Prevc na hrbtu do novega podviga

Smučarski poleti: Peter Prevc še do enajste zmage v sezoni in skupno 17. v svetovnem pokalu.

Objavljeno
14. februar 2016 22.40
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Vikersund – Slovenski skakalni as Peter Prevc je še enkrat pokazal svojo silno (pre)moč. Potem ko je v soboto slavil že 16. zmago v svetovnem pokalu, s katero se je odlepil od Primoža Peterke, je tudi včeraj dokaj prepričljivo opravil z vsemi tekmeci na »pošasti«, kakor Norvežani pravijo svoji velikanki v Vikersundu. In to kljub temu, da je po izjemnem finalnem poletu, dolgem kar 249 metrov, s celim hrbtom podrsal po snegu.

»Na koncu me je malo presenetilo in sem moral na hitro dati smuči skupaj ter pristati. Ne vem, ali sem mislil, da bom potegnil še kakšen meter dlje, ali pa globinsko nisem dovolj dobro ocenil, koliko me loči od tal. Ker je prehod v iztek zelo oster, me je močno potegnilo nazaj. Sile na telo so bile velikanske, adrenalin pa je naredil svoje,« je Prevc opisal svoje težave po doskoku.

Za razliko od lani, ko se je v zgodovino vpisal z 250-metrskim poletom, so bile razmere zaradi vetra v hrbet tokrat slabše, zato se ni mogel obdržati na nogah in je »odsmučal« po hrbtu. Ker ni vedel, kakšna bo njegova uvrstitev, je proti televizijski kameri pokazal, naj pohitijo z izračunom.

»Kadar se kaj zaplete, se ponavadi čaka dalj časa. Nisem vedel, kaj se bo izcimilo. Če dobiš od vsakega sodnika osem točk manj, je to skupaj že 24 oziroma dvajset metrov, kar je veliko. Zaradi tega sem bil malo živčen,« je priznal, da mu je kar odleglo, ko je pred svojim imenom in priimkom na semaforju rezultatov potem vendarle spet videl št. 1. Že enajstič v tej zimi (rekorder je s trinajstimi zmagami v sezoni Avstrijec Gregor Schlierenzauer) in sedemnajstič v svetovnem pokalu. S poskusom, dolgim 237 metrov, je sicer vodil že po uvodni seriji, po kateri pa je imel vsega 1,2 točke zaloge pred Avstrijcem Stefanom Kraftom (238 m).

Čeprav je – tako kot dan poprej – pred svojim drugim nastopom znova čakal kar nekaj časa na zeleno luč, ga to znova ni vrglo iz tira. »Sprva sem mislil, da me zadržujejo zaradi slabih razmer, a so mi pozneje povedali, da so bile te predobre. Morda sem potem ujel še en dober val in me je na njem odneslo tako daleč. Ni pa nikoli prijetno čakati. Na velikanki imaš namreč čevlje še tesneje zapete, zaradi česar te začnejo stopala hitro boleti. Vendar pa me tokrat za razliko od sobote to ni ujezilo. Medtem ko sem čakal, sem opazoval, kako se je nad pokrajino spuščal mrak in odmislil bolečino,« je razkril najboljši skakalec na svetu, ki je imel na koncu 7,4 točke prednosti pred Kraftom (v finalu 231 m) in 9,3 pred Norvežanom Andreasom Stjernenom (249 m in 231 m).

Prevc je tako svojo vikersundsko bilanco z dvema zmagama in četrtim mestom ocenil kot odlično. »Če dobro premislim, je bila celotna norveška turneja za nas sijajna, saj smo dobili vseh pet tekem. Upam, da zaradi tega Norvežani ne boste jezni na nas Slovence,« je 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih povedal na novinarski konferenci in z zadnjimi besedami izzval glasen smeh navzočih. Ob tem je še dejal, da bo danes z veseljem odpotoval domov. Nič čudnega, ko pa se je še utrdil na vrhu skupnega seštevka, v katerem ima zdaj že 572 točk naskoka pred Nemcem Severinom Freundom (236,5 m in 226,5 m), ki se je moral včeraj sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom.

V finalu je za konec od naših nastopil le še Jurij Tepeš (225,5 m in 214,5 m), ki je zasedel 14. mesto. Po njegovem drugem nastopu pa je mnogim zastal dih, potem ko je po doskoku počepnil in s težavo prismučal v iztek. »Nenadoma mi je zmanjkalo moči in ustrašil sem se že, da bom izgubil zavest, zato sem se raje ulegel, da ne bi spet kam udaril z glavo,« je zaupal skakalec Dolomitov in priznal, da je izzival srečo, saj so mu zdravniki že po petkovem padcu, pri katerem je staknil močnejši pretres možganov, odsvetovali polete. »A se jim sam preprosto nisem mogel odreči,« je še pristavil Tepeš, ki je sicer prav včeraj praznoval 27. rojstni dan.

Preostali slovenski reprezentanti Anže Lanišek (203 m), Jaka Hvala (196 m) in Robert Kranjec (181,5 m), ki so se drug za drugim zvrstili med 33. in 35. mestom, ter Tomaž Naglič (196,5 m/40.) in Andraž Pograjc, ki je izpadel v kvalifikacijah, so včerajšnji finale spremljali zgolj kot gledalci. Najbolj jezen je bil Kranjec, a ne nase, temveč na tiste, ki so ga spustili po zaletišču v najslabših razmerah uvodne serije. Zaradi njih »leteči Kranjčan«, ki je dan po petkovi zmagi navdušil s tretjim mestom, ni mogel izvleči (bistveno) več, kot je, z ničlo pa je izgubil tudi vodstvo v posebni razvrstitvi poletov. Tudi v njej zdaj vodi Prevc.