Na ameriškem snegu bi nadaljevale, kjer so začele

Alpsko smučanje: V ženski reprezentanci optimistični po spodbudnem začetku sezone, stanje Ane Drev se izboljšuje.

Objavljeno
23. november 2017 23.32
DREV Ana, 5.1.2017, Maribor [ana drev]
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Ljubljana – Pred koncem tedna v tehničnih disciplinah na ameriškem snegu trener ženske reprezentance Denis Šteharnik ohranja visoka pričakovanja. Priprave na tekme v Killingtonu je zmotilo toplo vreme in padavine.

Na ledeniškem uvodu v sezono svetovnega pokala v Söldnu je še ne stoodstotna Drevova odstopila na težki prvi progi, navdušila je Tina Robnik z uvrstitvijo v veleslalomsko deseterico. V Leviju je njen dosežek s slalomskimi smučmi ponovila Ana Bucik, po dobrem začetku v slovenskem taboru optimistično pričakujejo veleslalom in slalom v Killingtonu. Stanje Drevove je po operaciji kolena in težavah z vneto tetivo mnogo boljše kot v Söldnu. »Ana se počuti in smuča iz dneva v dan bolje, ni še stoodstotno pripravljena, bolečine so pri smučanju še vedno prisotne. Veseli me, da se stanje njenega kolena tudi po težkem treningu ne poslabša, vse bližje je temu, da bo lahko nastopala brez težav,« je izboljšanja pri 32-letnici vesel Šteharnik.

Vremenske razmere ta konec tedna ne bodo najlažje. Killington je zajela topla fronta, organizatorjem je preglavice povzročalo tudi močno deževje. Slovenska reprezentanca je tako kot pred Söldnom in Levijem načrtovala nekaj dni treninga tudi pred Killingtonom, po sili razmer so se morali zadovoljiti s treningom na avstrijskem snegu. »Razmere res niso idealne, a je napoved za prihodnje dni precej boljša. Ostalo bo oblačno in vetrovno, a naj bi se ponoči temperature spustile nekaj stopinj pod ničlo, zato bo podlaga trda. V minulih dneh so jo prireditelji utrdili z vodo, zato bo dobro pripravljena, a ob slabši vidljivosti na progi ne bo lahko,« opozarja Šteharnik.

Drevova pa ne bo edina povratnica v smučarsko karavano, po dobrem letu dni odsotnosti bo v Killingtonu na štartu tudi Eva-Maria Brem. Avstrijka je v sezoni 2015/16 osvojila veleslalomski globus, slabih osem mesecev pozneje pa si je na treningu po uvodnem dejanju v Söldnu zlomila pogačico in izpustila celotno minulo sezono.

Konkurenca bo resda še močnejša kot v Söldnu in Leviju, v slovenskem taboru pa želijo nadaljevati z nizom dobrih uvrstitev. Na jutrišnjem veleslalomu ima slovenska vrsta spet na razpolago sedem štartnih mest, a kvote Šteharnik znova ne bo zapolnil, zagotovo bodo nastopile Drevova, Robnikova, Meta Hrovat in Bucikova. Na nedeljskem slalomu bo se bo Maruša Ferk pridružila Hrovatovi in Bucikovi, ki je v Leviju z devetim mestom dosegla drugi izid kariere. »Od vseh na štartu pričakujem uvrstitev v finale, vse so tega tudi sposobne. Dekleta si ne bodo smela privoščiti večjih napak na progi, zagotovo želimo nadaljevati tam, kjer smo začeli. Na obeh tekmah bi bil zadovoljen z eno uvrstitvijo v deseterico in eno v dvajseterico, trenutno smo tega sposobni,« z optimizmom proti koncu tedna v Killingtonu zre Šteharnik.

Padec Ferkove na treningu

Ferkova je na treningu v Avstriji padla in si poškodovala koleno, ki ji je po treningu oteklo, zato jo je vodstvo reprezentance odpeljalo na dodatne preglede v klinični center. »Na srečo njene poškodbe niso hujše narave, s kolenom bo vse v redu, a jo pri smučanju še boli, poškodovala si je tudi sredinec in prstanec na roki. Če se stanje ne bo poslabšalo, bo Maruša v nedeljo na štartu,« je posledice padca opisal Šteharnik. Ferkova bo nastopila v soboto na veleslalomu le, če bo danes zaradi slabega vremena odpadel preizkus terena. Zagotovo pa bo na štartu na nedeljskem slalomu, na katerem Šteharnik od nje kljub poškodbi pričakuje finale.