Na Pohorju naj se smola konča

Alpska smučarka Ana Drev, specialistka za veleslalom, ima v tej zimi obilo zdravstvenih težav.

Objavljeno
20. februar 2015 01.41
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Kranjska Gora – S tekmami pred domačimi gledalci ima ob Tini Maze v slovenski smučarski reprezentanci največ izkušenj Ana Drev, a te ji konec tedna v Mariboru ne bodo veliko pomagale, če po nesrečnih nekaj tednih še ne bo našla prave forme. Sicer so bolečine v hrbtu, ki so jo mučile na SP, bolj ali manj izginile, a skrbi jo izguba treninga zaradi bolezni.

Druga najboljša slovenska veleslalomistka je v minulih sezonah doživela smučarski preporod, v katerem bi lahko posegala še veliko višje, če je ne bi ves čas ovirale poškodbe in druge zdravstvene težave. Ta tekmovalna zima se je že začela nesrečno: zelo dobro pripravljena je zbolela v Söldnu in ostala brez nastopa, se nato uvrščala med petnajsterico in dejala, da bržkone smuča najbolje doslej, nato pa ji je načrte na začetku novega leta znova prekrižala bolezen, tik pred veleslalomskim nastopom na svetovnem prvenstvu pa je doživela še padec in trpela bolečine v ledvenem delu hrbta. Kot je dejala, v Beaver Creeku ne bi mogla nastopiti brez pomoči Nežke Poljanšek, fizioterapevtke Tine Maze.

»Zgodilo se je komaj drugi dan treninga v Vailu, pošteno me je 'zagrabilo'. Sama sem naredila napako, ko mi je na strmini vzelo smučko in me zabilo v tla. Tri dni skoraj nisem mogla hoditi, do tekme sem le ležala,« je dejala Drevova, ki posledično na SP ni mogla smučati, kot si je želela, s 24. mestom pa ni mogla biti najbolj zadovoljna. »Na dan tekme niti ni bilo tako hudo, ker sem prej le počivala, res nisem želela, da se pred tekmo drastično poslabša. Verjetno je bil skupek vsega, ker sem dva tedna skupaj mirovala. Saj si optimist do zadnjega, pripraviš se in verjameš, da bo dobro. A nisem najbolje zaključevala zavojev, poleg tega je bila postavitev zelo superveleslalomska, hitra,« se je še ozrla nazaj.

Te dni, ko se dekleta na domačo tekmo pripravljajo v Kranjski Gori, se že počuti veliko bolje, bolečine so minile, tudi spočila se je že, časovna razlika je ni preveč utrudila. Hrbet je v redu, pravi, doma je opravila nekaj terapij, z dekleti je na treningih tudi kondicijski trener Uroš Jelen, ki je strokovnjak za rehabilitacijo po poškodbah in ji v tem pogledu lahko priskoči na pomoč. »Letos se mi ves čas nekaj vleče, ampak zdaj pa upam, da je smole konec.«

Drevova pravi, da si na domači tekmi spet želi dobiti nazaj tiste prave občutke, »da lahko prav 'zategne' zavoj«. To bi bilo zanjo nadvse dobrodošlo, kajpak pa tudi nadaljevati dober niz rezultatov, potem ko je nazadnje v veleslalomu za svetovni pokal v Kühtaiju ostala brez točk. Vse od tiste decembrske preizkušnje v svetovnem pokalu ni imela tekme, formo pa je vzdrževala na tekmah nižje ravni. Zelo dobro je denimo smučala na tekmi evropskega pokala v Zell am Seeju in v močni konkurenci osvojila četrto mesto, nato pa naslednji dan zbolela za gripo. »Škoda, saj se mi zdi, da dobro smučam. A saj še ni konec sezone, veselim se domače tekme, zlasti, ko se spomnim, koliko gledalcev je bilo v Mariboru pred dvema letoma. Upam, da bo letos podobno vzdušje,« se je nadejala pred Zlato lisico. Sicer ji teren na Pohorju še ni prinesel vidnejših uvrstitev (najboljša je bila 22.), kot je dejala, ji bolj leži kranjskogorski, je pa vzdušje boljše v Mariboru.