Mladinske OI: Slovenci končali nastope v Lillehammerju

Predzadnji dan temkovanja sta smučarja Meta Hrovat in Anže Čufar v paralelnem slalomu osvojila peto mesto. Sloveniji skupno 5 odličij.

Objavljeno
20. februar 2016 16.12
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Lillehammer - Predzadnji tekmovalni dan drugih zimskih mladinskih olimpijskih iger na Norveškem je prinesel zadnja slovenska nastopa. Slovenske nastope sta v paralelnem slalomu mešanih ekip zaokrožila alpska smučarja Meta Hrovat in Anže Čufar, ki sta v prvem krogu premagala hrvaška tekmeca, v četrtfinalu pa izgubila proti Rusoma in osvojila končno peto mesto.

Na smučarskem poligonu v Hafjellu so se ob sneženju odvili sila zanimivi izločilni dvoboji mešanih ekip alpskih smučark in smučarjev v paralelnem slalomu. Sobotni spored tekmovanja je bil sicer precej okleščen, zaradi slabega vremena se je večina tekem na prostem že odvila v petek.

Skupno je bilo na štartu osem parov osmine finala, torej 16 ekip: Norveška - Češka, Kanada - ZDA, Slovenija - Hrvaška, Italija - Rusija, Avstrija - Japonska, Francija - Finska, Nemčija - Švedska, Švica - Belgija.

Meta Hrovat je več kot odlično opravila svoje delo, saj je dobila prav vse štiri dvoboje s tekmicama ter Sloveniji privozila dvakrat izenačena izida v osmini finala in četrtfinalu.

Gorenjka je najprej za 83 stotink in v drugo še za 80 stotink sekunde ugnala Lano Zbašnik, medtem ko je Čufar v prvo za 93 stotink sekunde in v drugo za 71 stotink sekunde izgubil s Samuelom Kolego. Slovenca sta v četrtfinale napredovala za devet stotink sekunde boljšim izidom.

V boju z Rusoma se je ponovila zgodba iz prvega kroga. Hrovatova je bila v prvo za 42 stotink sekunde in nato v drugo za 28 stotink sekunde boljša od Anastasije Silantjeve, kar pa je bilo vseeno premalo za polfinale. Čufar je namreč izgubil oba dvoboja z Aleksejem Konkovom z večjim zaostankom, za 71 oziroma 70 stotink sekunde.

Rusa sta se prebila vse do velikega finala, v katerem sta za končno srebro izgubila boj za zlato z Nemcema Lucio Rispler in Jonasom Stockingerjem z 1:3. V malem finalu sta boj za bron dobila Finca Riikka Honkanen in Sampo Kankkunen, ki sta bila s 3:1 boljša od Kanadčanov Ali Nullmeyer in Justin Alkier.

Slovenska alpska smučarja sta na koncu osvojila peto mesto. Peto mesto sta si razdelila s preostalimi četrtfinalisti Avstrijcema, Norvežanoma in Švicarjema. Preostali udeleženci, ki so izpadli v prvem krogu, osmini finala, pa so si razdelili deveto mesto.

Slovenci presegli pričakovanja, v domovino se bodo vrnili v ponedeljek

Slovenska reprezentanca je na igrah osvojila pet odličij, od tega tri zlate, s čimer je presegla pričakovanja.

Tit Štante je v nedeljo začel fantastično slovensko bero odličij z bronom v preizkušnji deskarjev na snegu v snežnem žlebu. Obilno slovensko olimpijsko žetev sta nato v torek nadaljevala obetavna skakalca Ema Klinec in Bor Pavlovčič s posamičnima zlatima kolajnama v smučarskih skokih. Nato je sledil slovensko obarvani četrtek z ekipnim skakalnim zlatom v režiji Klinčeve, Pavlovčiča in kombinatorca Vida Vrhovnika ter posamičnim bronom Mete Hrovat v slalomu alpskih smučark.

Zimske mladinske olimpijske igre se bodo sklenile v nedeljo s poslednjimi finalnimi boji, vendar pa brez Slovencev na startu. V zadnjih desetih dnevih se je na športnih prizoriščih v 15 glavnih zimskih športnih panogah za kolajne merilo 1100 mladih športnikov iz 70 držav.

Uspešna slovenska olimpijska odprava Lillehammer 2016 se bo v domovino na ljubljansko letališče z letom iz Osla vrnila v ponedeljek, ko bo tudi sprejem na letališču na Brniku, z začetkom uradnega dela dogajanja predvidoma ob 11.45.