Mlajši kolegi »namočili« izkušenega Kranjca

Slovenci blesteli prvi dan SP: Kranjec drugi, Tepeš četrti, Lanišek deseti v kvalifikacijah. Prevcu največja daljava dneva.

Objavljeno
14. januar 2016 22.32
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Bad Mitterndorf/Tauplitz – Že uvodni dan 24. SP v smučarskih poletih se je uresničilo nepisano pravilo, da večja, kot je skakalnica, boljši so Slovenci. Kvalifikacije za posamično tekmo, ki se bo s prvima dvema serijama začela danes in z naslednjima dvema končala jutri, je resda dobil norveški svetovni rekorder Anders Fannemel, a takoj za njim je bil že Robert Kranjec. Lep moštveni uspeh sta zaokrožila Jurij Tepeš (4.) in Anže Lanišek (10.), piko na i pa je z največjo daljavo dneva postavil vnaprej uvrščeni Peter Prevc.

Kranjec je bil toliko bolj vesel, ker je bil njegov kvalifikacijski poskus (207 m) – kot je dejal – še najslabši od vseh treh, ki jih je včeraj prikazal na Kulmu. Na uradnem treningu je namreč – še ne z dresom za tekmo – doskočil pri 218 in 220 metrih, kar sta bila 12. in drugi dosežek v konkurenci 51 skakalcev iz 17 držav. »Kvalifikacije mi niso veliko pomenile, poleg tega sem naredil tudi slab skok v primerjavi s tistima na treningu. V zraku me je močno zaviralo, malo mi je ušla noga. Če bi res goreče želel zmagati v kvalifikacijah, bi doskočil v telemark. Med prvima dvema poletoma pa sem res zelo užival,« je poudaril 34-letni Kranjčan in priznal, da se je pri kvalifikacijskem poskusu mučil, je pa bil vesel, da ga je kljub vsemu odneslo tako daleč. Kar mu vliva optimizem. »Moj prvi cilj je bil izvesti tehnično pravilen in varen let ter čim bolj uživati. To si želim tudi za naprej. Nadejam se, da bom 'splaval',« noče prehitevati dogodkov. Potem ko mu minuli konec tedna v Willingenu ni šlo po željah, mu je nadvse koristil torkov trening v Planici. »Sploh en skok mi je tam uspel res fantastično,« je zaupal Kranjec.

Na Kulm, kjer je že dvakrat (2010 in 2012) okusil slast zmage v svetovnem pokalu, ima seveda čudovite spomine, letalnica pa je po vseh (lepotnih) popravkih po njegovem veliko lepša kot, denimo, lani, ko je bila krivulja leta previsoka. »Zdaj je fantastična, tudi ledena smučina je izjemna. Moram reči, da so se prireditelji zelo potrudili,« je pohvalil avstrijske organizatorje. Vesel je bil tudi, da so v tako lepi luči predstavili tudi reprezentančni kolegi. »Upam, da bomo imeli v nedeljo lepo vreme, kajti ekipno smo blizu. Tu sta Pero in Jurij, če še jaz pristavim svoj delež in 'žaba' doda svoj skok, je mogoče marsikaj,« je razmišljal najizkušenejši slovenski skakalec, ne najbolj navdušen, ker so ga mlajši kolegi »namočili« in določili, da je na včerajšnjem slovesnem odprtju nosil zastavo. »V kombiju so tako hitro glasovali zame, da se niti javiti nisem mogel. Čast je minimalna, to pač niso olimpijske igre,« je z nasmeškom zmajeval z glavo Kranjec.

Dobre volje je bil tudi Tepeš, ki je po 219 in 191 metrih za trening (oba s kamero na čeladi) v kvalifikacijah pristal pri 193,5 metra. »Kaže, da je forma na višji ravni, pomembno pa bo, kako se bom odrezal na tekmi. Letalnico je treba še prespati,« je omenil 26-letni Stanežičan in pristavil, da se bo v posteljo odpravil s čistimi mislimi. »No, ker nam je dal Peter toliko vetra, bo treba razmisliti, kako poleteti še dlje,« je pristavil v smehu.

Sredin padec Korošca Lukasa Müllerja se ga ni prav dosti dotaknil. »Vsi vemo, v kaj se podajamo. Velikanka ni za vsakogar, nanjo je treba priti pripravljen, problem pri preskakalcih pa je v tem, da nekateri ne trenirajo vse leto in pridejo sem zgolj poskusiti poleteti prek 200 metrov,« je povedal in dodal, da ga ni nikoli strah. Ga je pa pred leti padec v Planici izučil, da mora spoštovati letalnico. Tudi veter, ki ga za danes napovedujejo vremenoslovci, ga ne moti prav dosti, verjame pa, da je zaradi njega koga tudi strah. »A tako pač je v skokih oziroma poletih, vedno je treba pričakovati najslabše in upati na najboljše. Upam predvsem, da bo za vse enako,« si je zaželel skakalec Dolomitov.

S svojimi skoki (za trening 181,5 m/24. in 186,5 m/26. ter 189,5 m v kvalifikacijah) je bil zadovoljen tudi Lanišek, ker niso bili slabi. »Sploh z odskočne mize ne, tudi prelet je bil še v redu, v nadaljevanju pa mi je malo zmanjkalo, ker še nimam toliko letalskih izkušenj. A bo tudi mene še daleč neslo,« je napovedal veliki up iz SSK Mengeš, ki si želi v prihodnjih dneh pridobiti čim več izkušenj, da se bo znal uleči na zračno blazino, kakor to znajo Prevc, Tepeš in Kranjec. »Malo sem jih že prosil za nasvete. Robi mi je tako rekel, da moram držati glavo višje, Peter pa mi je svetoval, naj držim smuči bolj skupaj, kar se je izkazalo kot dobro, zato sem obema zelo hvaležen,« je razkril »žaba«, ki uvrstitve v ekipo in na tekmo ni videl kot zmage. »To je le ena od stopničk na poti k njej, zares pa bom zmagal šele takrat, ko bom dvignil veliki pokal,« je še pribil Lanišek.