Peter se bo na oder vrnil, ko si bo zaslužil

Smučarski skoki: Peter Prevc si lahko že ta konec tedna v Kazahstanu zagotovi skupno zmago.

Objavljeno
24. februar 2016 22.24
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Potem ko je Almati že petkrat gostil preizkušnje za veliko nagrado FIS v smučarskih skokih, bodo tam konec tega tedna še prvič doslej tekme za svetovni pokal. V največjem mestu Kazahstana bodo imeli sicer dvojni spored, saj se bodo ob skakalcih med seboj merile tudi najboljše skakalke na svetu.

Medtem ko si je pri ženskah japonska zvezdnica Sara Takanaši, ki je – mimogrede – izpustila mladinsko SP v Rasnovu, že na prejšnji postaji v Lahtiju, torej pred zadnjimi štirimi tekmami v sezoni, zagotovila tretji veliki kristalni globus po zimah 2012/13 in 2013/14, pa je med moškimi boj za skupno zmago še odprt. Toda Peter Prevc ima v rokah dobre karte, da že v Almatiju zaključi zgodbo.

Slovenski skakalni as ima namreč pred zadnjimi osmimi preizkušnjami že zajetnih 559 točk naskoka pred drugouvrščenim Nemcem Severinom Freundom. Če bi, denimo, Petrova prednost po nedeljski tekmi pred najbližjim zasledovalcem narasla na 600 točk ali več, bi se lahko že začel veseliti svojega prvega kristalnega globusa. To so izračunali tudi na Smučarski zvezi Sloveniji, zato so si – da bodo lahko od blizu pospremili veliko slavje – na hitro uredili vizume in priskrbeli letalske karte za Almati.

»Kar zadeva globus, v zadnjem obdobju čedalje težje dajem misel nanj iz glave, zato me čim manj spominjajte nanj,« je poročevalca slovenske nacionalne radijske postaje v Kuopiu prosil Prevc in dodal, da je bila torkova preizkušnja – vsaj kar zadeva njega – spet ena tipična finska.

»V poskusni seriji je bilo še vse super, na tekmi pa sem v obeh serijah naredil malenkostno napako, zaradi katere mi je v drugem delu leta zmanjkalo nekaj hitrosti, da bi me odneslo dlje. Čeprav je tudi tokrat veter igral določeno vlogo, se ne bom izgovarjal nanj, kajti Hayböck nas je vse obakrat preskočil, zato si je zaslužil zmago. Za nameček je bil tudi Tande daleč pred tretjeuvrščenim Kraftom,« je športno priznal premoč najboljšim(a) na veliki napravi Puijo

Glede vetra je pristavil, da je bila velika uganka, kje je pihal – čez hrbtišče ali le v spodnjem delu doskočišča. »Če si, denimo, malenkost sape dobil pri 100 metrih, je po odskočni mizi niti nisi potreboval. Še več; če si imel vzgornik zgoraj in ne spodaj, ti to ni prav veliko pomagalo,« je razložil nosilec rumene majice in samokritično dodal, da predvčerajšnjim preprosto ni odskakal tako, kot bi lahko.

»A če pogledam, da sem s takšnima poskusoma prišel do četrtega mesta, lahko naredim zelo veliko kljukico. Če se ozrem na minulih pet dni, zapuščam Finsko z malce kislim priokusom, če pa pogledam naprej, in sicer iz tega zornega kota, da odhajam drugam, pa je občutek malce boljši,« si je oddahnil, ko je zapuščal »deželo tisočerih jezer oziroma vetrov«.

Kljub vsemu je bil vesel, ker jo je na Finskem odnesel bolje kot v prejšnjih letih. »Lani sem v Kuopiu zasedel 17. mesto, tokrat sem bil veliko boljši. Pred enim letom sem imel na Finskem iz tekme v tekmo nižjo štartno številko, letos je ostala ista t ob prihodu,« je izluščil pozitivne stvari minule finske »turneje«. Ob tem je pripomnil, da se bo na zmagovalni oder vrnil, ko si ga bo spet zaslužil. »Kdaj se bo to spet zgodilo, pa ne vemo. Je pa dejstvo, da je podelitev lepše spremljati z zmagovalnega odra kot pa tu iz mešane cone. A to lahko spremenim le jaz in nihče drug,« je pribil.

Ker v Almatiju še ni bil, ga ne pozna. »Veliko stvari bo novih, kar bo dobro, glede na to, da bomo tja pripotovali v četrtek ob šestih zjutraj in bomo imeli veliko časa na voljo. Tudi za glavo bo to dobrodošlo. Skakalnica je baje takšna, kot je bila tista v Erzurumu, ki se je podrla, malo spominja na ruske naprave v Čajkovskem, Nižjem Tagilu in Sočiju, zato menim, da mi ne bi smela povzročati preglavic,« je še dejal Prevc.