Moralna zmagovalka zime

Na slalomu v Crans Montani nov lep slalomski uspeh Slovenk, zmago je slavila Mikaela Shiffrin.

Objavljeno
15. februar 2016 22.24
Špela Robnik
Špela Robnik

Crans Montana – »Vrnila se bom le, če bom stoodstotno pripravljena,« je Mikaela Shiffrin, najboljša slalomistka zadnjih in verjetno tudi veliko prihodnjih let, zatrjevala ta dva meseca, ko je doma zdravila poškodbo kolena in brzdala neizmerno željo po smučanju. Vrnitev je bila skrbno načrtovana, da pa bo tudi zmagovita, si ni mislila.

A Shiffrinova je pač izvenserijska smučarka, ki bi tudi v tej sezoni zlahka osvojila slalomski globus, če je ne bi že po dveh suverenih zmagah ustavil padec v Åreju. Zdaj Švedinje Fride Hansdotter res ne more več ujeti, a z zmago v Crans Montani je že postala moralna zmagovalka zime. »Pred prvo progo sem bila zelo živčna. Tako zelo, da se mi je zdelo, da sem noge pustila na štartu. Težko je bilo in nisem imela pravega občutka, ali smučam dovolj hitro. Ko sem v finalu pogledala nastop Nastasie (Noens, osvojila je drugo mesto, op. p.), sem si mislila, da si je s takim smučanjem zares zaslužila zmago. A nekaj stotink tu, nekaj tam, in imela sem srečo, da se je tako dobro izšlo,« je 20-letnica ostala skromna, četudi je tekmice spet ugnala suvereno, Noensovo za 45 stotink sekunde. Še zlasti so pogorele vse najboljše v tej zimi, izkušene Handostterjeva, Veronika Velez-Zuzulova in Šarka Strachova. V njihovo opravičilo je dodala, da so imele slabšo vidljivost, da je sama po poškodbi na snegu preživela le 16 dni (!), pa ni posebej poudarjala.

Razmere na progi so bile težke, to pa sta za napad iz ozadja znova dobro izkoristili slovenski slalomistki Maruša Ferk in Ana Bucik. Za 12. in 13. mesto ter novi dobri predstavi si zaslužita le pohvale. Ferkova se je hitro in uspešno vrnila v slalomistke tirnice, potem ko je zadnja leta, pa tudi zadnje dni v Crans Montani, večinoma preživela na dolgih smučeh in v hitrih disciplinah. »Odličen dan je bil, najbrž nihče ni pričakoval, da sem lahko tako blizu deseterici. Lahko sem zadovoljna, a po drugi strani mi je bilo kar malo žal, da sem naredila toliko napak. Brez njih bi lahko bila še višje,« je po tekmi dejala Gorenjka, ki so jo na začetku sezone v Aspnu že načenjali dvomi, ali se v slalomu sploh lahko še vrne nazaj. »Da so morda te poškodbe pustile posledice in enostavno nimam več tako hitrih nog. A sem nato spet našla tisti pravi slalomski položaj. Tako sem lahko šla naprej in se kmalu že igrala med količki,« je dejala o svoji vrnitvi v disciplini, v kateri je že stala tudi na zmagovalnem odru. Obenem pa ji je bilo v Crans Montani tudi zelo žal za odpadlo kombinacijo, tudi v smuku je bila na tehnično zahtevni progi po mnenju trenerja Aleša Brezavščka kandidatka za dober rezultat. Na hitrih smučeh se bo zdaj poskusila v italijanskem La Thuilu, kamor se je včeraj podala iz Švice.

Bucikova je odšla v drugo smer, proti domu. Do konca sezone bo imela prilagojen program, trenirala bo manj in nastopala le na najpomembnejših tekmah. Bolečine v gležnju namreč ne popuščajo, toda stisnila bo zobe in končala sezono, šele nato pa celila poškodbo. Četudi ni stoodstotna, pa vseeno beleži najboljše rezultate v karieri, tokrat je vpisala tudi drugi čas druge proge. »Kljub poškodbi lahko smučam dobro. Bolečino čutim na štartu in v cilju, na sami progi pa ne,« je povedala, potem ko je z 29. mesta naredila lep skok. »Proga je bila tehnično zahtevna, pomembno se je je bilo lotiti pametno, a za dober rezultat je bil nujen tudi visok ritem,« je še dejala 27. slalomistka te sezone, ki tudi še upa, da bo po Jasni nastopila tudi na finalnem slalomu v St. Moritzu. »To je realna želja, vem, da mi s še eno dobro tekmo lahko uspe. Bila bi presrečna, v nasprotnem primeru pa tudi ne bom razočarana.«

Rezultati ženskega slaloma v Crans Montani

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:29,20

2. Nastasia Noens (Fra) +0,45

3. Marie-Michele Gagnon (Kan) +0,50

4. Bernadette Schild (Avt) +0,61

5. Anna Swenn-Larsson (Šve) +0,66

6. Frida Hansdotter (Šve) +0,73

7. Šarka Strachova (Češ) +0,98

8. Resi Stiegler (ZDA) +1,11

9. Wendy Holdener (Švi) +1,17

10. Veronika Velez Zuzulova (Slk) +1,32

...

12. Maruša Ferk (Slo) +1,65

13. Ana Bucik (Slo) +1,71

Brez finalne proge

38. Katarina Lavtar (Slo)

 

Svetovni pokal, skupno (26):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1060 točk

2. Lara Gut (Švi) 973

3. Viktoria Rebensburg (Nem) 820

4. Frida Hansdotter (Šve) 701

5. Tina Weirather (Lie) 619

6. Nina Løseth (Nor) 541

7. Cornelia Hütter (Avt) 533

8. Eva-Maria Brem (Avt) 492

9. Veronika Velez Zuzulova (Slk) 446

10. Šarka Strachova (Češ) 432

...

27. Ana Drev (Slo) 227

42. Ilka Štuhec (Slo) 143

59. Maruša Ferk (Slo) 86

67. Ana Bucik (Slo) 59

82. Vanja Brodnik (Slo) 35

83. Katarina Lavtar (Slo) 34

89. Tina Robnik (Slo) 16

 

Slalom, skupno (8):

1. Frida Hansdotter (Šve) 545 točk

2. Veronika Velez Zuzulova (Slk) 446

3. Šarka Strachova (Češ) 432

4. Wendy Holdener (Švi) 331

5. Petra Vlhova (Slk) 320

6. Mikaela Shiffrin (ZDA) 300

7. Nastasia Noens (Fra) 297

8. Nina Løseth (Nor) 287

9. Carmen Thalmann (Avt) 192

10. Marie-Michele Gagnon (Kan) 190

...

27. Ana Bucik (Slo) 55

34. Maruša Ferk (Slo) 36

46. Katarina Lavtar (Slo) 8