Ema Klinec se tekme v »meki« še posebej veseli

Izjemno nadarjena smučarska skakalka Ema Klinec se veseli Holmenkollna.

Objavljeno
03. februar 2016 20.56
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Najboljše smučarske skakalke na svetu se bodo danes (od 17. ure naprej) v Oslu prvič in edinkrat v sezoni med seboj pomerile na veliki napravi. Pravico do udeležbe na znamenitem Holmenkollnu ima le elitna trideseterica v svetovnem pokalu, med katero je s skupno tretjeuvrščeno Majo Vtič, Emo Klinec (7.), Špelo Rogelj (13.), Uršo Bogataj (21.) in Katjo Požun (28.) tudi pet Slovenk.

V Oberstdorfu je bila minuli konec tedna s tretjim in četrtim mestom naša najuspešnejša tekmovalka Ema Klinec, ki se v nedeljo ni mogla izogniti grenkemu priokusu, saj se ji je v drugo za vsega 0,9 točke izmuznila nova uvrstitev na zmagovalni oder. Globoko v sebi je pač vedela, da bi lahko skočila še bolje.

»Toda potem sem se takoj spomnila, da je že v četrtek pred nami nova tekma, in to na slovitem Holmenkollnu, ki velja za 'meko' smučarskih skokov. To bo prav posebno doživetje, ki se ga že nadvse veselim,« je priznala izjemno nadarjena skakalka žirovske Alpine in pripomnila, da si verjetno vsak skakalec želi vsaj enkrat skočiti na tej čudoviti napravi nad Oslom.

Da se je uvrstila na ta spektakel, ji pomeni veliko, se pa »zgolj« s tem še ne namerava zadovoljiti. »Vselej se potrudim maksimalno in dam vse od sebe. Dokazala sem (si) že, da se lahko s svojimi najboljšimi skoki zavihtim zelo visoko, se pa zavedam, da mi – še zlasti na velikih skakalnicah – primanjkuje izkušenj,« je pojasnila Klinčeva.

Od 120-metrskih naprav je doslej preizkusila zgolj skakalnici v Zakopanah (že pri trinajstih letih!) in Planici, kjer je z reprezentančnimi kolegicami nazadnje štiri skoke pod vodstvom glavnega trenerja Staneta Baloha opravila v ponedeljek. Ker je bolj tehnična kot eksplozivna skakalka, ocenjuje, da bi morala imeti na večjih napravah določene prednosti, ki bi morale priti z leti še bolj do izraza.

Na vprašanje, ali bi si želela več preizkušenj na velikih skakalnicah, je odvrnila, da bi si najprej predvsem želela imeti s tekmami zapolnjen koledar. A verjame, da bo prej ali slej dočakala tudi spored brez enomesečnega premora, potem pa tudi več preizkušenj na 120-metrskih napravah. Proti letalnici pa sama še ne pogleduje.

»Pri sedemnajstih letih imam še dovolj časa in pravzaprav še vse pred seboj, so pa nekatere skakalke z Danielo Iraschko-Stolz na čelu pred leti že dobile priložnost tudi za smučarske polete. Menim, da bi lahko najboljše po velikanki spustili tudi zdaj, za kar še posebej pri Sari Takanaši, ki je v zraku zelo stabilna, ne vidim nobenih ovir,« je presodila 17-letnica s Poljan nad Škofjo Loko.

Po Oslu se bo s sotekmovalkami preselila naravnost v Hinzenbach, kjer se bo konec tedna udeležila naslednjih dveh tekem za svetovni pokal, nakar bo za nekaj časa zapustila karavano. Slovenske barve bo namreč zastopala tako na mladinskih olimpijskih igrah v Lillehammerju (od 12. do 21. t. m.) kot tudi mladinskem svetovnem prvenstvu v Rasnovu (do 22. do 28. t. m.).