Mikaela, Marcel in redster

Za Marcela Hirscherja za sezono izdelajo 100 parov različnih izvedb osnovnega smučarskega modela redster.

Objavljeno
07. februar 2016 22.33
Gašper Boncelj
Gašper Boncelj
Med proizvajalci smučarske opreme je avstrijski Atomic eden tistih, ki se lahko pohvali z vrhunskimi tekmovalci v tehničnih disciplinah in to tako v ženski kot v moški konkurenci. Govorimo o Mikaeli Shiffrin in Marcelu Hirscherju. Shiffrinova je že v prejšnjih sezonah obvladovala ženski slalom, letos pa je do poškodbe kolena prikazala nekaj skoraj neverjetnih predstav, ko je tekmice prehitela z veliko razliko, kot se je spominjamo predvsem iz časov Ingemarja Stenmarka. Kar 3,07 sekunde prednosti pred drugouvrščeno je sploh rekord za ženski slalom. Videli bomo, če se bo Mikaela Shiffrin na tekmovanja uspela vrniti še to sezono.

Hirscher je štirikratni zaporedni zmagovalec svetovnega pokala. Tudi to sezono je na visoki ravni, v slalomu ga je velikokrat premagal Henrik Kristoffersen, v veleslalomu pa je vodilni in je na vsaki tekmi tako slaloma kot veleslaloma med glavnimi favoriti za zmago.

Kot rečeno, sta oba Atomicova tekmovalca, kar velja tako za smučarske čevlje kot smuči. Najprej nekaj o znamki, ki je v svetu smučanja in tudi pri nas znana že dolgo. Svoje začetke ima v letu 1956, tovarno imajo v Altenmarktu v pokrajini Pongau na avstrijskem Solnograškem, ki je eden znanih smučarskih krajev širšega smučarskega območja Amade, mnogi zaposleni so doma prav iz teh krajev in so odraščali s smučanjem. Tam deluje tudi njihov Atomic Pro Center, ki je namenjen tekmovalnim smučarjem na najvišji ravni. V svoji zgodovini je imel Atomic že veliko serijskih zmagovalcev, omenimo Annemarie Moser-Pröll, Hermanna Maierja, Benjamina Raicha, Marlies Schild. Največ je bilo torej domačih avstrijskih asov.

Atomic je del skupine AmerSports, ki združuje številne priznane športne znamke z različnih področij – njen del je Atomicov francoski tekmec Salomon, ki se ukvarja še z mnogimi drugi športnimi artikli, pa proizvajalec teniške in golfske opreme Wilson, izdelovalec vrhunskih športnih oblačil Arc’teryx, proizvajalec kolesarske opreme Mavic, Suunto je znana znamka športnih ur itn.

Če se vrnemo h glavnima aktualnima Atomicovima športnima ikonama, je že zaradi rezultatov in skupnega števila zmag prednost potrebno dati 26-letnemu Marcelu Hirscherju. Menda je eden tekmovalcev, ki se poleg ogromne količine treninga veliko ukvarja tudi s samo opremo, na sezono zanj izdelajo 30 parov smučarskih čevljev in 100 parov različnih izvedb osnovnega smučarskega modela redster – po 40 za slalom in veleslalom ter še 20 za hitre discipline. Med sezono se veliko doda in spremeni, izboljšave so stalen proces. Za njegovo opremo skrbi Edi Unterberger, v Atomicu pa trdijo, da je samo za veleslalomsko smučko (dolžina 195 cm), ki nosi oznako redster double deck 3.0, možnih več kot 1600 drobnih variacij. Npr. da eno od 40 komponent, ki se v 20 fazah sestavijo in stisnejo v končni izdelek, premaknejo za nekaj milimetrov naprej, kar da lahko prinese veliko razliko. Za slalom Hirscher uporablja model redster icon II dolžine 165 cm, kot najbolj uveljavljeni tekmovalec te znamke ima pri Atomicu povsem svoj dizajn, pri katerem se za znamko tradicionalna rdeča barva izmenjuje z ognjenim (icon) vzorcem. »Hirscherjevo« smučko lahko kupi kdorkoli in bi po polni ceni stala 850 evrov.

Dvajsetletna Američanka Mikaela Shiffrin, ki je prejšnje poletje z Atomicom podpisala še triletno pogodbo, menda eksperimentira nekoliko manj, za slalom uporablja model redster icon II, za veleslalom prav tako model redster doubledeck 3.0, posebej za njeno opremo skrbi Kim Erlandsson. Na sezono skupaj uporablja od 30 do 50 parov smuči. Njene smuči so za slalom dolge 157 cm, za veleslalom 188 cm.

Kot pravijo pri avstrijskem proizvajalcu, pri slalomskem modelu redster kombinacija oblik sport rocker (spredaj) in camber (v srednjem delu) zagotavlja konkreten oprijem, a brez da bi smučka po robovih preveč prijemala. Lesena sredica je okrepljena z dvema plastema titana, tudi stranski steni sta narejeni tako, da čim bolj nevtralizirata vibracije. Za veleslalomski model je še posebej pomembno, da dobro blaži neravnine in pospešuje ter gre lepo v začetek zavoja.

Tako Shiffrinova kot Hirscher smučata tudi v Atomicovih čevljih. Ti med drugim izstopajo z ojačanim karbonskim zadnjim delom, ki zagotavlja ustrezno stabilnost, kot vsakemu smučarju pa jima s tehnologijo memory fit čevelj pripravijo tako, da se kar najbolj prilega stopalu. Schiffrinova tako za slalom in veleslalom uporablja trdoto s flexom 150, Hirscher pa ima za veleslalom in superveleslalom (tam so smuči dolge 215 cm) flex 160, za slalom pa kar 170. Kar nam po svoje kaže, da sta poleg vrhunske tehnike oba tudi zelo močna v nogah. Za primerjavo: odlični rekreativni smučarji običajno uporabljajo flex 130 ali 120, manj dobri 100 in 90. Če bomo torej v trgovini morda izbrali njune smuči, tako trdih pancarjev prav gotovo ne bomo iskali.