Mazejeva v Cortini kot raketa Vasca Rossija

Le prva smučarka sveta lahko v Cortini ustavi Vonnovo, ki jo je v lovu na 62. zmago v SP prišla podpret vsa družina.

Objavljeno
16. januar 2015 00.29
Italy Alpine Skiing World Cup
V. D., šport
V. D., šport
Cortina d'Ampezzo – Ko Tina Maze in še zlasti Andrea Massi slišita Cortina, jima srce zapleše. Goričanu, ki je smučarsko zrasel v osrčju Dolomitov, je bila Cortina drugi dom. Mazejevi je olimpijski smuk Tofane najljubši. Navsezadnje je lani na njem s prvo zmago začela pohod na Olimp.

»Smučišče v Cortini mi je zelo pri srcu, okoliški Dolomiti pa so najlepše gore na svetu,« je Mazejeva povedala o nekoč eni izmed najbolj mondenih smučarskih metropol sveta. Letos ima poseben motiv, podporo slovitega italijanskega rockerja Vasca Rossija. Nastopila bo namreč z napisom »Missile che Vola« (Leteča raketa) iz pesmi »Aspetta mi« (Počakaj me). Rossi, s katerim sta se spoprijateljila poleti, ko mu je podarila smuči, ji je dovolil nositi napis.

V gorovju izjemne pozitivne energije se je Mazejeva vedno odzvala čustveno, pa naj je šlo za veselje ob odličnih nastopih ali pa razočaranja. Kar nekaj časa je potrebovala, da je naredila preskok s četrtih mest na zmagovalni oder. Preboj je naredila januarja 2012 v superveleslalomu. Na zadnjih sedmih tekmah je bila vseskozi boljša od sedmega mesta, kar štirikrat je stala na zmagovalnem odru. Danes bo nastopila tridesetič. Iz prvega nastopa 2001 tekmujejo le še Julia Mancuso, Daniela Merighetti in Carolina Ruiz Castillo.

Na edinem treningu na olimpijski progi je Mazejeva dosegla tretji čas. Za Američankama Lindsey Vonn in Julio Mancuso je zaostala za 18 oziroma šest stotink. Precej manj, kot je načrtoval Massi za dober nastop na tekmi. Po slalomu v Flachauu je dejal, da bi bila za Tino, tako kot pred vsakim smukom, idealna dva treninga. »Na treningih v Bad Kleinkirchheimu je naredila miselni preskok s tehničnih na hitre discipline, tako da ji bo tudi en trening dovolj. Če bo za najhitrejšimi zaostala za štiri do pet desetink sekunde, bo to odlično izhodišče za tekmo,« je Massi razmišljal pred tremi tekmami v Cortini. Trener Valerio Ghirardi, ki pozna, kot je povedal, vsak centimeter proge, verjame, da je prva smučarka sveta nared za zmago oziroma da je Tina edina, ki lahko zaustavi Vonnovo. Spet namreč smuča s pravim občutkom. Slalom v Flachauu pred tremi dnevi ji ga ni pokvaril.

Cortina pa ni všeč le Mazejevi, ampak tudi obema Američankama. Vonnova je leta 2004 v Dolomitih prvič stopila na zmagovalni oder, Mancusova pa dve leti kasneje. »Zelo dobro obvladam olimpijsko progo. Tu sem navsezadnje že sedemkrat zmagala. Ne glede na rekord se bom v celoti osredotočila le na tekmo,« Američanka pričakuje veliko predstavo, s katero želi (ne glede na zadržanost pri napovedi) izenačiti rekord Annemarie Moser-Pröll. Spremljevalci svetovnega pokala so prepričani, da je v Cortini ne more ustaviti nobena izmed tekmic oziroma da bo slavila 62. zmago. Pravzaprav je vse pripravljeno za slavje. Iz Amerike je pripotovalo pet najbližjih sorodnikov z mamo in očetom na čelu, ne bo pa intimnega prijatelja Tigerja Woodsa.

Vendar pa je letošnji smuk drugačen od tistih, na katerih je zmagovala Vonnova. Več je skokov, ki so bili na treningu precej visoki, kar je malce prestrašilo zmagovalko dveh od treh letošnjih smukov. Verjame pa, da na današnji tekmi ne bo zadržkov za popoln napad. Tomaž Čižman, tehnični delegat FIS in nekoč specialist za superveleslalom, si je ogledal trening. Na njegovem odseku proge je Mazejeva smučala odlično, nič slabše od Vonnove in Mancusejeve. Znano pa je, da Mazejeva na prvih treningih nikoli ne gre do konca. Čižman meni, da je proga Tofane odlično pripravljena. Upa pa, da bodo razmere za tekmo enake, kot so bile na treningu, čeprav je napovedana megla.

Mazejeva šestnajsta na štart

Današnji smuk, na katerem bodo nastopile Tina Maze, Ilka Štuhec in Vanja Brodnik, bo ob 9.30. Črnjanka ima danes štartno številko 16, Štuhčeva 2, Brodnikova pa 38. Če bodo razmere dovoljevale, bo sobotni smuk ob 11.30, nedeljski superveleslalom pa ob 11.uri. V nedeljo se bo trojki pridružila še Ana Drev.