Na pokalu Vitranc glavna slovenska aduta Kranjec in Skube

Na pokalu Vitranc bodo jutri izpeljali veleslalomsko tekmo, ki bo ena izmed treh preizkušenj letošnjega tekmovanja.

M. Ž., STA
čet, 03.03.2016, 15:55

Kranjska Gora - Dan pred začetkom domačega tekmovanja za svetovni pokal alpskih smučarjev se je v hotelu Kompas v Kranjski Gori predstavila številčna slovenska zasedba, ki se bo ob koncu tedna v tehničnih disciplinah merila na podkorenskem poligonu. Glavna slovenska aduta sta na petkovem in sobotnem veleslalomu Žan Kranjec in v nedeljo na slalomu Matic Skube.

Odgovorni trener v moški ekipi Klemen Bergant je za veleslalomski tekmi dal priložnost, ob trenutno najboljšem veleslalomistu, ki ga premore Slovenija, Žanu Kranjcu, edinem z osvojenimi veleslalomskimi točkami v svetovnem pokalu, še Klemenu Kosiju, Mišelu Žeraku, Jakobu Špiku, Žanu Grošlju in Martinu Čatru. Slalomsko tekmo pa bodo začeli Matic Skube, Miha Kürner, Žan Grošelj, Jakob Špik, Žan Kranjec in Klemen Kosi.

»Ekipa je pripravljena z upoštevanjem dejstva, da so naši trije najboljši mladinci Štefan Hadalin, Miha Hrobat in Aljaž Dvornik na mladinskem svetovnem prvenstvu v Sočiju. Vemo, od koga lahko pričakujemo rezultate. Torej od tistih dveh tekmovalcev, ki sta v tem delu sezone svetovnega pokala osvajala točke v teh dveh disciplinah. Vsi razen Kranjca v veleslalomu in Skubeta v slalomu bodo imeli visoke startne številke. To bo hendikep, tudi če bo proga super dobro pripravljena, kar je sicer vedno. Žan zame sodi med top petnajst veleslalomistov na svetu in bil bi zadovoljen, če bi bil na obeh tekmah na koncu v prvi petnajsterici najboljših. Vemo, da mora za finale v St. Moritzu biti še višje. To je njegova prva sezona svetovnega pokala, da redno osvaja točke in dobro tekmuje z najboljšimi. Bom zadovoljen, če bo naredil to tudi v Kranjski Gori, kar bo super dobro in na koncu bomo v soboto po drugem veleslalomu lahko rekli, da je izgubil finale v St. Moritzu le zaradi paralelnega veleslaloma v Alta Badii, ki nima nobena zveze s klasičnim veleslalomom. V slalomu bi rad videl, da bi Matic dvakrat odvozil brez napak. To njemu še ni uspelo v tej sezoni, če mu bo, je lahko zelo visoko,« je na novinarski konferenci povedal Bergant.

Kranjec prepričan, da lahko poskrbi za dober rezultat

Žan Kranjec, ki bo glavni slovenski adut na veleslalomskih tekmah, je dan pred prvo preizkušnjo dejal: »Letos sem prišel v Kranjsko Goro s popotnico solidnih rezultatov, zaradi česar sem bolj samozavesten kot prejšnja leta, tudi motivacija je visoka. Skoncentriran bom predvsem na svoje vožnje. Letos sem imel že nekaj takšnih, da je bila samo ena dobra. Prepričan sam, da lahko naredim zelo dober rezultat, sigurno ne bom zadovoljen samo s točkami za mesta v zadnjem delu dvajseterice. Bil sem nekaj dni doma, sem se dobro regeneriral, mislim, da sem dve tekmi eno za drugo sposoben dobro odpeljat. Če pelješ dve tekmi na zelo visoki ravni za visoka mesta, te lahko to psihično utrudi, vseeno, če se dobro pripraviš, dobro zbereš, tudi če je utrujenost malo prisotna, lahko dobro oddirkaš.«

Letošnje tekmovanje s tremi tekmami

Kranjska Gora bo letos prizorišče kar trojnega tekmovalnega sporeda, saj so prevzeli tudi odpovedani veleslalom iz Garmisch-Partenkirchna.

Prirediteljem že 55. po vrsti tekmovanja za pokal Vitranc je tik pred začetkom tekmovanja znova ponagajalo vreme. Ena najbolj toplih zim v zadnjih sto letih, ki je bila radodarna s temperaturami visoko nad lediščem, sila pa je bila skopa s snegom, je v svojih izdihljajih postregla z radodarno pošiljko snega. Čeprav so si prireditelji pokala Vitranc dolgo želeli snega, je ta prišel takrat, ko je bilo najmanj potrebno in še to v precejšnji obilici. A gorenjski gostitelji pred letos zelo muhasto naravo ne nameravajo poklekniti in so že izbojevali pomembno bitko.

Na poligon, na že skrbno pripravljeno progo, je v noči s srede na četrtek zapadlo od 30 centimetrov tudi celo do pol metra snega. Tega je bilo seveda treba čim prej odstraniti in spraviti s proge. Na terenu so tako že od zgodnjega jutra okrepljene ekipe, ki odstranjujejo debelo snežno odejo.

Generalni sekretar organizacijskega komiteja pokala Vitranc Srečko Medven ni izgubil dobre volje ter z optimizmom pričakuje konec tedna. V Kranjski Gori so navajeni že številnih preizkušenj vsakoletnih bojevanj z vremenom, z razmerami pa se spopadajo izkušene in prekaljene ekipe.

Tekmovanje ni ogroženo, tako da se obeta veliko tekmovalnih užitkov na progi in ob njej v ciljnem poligonu, ob navijanju za domače slovenske adute ter ob gledanju trenutno najboljših alpskih smučarjev, ki se bodo prav v Kranjski Gori borili za še zadnje točke svetovnega pokala alpskih smučarjev v veleslalomu in slalomu pred zaključkom sezone in finalom v St. Mortizu.

Spored pokala Vitranc

Petek

10.00: veleslalom, prva proga

13.00: veleslalom, druga proga

 

Sobota

09.30 veleslalom, prva proga

12.30 veleslalom, druga proga

 

Nedelja

09.30 slalom, prva proga

12.30 slalom, druga proga

Prijavi sovražni govor