Mazejeva spet v rekordni smučini

Slovenska smučarska kraljica Tina Maze v uvodnih sedmih nastopih zbrala le 17 točk manj kot v sezoni 2012/13.

Objavljeno
08. december 2014 21.56
V. D., šport
V. D., šport

Ljubljana – Čeprav tega na prvi pogled ni videti, pa Tina Maze smuča na enaki, če ne že boljši kakovostni ravni, kot je v rekordni sezoni 2012–13, ko je osvojila veliki globus z 2414 točkami, slavila 11 zmag in se 24-krat uvrstila na zmagovalni oder. Po sedmih tekmovanjih zaostaja za 17 točk (380 : 397), predvsem na rovaš slabega začetka v veleslalomu (59:200).

V preostalih disciplinah je boljša. V smuku je njeno razmerje med letošnjo in predlansko sezono 132:37, v slalomu 129:110, superveleslalomu pa 60:50. Če ne bi bilo dveh napak v slalomu v Aspnu in smuku v Lake Louise, bi bil njen izkupiček krepko boljši. V skupnem seštevku je tudi učinkovitejša. Pred Avstrijko Anno Fenninger ima 117 točk prednosti, pred njeno rojakinjo in specialistko za tehnične discipline Kathrin Zettel pa 130 točk. Pred dvema sezonama je imela po ameriški turneji 78 točk naskoka pred Mario Höfl-Riesch in 87 pred Lindsey Vonn.

Tudi tako dobro in umirjeno kot letos pred dvema letoma, z izjemo velemojstrskega veleslaloma, ni smučala. Njena samozavest je za tekmice »zastrašujoča«, kot je bila v rekordni sezoni. Vodilo v letošnji je, kot je sporočila iz Lake Louise, 'ne preveč'. Se pravi preudarno se prepuščati smučarskim umetnijam ter uživati v hitrosti in zavojih. V smučanju pa je tudi to zmagovita formula za končni seštevek, kajti vrhunsko formo je treba zadržati vso sezono. Prva smučarka sveta je dokazala, da jo zna, čeprav je tekmovati v petih disciplinah psihično in telesno zelo težko. Ima znanje in prefinjen občutek. Z že osvojenim globusom je vse lažje.

Dvakratna olimpijska prvakinja iz Sočija ima v svetovnem pokalu vsaj štiri izzive – vrniti se na prestol in osvojiti drugi veliki globus, mala v smuku in slalomu ter premagati še edini nedotaknjeni ženski, s tudi absolutni sezonski rekord – 14 zmag Vreni Schneider. Če bo nadaljevala v ritmu prvih tekem, ji veliki globus ne more uiti. Je daleč najbolj kompletna smučarka svetovnega pokala, ki je sposobna zmagati v vseh disciplinah. Na vprašanje, v kateri disciplini se ji zdi, da je najmočnejša, je brez pomisleka odgovorila, da je to letos slalom, ki ga je tudi največ trenirala. Bo pa zelo zanimiv dvoboj z Vonnovo v smuku za mali globus, kajti Mazejeva v hitrih disciplinah še nikoli ni bila tako močna. V Lake Louise je pokazala izjemno prilagodljivost. Brez predhodne vadbe je že na prvem treningu smučala zelo dobro. Vonnova ji letos v skupnem seštevku ne bo tekmica, ker se je odločila, da se bo posvetila zgolj hitrim disciplinam. Zato je po kanadskih tekmah tudi ostala doma. V smuku prihajajo tereni, ki so Mazejevi veliko bolj pisani na kožo, kot ji Lake Louise – od Val d'Isera, Bad Kleinkichheima in Cortine do St. Moritza in Garmisch-Partenkirchna.

Kakšne pa so možnosti, da se dotakne mejnika 2414 točk? Igra številk pove, da bi bil pred dvema letoma – brez odpadlega smuka in superveleslaloma v finalu v Lenzerheide ter odstopa v slalomu v Zagrebu – z letnim povprečjem 69 točk maksimum 2635 točk. V letošnji sezoni je ta meja z enakim povprečjem osvojenih točk zaradi manjšega števila tekem (34) pri 2346 točkah. Mazejeva za novi rekord očitno potrebuje več zmag.

Odgovor, kam seže njen točkovni maksimum, bomo dobili že v Åreju, kjer jo čakata v petek veleslalom in v soboto slalom. Lani je ob povratku iz Amerike šokirala tekmice z dvema zmagama in drugim mestom v St. Moritzu.