Mikaela sprejela izziv o petih zlatih olimpijskih kolajnah

Mikaela Shiffrin, ameriška smučarka

Objavljeno
11. december 2016 10.14
Špela Robnik
Špela Robnik

Ko je bila stara 17 let, je prvič zmagala v svetovnem pokalu. Leto starejša je postala olimpijska prvakinja, kot 19-letnica dvakratna svetovna prvakinja. V tem času je osvojila tudi tri slalomske kristalne globuse, pri 21 letih pa se kot dokončno polnoletna podala v napad tudi na vse drugo.

Prejšnji konec tedna v Lake Louisu je bil za Mikaelo Shiffrin največji preizkus njene smučarske zrelosti. Že po zlati kolajni v Sočiju je sanjala o tem, kako se bo na naslednjih OI potegovala kar za pet zlatih kolajn, ter kazala veliko vnemo, da se poskusi tudi v hitrih disciplinah. A so jo v njeni ekipi skrbno držali nazaj in preudarno čakali, da nabere dovolj hitrih kilometrov. Lani je v Kanadi že presenetila s 15. mestom v superveleslalomu, četudi je šele tipala teren. Letos je zanjo šlo zares. Ogromno treninga (kar 80 odstotkov) je poleti namenila hitrim disciplinam, trenerji so bili z njenim napredkom izjemno zadovoljni. »Ko sem bila mlajša, sem želela postati najboljša smučarka na svetu. Ne najboljša slalomistka. Želim blesteti povsod. Sanjala sem o tem, kako drvim v smukaški preži navzdol proti zmagi. Zanima me, ali se lahko to uresniči,« je dejala, preden se je podala na štart v Lake Louisu.

Ni ji bilo lahko, na prvem smuku je tik pred njo grdo padla Švicarka Joana Haehlen (tik pred tem je do zmage prišla Ilka Štuhec). »Seveda razmišljaš, kaj se je zgodilo in zakaj toliko traja. Tako začneš dvomiti vase, ali si sploh pripravljen na takšno hitrost. Želiš ostati živ in zdrav, a po drugi strani sem se prepričevala, da sem na treningih dobro smučala, da imam vse pod nadzorom,« je opisovala svoje notranje boje in bila naposled zadovoljna, da je stopila iz svojega območja udobja. »Vsakič lahko naredim še kakšen korak več, počasi premikam meje, a ne smem se prenagliti.«

To je bila zanjo nadvse pomembna izkušnja, ko jo je premagala, se je pogumneje lotila drugega smuka in v nadvse težkih razmerah ob njeni štartni številki prišla do odličnega 13. mesta. »Neverjetna je, komaj 21 let je stara, pa je dosegla že vse to. Zelo mi je všeč način njenega smučanja. Njena tehnika je dovršena do popolnosti, zelo natančna. Lepo jo je videti v hitrih disciplinah. Najprej Lindsey, zdaj prihaja Mika. Očitno bomo spet priča seriji rekordov,« je o njej dejala nekdanja avstrijska smučarka, zdaj pa komentatorka na avstrijski televiziji Alexandra Meissnitzer.

Shiffrinova je bila naposled le nekoliko razočarana, ker v superveleslalomu ni osvojila nobene točke. Toda pokazala je zobe svoji glavni tekmici za veliki globus Švicarki Lari Gut. Trenutno je v skupni razvrstitvi v vodstvu (za 28 točk) in ima dobro priložnost, da v Sestrieru na tekmah tehničnih disciplin naredi večjo razliko. Zanimivo, za štart slaloma se je prijavila Gutova, tudi zaradi treninga pred alpsko kombinacijo, ki jih čaka naslednji konec tedna v Val d'Isere.

Kakšno nadaljevanje čaka Američanko, iz njene ekipe še niso sporočili. Sama je jasno povedala, da se želi udeležiti tudi tekem v hitrih disciplinah v Franciji, a mama Eileen, ki je del njene ekipe, je potožila, da je njen urnik že zdaj preobremenjen. »Vse skupaj je logistična nočna mora, če želiš nastopati na vseh tekmah. Kaj hočemo, novi smo in se še privajamo,« je dejala. Jasno, na vseh 37 tekmah v sezoni Mikaela ne bo nastopila, precej verjetno bo poskušala v superveleslalomu, ob tem pa bo morala ohranjati dobro pripravljenost v tehničnih disciplinah, tekmice namreč ne počivajo. »Utrujena? Utrujena sem od razmišljanja, kako utrujena bom po vseh teh tekmah. Saj ne bom prva, ki je tekmovala v vseh disciplinah. Je pa res, da je vse skupaj zame novo, vsakič dosežem neki nov mejnik. A če bom počela to, želim biti med najhitrejšimi povsod. Sprejela sem ta izziv.«