Mladinske OI bi bile za Domna Prevca zgolj počitnice

Smučarskega skakalca Domna Prevca pred svetovnim pokalom na Japonskem skrbi le časovna razlika.

Objavljeno
27. januar 2016 18.57
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Od slovenskih smučarskih skakalcev, ki se bodo v soboto in nedeljo potegovali za točke svetovnega pokala v Saporu, se je torkovega državnega prvenstva v Kranju udeležil le Domen Prevc in si ob odsotnosti (naj)starejšega brata Petra priskakal prvo domačo člansko lovoriko. Toda 16-letni up iz Dolenje vasi pri Železnikih kljub zmagi ni bil zadovoljen s seboj.

»Moja skoka nista bila najboljša. Morda sta bila za laike videti dobra, toda s tega zaletnega mesta bi se dalo – ker sam ponavadi veliko delam v zraku – skočiti tudi bolje in dlje. Od trenerjev sem zato slišal kar precej kritik na svoj račun,« je razkril Domen, za katerega je bilo državno prvenstvo na srednji napravi pod Šmarjetno goro – kakor tudi za mnoge druge – kar malce odveč. »A ga je treba dati skozi in se ga udeležiti nekako v zahvalo že zaradi pokala Cockta, ki že vrsto let vzgaja slovenske skakalce,« je razmišljal.

Na tekmi reprezentančnih kolegov niti ni pogrešal. »Če bi nastopili vsi najboljši, bi bil nalet krajši in potem ne bi užival niti toliko, kot sem,« je priznal skakalec kranjskega Triglava in dodal, da je preizkušnjo kljub vsemu vzel resno. »Ne vem, ali bi temu rekel, da je bil le trening. Konec koncev se je treba tudi na treningu potruditi in dati vse od sebe. Sam na vse tekme gledam kakor na neke vrste učenje in ne delam razlik med njimi in treningi,« je pojasnil.

Od tekem v Saporu, kjer bo nastopil prvič (ob njem in bratu Petru bodo Slovenijo zastopali še Jaka Hvala, Robert Kranjec, Anže Lanišek in novinec Bor Pavlovčič), si želi predvsem, da bi prikazal dobre skoke, se naučil kaj novega in pridobil dragocene izkušnje. Dolgega potovanja se je veselil, ker si bo lahko na letalu malo odpočil. »Edino, kar me skrbi, je časovna razlika. Spominjam se namreč, da sem imel lani, ko sem bil v Almatiju, s tem precejšnje težave in dolgo nisem mogel zaspati,« je zaupal Domen.

Zaradi japonske hrane pa ni zaskrbljen, ker so mu všeč ribe in podobne stvari. »Poleg tega bomo – kot mi je znano – bivali v hotelu, v katerem imajo tudi evropsko hrano,« je pripomnil najmlajši od bratov Prevc, ki sušija še ni poskusil. »Če se bo ponudila priložnost, si ga bom naročil, zakaj pa ne. Vendar pa moram reči, da nisem preveč obremenjen s hrano,« je dodal.

Potem ko so nekateri želeli, da bi se udeležil mladinskih olimpijskih iger v Lillehammerju (od 12. do 21. februarja), so odgovorni vztrajali, naj še naprej tekmuje v svetovnem pokalu, v katerem ta čas drži deseto mesto. »Popolnoma zaupam trenerjem, za katere vem, da mi želijo le najboljše, zato se strinjam z njimi, da se moram dokazovati med elito. Če bi šel na mladinske olimpijske igre, bi šel tja na počitnice, ki jih med sezono res ne potrebujem. Raje tekmujem v svetovnem pokalu in si prizadevam delati svoje najboljše skoke med elito, ki jih v Lillehammerju že zaradi pomanjkanja prave konkurence ne bi mogel,« je še dejal Domen.

Spored v Saporu, jutri (po srednjeevropskem času): 7.00 – uradni trening, 9.00 – kvalifikacije; sobota: 7.30 – poskusni skok, 8.30 – prva serija v konkurenci, sledita finale in slovesna razglasitev; nedelja: 1.00 – kvalifikacije, 2.00 – prva serija v konkurenci, sledita finale in slovesna razglasitev.