Mikaela Shiffrin noče slediti ritmu Tine Maze

Tina Maze je prvo slalomistko sveta povabila, naj ji sledi tudi v hitrih disciplinah, a je Američanka ostala pri slalomu.

Objavljeno
13. januar 2015 00.32
V. D., šport
V. D., šport
Flachau – Uvertura pred današnjim slalomskim trobojem vodilnih slalomistk sveta, med Frido Hansdotter, Mikaelo Shiffrin in Tino Maze, v Flachauu se je odigrala že po zagrebški »Snežni kraljici«. Prva smučarka sveta Mazejeva je slalomski šampionki Shiffrinovi po družbenih omrežjih čestitala za zmago v Zagrebu, slednja pa ji je odgovorila, da ji bo poskušala slediti.

Sporočilo olimpijske šampionke in svetovne prvakinje v slalomu rekorderki v svetovnem pokalu in dvakratni olimpijski prvakinji iz Sočija niti ni bilo tako dvoumno, kot se morda sliši. Zato jo je Mazejeva povabila v Bad Kleinkirchheim, češ če mi hočeš slediti, potem pridi na hitre discipline. Shiffrinova, ki je očitno merila na računico: Tini točke za skupno zmago v vseh disciplinah, meni zmage v slalomu za mali globus, je odgovor z družbenega omrežja hitro zbrisala, tako da je povabilo Mazejeve na hitre discipline »obviselo v zraku«.

Devetnajstletnica seveda noče slediti »ubijalskemu« ritmu petih disciplin Mazejeve, vendar pa to ne bo zmanjšalo ostrine njunega slalomskega dvoboja. Prva dama svetovnega pokala si morda celo bolj goreče želi slalomsko krono kot pa veliki globus, saj ji v izjemni zbirki kolajn in globusov manjka le še lovorika v disciplini, v kateri je bila v pionirski in mladinski konkurenci enako dobra kot v veleslalomu. Dvoboj med ambiciozno mladostjo Shiffrinove in izkušenostjo v mnogih bitkah prekaljene Mazejeve bo zagotovo do konca sezone rdeča nit slalomskih preizkušenj. Američanka ima za seboj v zadnjih letih vsaj trikrat do štirikrat več presmučanih slalomskih količkov kot Črnjanka, zato je njena premoč na nekaterih preizkušnjah razumljiva. Še zlasti, če Tini zmanjka svežine in moči, kot ji je denimo na zadnjih dveh soočenjih v Kühtaiju in na Sljemenu. V dvobojih, kakršen se obeta nocoj v Flachauu, je Tinin adut kljubovalnost, ki jo je bilo čutiti že v soboto po odpadlem smuku in treningu slaloma v Bad Kleinkirchhemu.

»Že po dveh treningih slaloma po Zagrebu sem imela v nogah več moči in ritma kot na tekmi na Sljemenu, kar me je prepričalo, da je bila utrujenost – tako psihična kot telesna – glavni krivec za rezultat, ki je bil sicer vrhunski, a zame premalo dober. Smučala sem veliko bolje,« je Mazejeva razmišljala v soboto v Bad Kleinkirchheimu o nocojšnji tekmi. Zato si tako želi nov dvoboj s Shiffrinovo, ki je v Flachauu zmagala že dvakrat zapored. Tudi dejstvo, da se na nočnih tekmah ne počuti tako dobro kot na jutranjih, je ne moti.

V slalomskem seštevku po petih preizkušnjah Mazejeva zaostaja za Hansdotterjevo za 26, za Shiffrinovo pa 25 točk. V širši krog favoritinj za zmagovalni oder na tekmi, ki naj bi bila v lepem večeru in odličnih snežnih razmerah, pa sodijo še Maria Pietilä-Holmner, Šarka Strachova, Marie-Michele Gagnon, Kathrin Zettel, Nicole Hosp. V Flachauu je največji nagradni sklad na tekmah ženskega svetovnega pokala, zmagovalka pa bo dobila 52.500 evrov.