Mok: Rusi ne smejo izgledati rusko

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je obelodanil zahteve za nastop ruskih športnikov na februarskih olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Objavljeno
20. december 2017 20.08
TOPSHOT-OLY-2024-2028-IOC-PARIS-LOSANGELES-TOKYO-2020
A. V.
A. V.
Lozana - Mednarodni olimpijski komite (Mok) je obelodanil zahteve za nastop ruskih športnikov na februarskih olimpijskih igrah v Pjongčangu. Ena glavnih zahtev je ta, da ne smejo izgledati rusko.

Mok je v začetku decembra odločil, da Rusom prepove nastop na OI 2018 zaradi od države podprtega dopinga. Bodo pa v Južni Koreji lahko nastopili dopinško "čisti" ruski športniki, a pod olimpijsko zastavo in z oznako OAR (Olympic Athlete from Russia oziroma olimpijski športnik iz Rusije). Prav tako na igrah ne bo ruskih zastav in ruske himne.

Vse to je vodilo do namigovanj, v kakšnih barvah bodo ruski športniki nastopili v Pjongčangu. V javnost so pricurljale nekatere fotografije dresov, ki so precej spominjali na ruske.

Mok pa je danes jasno dejal, da ruski tekmovalci ne bodo smeli nositi ničesar, kar bi bilo podobno rdeči, beli in modri barvi, značilnim za Rusijo.

Tekmovalna in oprema za prosti čas ima lahko le dve od treh ruskih barv, če vključuje rdečo ali modro, morata biti odtenka temnejša.

Oblačil nikakor ne smejo nositi tako, da bi sestavili kombinacijo vseh treh barv, uradne osebe pa imajo na svojih oblačilih lahko le kratico OAR. Nacionalni emblemi in oznake ruskega olimpijskega komiteja so prepovedani.

Mok je predlagal, da bi logotip sestavljal napis "Olympic Athlete from Russia" v rdeči barvi na beli podlagi. Ob tem je Mok pripravil še kup določil, med drugim to, da mora biti beseda "Russia" pod besedami "Olympic Athlete from".