Mazejevi utrujenost in bolezen ne zbijata morale

Najboljša slovenska smučarka Tina Maze je že pripotovala v Kolorado in se pripravlja na svetovno prvenstvo.

Objavljeno
27. januar 2015 20.24
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Kolorado - Najboljša smučarka v svetovnem pokalu Tina Maze je v ponedeljek prispela v Kolorado, kjer se pripravlja na prihajajoče svetovno prvenstvo. To se bo začelo 3. februarja z ženskim superveleslalomom.

Črnjanka se je na prizorišče prvenstva odpravila s slabšo popotnico, saj je v švicarskem St. Moritzu zabeležila 18. mesto v smuku ter odstop v superveleslalomu, vendar pa je, celotno gledano, za njo zelo uspešen začetek sezone, saj je osvojila 985 točk, kar je več kot v celotni sezoni 2013/2014 (964).

Mazejeva bo na svetovnem prvenstvu ena izmed glavnih favoritinj v vseh petih disciplinah, v katerih bo nastopila. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala bo na svetovnem prvenstvu nastopala kot branilka naslova v superveleslalomu, v Schladmingu pa je bila s tremi kolajnami ena najbolj uspešnih udeleženk prvenstva - osvojila je še srebro v superkombinaciji in veleslalomu.

Mazejeva: Iz dneva v dan mi gre na bolje

Tina Maze je imela pretekli konec tedna nekaj težav z zdravjem, zdaj pa je že na dobro poti do popolnega okrevanja. Črnjanka pravi, da ji utrujenost in bolezen ne zbijata morale:

»Pot v Ameriko je potekala dobro, ni bilo težav. Utrujenost in bolezen mi ne zbijata morale pred svetovnim prvenstvom. Sedaj sem zdrava, k temu so pomagali tudi antibiotiki, ki sem jih vzela takoj. Stvari se izboljšujejo, iz dneva v dan gre na bolje. Kašelj je še nekoliko prisoten. Že dolgo časa nisem zbolela, vsa skupaj mi je nekoliko pobralo moči. Po pravici povedano še nisem stopila iz apartmaja, zato ne vem, ali je pri ljudeh že čutiti vzdušje pred svetovnim prvenstvom. Verjetno je. Že v novembru se je sicer čutil utrip bližajočega se velikega tekmovanja,« je uvodoma dejala Mazejeva.

Najboljša smučarka v svetovnem pokalu je nato spregovorila o zaključnih pripravah pred prvenstvom: »Najverjetneje se bomo bolj posvetili tehničnim disciplinam, s hitrimi namreč ne bomo pretiravali. Imam visoka pričakovanja, saj se smučam dobro v vseh disciplinah. Mislim, da bi bilo lahko dobro svetovno. Najpomembnejše je, da imam na voljo nekaj dni za regeneracijo. Tudi med potovanjem se spočiješ, saj spiš,« je dodala.

Ne bo imela težav s prilagajanjem na razpored

Sam program na svetovnem prvenstvo se nekoliko razlikuje, saj smučarke najprej čaka superveleslalom in šele nato smuk: »Najprej je na sporedu en trening smuka, nato sledi že superveleslalomska tekma in še dva treninga smuka, kar je zelo posebno. Vendar mislim, da ne bi smelo biti težav pri prilagajanju na takšen razpored. Novo žensko tekmovalno progo bom najverjetneje drugače dojemala kot predlani, ko smo imeli na njej smukaško tekmo svetovnega pokala. Verjetno se jo bo bistveno lažje lotiti kot takrat. Mislim, da ne bom imela nobenih težav,« je pojasnila slovenska smučarka.

Tina Maze je za konec primerjala pripravljenost pred svetovnim prvenstvom s tistim pred olimpijskimi igrami v Sočiju: »Občutki pred nastopom na olimpijskih igrah in tem prvenstvom so zelo podobni. Ni prisotnih nihanj. Forma je na visoki ravni, tako da lahko naredim dobro svetovno prvenstvo. Smučam se dobro, a je moja krivulja rezultatov v zadnjem obdobju nekoliko padla.«

Ažnoh veliko pričakuje tudi od ostalih smučark

Tini Maze se bodo v Vailu v tem tednu pridružile še Ana Bucik, Ilka Štuhec in Vanja Brodnik, medtem ko se bo Ana Drev, ki preboleva gripo, čez lužo odpravila naslednji ponedeljek, Katarina Lavtar pa bo v Ameriko letala iz Južne Koreje, kjer si je štartno številko izboljšala z nastopi na tekmah nižje ravni. Brodnikova in Lavtarjeva si bosta stroške za pot na prvenstvo krili sami.

Tina Maze bo nosila največje breme v slovenski reprezentanci, glavni trener ženskih ekip Rasto Ažnoh pa pričakuje visoke uvrstitve tudi od preostalih članic ekipe, vsaj kakšno med najboljših petnajst in mogoče tudi med najboljših deset, v kolikor pa se bo vse postavilo na pravo mesto, tudi kaj več. Največje ambicije ima Štuhčeva, ki je bila letos v svetovnem pokalu najvišje 11. na smuku v St. Moritzu, pred dvema letoma na prvenstvu v Schladmingu pa je bila najboljša šesta v superveleslalomu. Bucikova bo dala prednost slalomu, kjer je bila v pokalu v tej sezoni dvakrat prvič v točkah, Brodnikova pa hitrim disciplinam.