplina, vendar v nadaljevanju nikakor ne vidim možnosti, da bi nastopala v vseh disciplinah kot v zadnjih letih.«

Njen partner Andrea Massi, ki letos odlično sodeluje s slovensko reprezentanco, se kot vodja ekipe Team to aMaze ne vidi več. »Če se bo odločila za nadaljevanje športne poti bo morala do Söldna, do začetka sezone, ali če se bo odločila le za hitre discipline, do Lake Louisa, delati s polno paro. Sestaviti bomo morali ekipo, nekaj imen že imam, ji bom pomagal pri tem, potem pa se bo morala odločiti, kdo ji bo vodil celoten program. Mislim, da ne bi bilo prav, če bi bil znova jaz tisti na čelu ekipe. Imam težko roko, kup napak, najin odnos je trpel, šport je imel prednost pred najinim osebnim življenjem. Sedaj pa je na prvem mestu partnerski odnos,« je priznal Italijan, ki je prepričan, da Tina še lahko poseže po vrhunskih uvrstitvah.

»To je stvar želje, ni fizično omejena, čeprav ima čez 30 let. S trenutno konkurenco v svetovnem pokalu nima omejitev. Zavedam pa se sedaj, ko gledam druge ekipe, kakšna velika razlika je bila v našem sistemu. Me čudi in je sramota za naš šport, ker se mladi ne ukvarjajo z vsemi disciplinami. Sam česa takega s Tino ne bi nikoli naredil. Šli smo v boj v vseh disciplinah in nam je tudi uspelo. Ne verjamem, da ni možno ponoviti naše zgodbe,« je razmišljal Massi, ki na letošnji že 52. Zlati lisici po dolgem času ne bo stiskal pesti za svojo najdražjo.

Mazejeva je v Mariboru trikrat stala na najvišji stopnički, letos pa bo ob vznožju pohorske proge le v vlogi gledalke. Drugače bo na finalu svetovnega pokala v St. Moritzu, kjer najboljšo slovensko športnico minulega leta čakajo tudi delovne obveznosti. »Odlično se počutim v tej novi vlogi in mi je domača. St. Moritz, kjer bom delala letos za Eurosport na finalu svetovnega pokala, bo nov izziv. Kot tekmovalka sem se ukvarjala samo s sabo, nova vloga pa je razbremenjujoča in iščem zgodbe ter se ukvarjam z drugimi. Če ne bom tekmovala, bom lahko nadaljevala v tej smeri. Rada govorim o stvareh, ki jih poznam. Zato se mi zdi pametno, da ostajam v športu, ki ga živim in doživljam ter lahko tudi prek televizijskih ekranov to delim z ljudmi,« je zaključila Mazejeva.