Na finale v Meribel z mladinskim svetovnim prvakom

Miha Hrobat in Štefan Hadalin sta Sloveniji prismučala štiri kolajne na MSP. Zmaga je potrditev, a delo se šele začenja.

Objavljeno
11. marec 2015 22.23
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport
Hafjell – Slovensko moško alpsko smučanje ima novega mladinskega svetovnega prvaka. Nazadnje je naslova v obeh hitrih disciplinah leta 2011 osvojil Boštjan Kline, včeraj pa si je lovoriko prismučal Miha Hrobat v superveleslalomu. Da mladi rod ima potencial, je z naslovom podprvaka potrdil še Štefan Hadalin.

Za piko na i sta se Hrobat in Hadalin ovenčala še z bronom in srebrom v kombinaciji. »Zmaga je zame potrditev dobrega dela, vloženega truda in denarja zadnjih let. Naslov je zelo dobra popotnica za mojo nadaljnjo športno pot, v katero bo treba vložiti še dvakrat toliko truda in discipline kot doslej, to mi je jasno,« je vtise po dosežku kariere strnil Hrobat, ki – kot vsak mlad športnik – sanja o lovorikah na velikem odru na največjih članskih tekmovanjih. »Rad bi se razvil v vrhunskega smučarja v svetovnem pokalu, želim si kolajn na SP in OI. Ampak treba je iti stopnico za stopnico, da bo moj razvoj pravilen. Zavedam se, da je zmaga na MSP le delček moje športne poti. Delo se zame šele dobro začenja,« je zrelo razmišljal dijak Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju in se zahvalil profesorjem, ki mu lajšajo usklajevanje šole s športom, ter sponzorjem (Petrolu in Atomicu), ki mu pomagajo na športni poti.

Skupina, v kateri trenirata Miha in Štefan, šteje osem tekmovalcev. Sestavili so jo v tej sezoni, fantje so prvič del reprezentance, prej so trenirali v klubih, izkušnje si nabirajo v evropskem pokalu. Trenerski štab z njimi dela načrtno, na dolgi rok, program, ki so si ga zastavili, bi radi peljali do leta 2018, je razkril odgovorni trener ekipe za evropski pokal Miha Verdnik. »Njihov urnik je natrpan. Po številu dni na snegu se ne razlikujejo dosti od fantov v svetovnem pokalu, v nogah imajo veliko tekem. Na prve so štartali s 30 dnevi snežne vadbe. Po 60 dneh na snegu je sledil počitek, nato pa lov na točke v evropskem pokalu. Vse bolj so lezli po lestvici navzgor in na MSP prišli z dobrim izhodiščem,« je Verdnik opisal, kaj jim je dalo zalet za nadaljnje delo.

Hrobata je označil za neustrašnega smučarja, zaljubljenca v hitre discipline, ki tvega brez pomisleka, včasih gre tudi z glavo skozi zid. Ocenil ga je za tehnično dobro podkovanega tekmovalca, ki pa mora kljub veliki ljubezni do hitrosti zaradi mladosti pridobivati smučarsko širino. Hadalin, ki je srebrno kolajno v superveleslalomu na MSP osvojil s 36 stotinkami zaostanka za vrstnikom, je po Verdnikovih besedah marljiv, delaven in zbran smučar, ki ve, kaj hoče. Ne izstopa v nobeni disciplini, razvija se v vseh. »Veselje je delati s takšnima fantoma,« je še dodal sogovornik. Dvajsetletni Hrobat v svetovnem pokalu še ni nastopil, štiri mesece mlajši Hadalin je izkušnje nabiral na treh tekmah. Zelo dragocene so bile tiste, ki sta jih v tej sezoni vknjižila z ekipo za hitre discipline v svetovnem pokalu; Hrobat je nastopil na uradnem smukaškem treningu pred tekmo v Val Gardeni, Hadalin v Wengnu, kjer je izkoristil še priložnost štarta v kombinaciji in slalomu.

Kaj narediti z dobitnikoma štirih kolajn na MSP, da se ne bosta izgubila, kot so se mnogi njuni predhodniki? »Imamo natančen načrt. Vendar pa je treba v te fante tudi vlagati. S sredstvi ravnamo varčno, iščemo sponzorje, trudimo se. Potrebujemo boljše razmere, stopnjevati moramo težavnost treningov, sicer ne bo napredka. Menim, da ne smemo izpustiti tega rodu,« je opozoril Verdnik. Za izvedbo tovrstnega programa bi potreboval več sredstev. Doslej so bili stroški večinoma na plečih staršev ...

Fantje bi se v naslednjih korakih morali spoznavati z zahtevnejšimi tereni in tako pridobivati pomembne izkušnje. »Miha komaj čaka nastop na finalu sezone svetovnega pokala v Meribelu. To je proga, ki jo bo moral v prihodnosti obvladati,« se je Verdnik ozrl k vozovnici za Francijo, ki si jo je Hrobat zagotovil z naslovom mladinskega svetovnega prvaka. V Meribelu bo – kot zdaj kaže – edini slovenski moški predstavnik.