Jernej Damjan motivacijo po novem črpa iz Niki

Smučarski skakalec Jernej Damjan se veseli tekme velike nagrade FIS v Einsiedelnu.

Objavljeno
06. avgust 2014 16.08
Jernej Damjan na državnem prvenstvu v Planici 13.Oktobra 2013.
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Po velikem zmagoslavju Petra Prevca pred slabima dvema tednoma v Wisli se bo velika nagrada Mednarodne smučarske zveze (FIS) v skokih jutri nadaljevala v Einsiedelnu. Ob vodilnem v skupnem seštevku poletnega »svetovnega pokala« bodo Slovenijo v Švici zastopali še Nejc Dežman, Rok Justin, Robert Kranjec, Matjaž Pungertar, Jurij Tepeš in Jernej Damjan, ki je v ekipi zamenjal Tomaža Nagliča.

Za Damjana bo jutrišnji (kvalifikacijski) nastop prvi med svetovno elito v letošnjem poletju, zato ga pričakuje toliko bolj nestrpno. »V zadnjem obdobju nisem imel večjih težav s skoki, tako da je moja forma kar v redu. Bomo pa videli, kaj bo prinesla preizkušnja, ki jo že komaj čakam. Priznati moram, da že pogrešam tekme,« je pred današnjim odhodom proti Einsiedelnu poudaril 31-letni Ljubljančan.

Zaradi trebušne viroze je bil junija prisiljen izpustiti dve preizkušnji za pokal Cockte. »Ne vem, kaj mi je bilo, se je pa skupaj vleklo debele tri tedne. Potem ko sem imel pet dni vročino (38 stopinj Celzija), se je stanje čez noč izboljšalo in je bilo tri dni v redu, nakar se je spet poslabšalo in tako naprej,« je razkril Damjan, ki je za tem – po vnaprejšnjem dogovoru z glavnim trenerjem Goranom Janusom – odpovedal tudi nastope na julijskih tekmah za celinski pokal v Kranju in veliko nagrado FIS v Wisli.

V tistih dneh sta namreč s soprogo Tayo pričakovala rojstvo prvorojenke Niki, ki je nato na svet privekala 8. julija. »Vse je bilo super, žena je bila izjemno pridna, pohvale pa si zaslužijo tudi v ljubljanski porodišnici,« je omenil ponosni očka in pristavil, da po svojih najboljših močeh pomaga Tayi. »Medtem ko žena skrbi za hčerkico, jaz kuham in pospravljam po stanovanju,« je zaupal, kako sta si doma porazdelila obveznosti.

Sam jih dobro usklajuje s treningi, nad katerimi v glavnem bedi njegov klubski trener Simon Podreberšek. »Izpustil sem le dva, in sicer tistega na dan poroda in dan po njem,« je pojasnil skakalec ihanskega Sama in pripomnil, da je vadil tudi v tednu po celinskem pokalu v Kranju, ko so imeli drugi prosto. Tako je nadomestil delček zamujenega zaradi bolezni v juniju. Na Einsiedeln ima dosti spominov, tudi lepih, najlepši pa segajo v leto 2007, ko se je na napravi Andreasa Küttla (HS-117) izkazal s tretjim mestom.


Na vprašanje, ali v skokih velja enako nepisano pravilo kakor v formuli 1, da otrok upočasni tekmovalca, pa je kot iz topa izstrelil, da v to ne verjame. »V mojem primeru bo ravno nasprotno. Zdaj imam namreč nekoga, za katerega bom skakal in iz njega črpal motivacijo ...«