Kosi na poti k vsestranskosti

Moške tekme smučarskega svetovnega pokala: Klemnu Kosiju točke v superveleslalomu in kombinaciji.

Objavljeno
23. januar 2015 21.14
M. F., šport
M. F., šport

Kitzbühel – Čeprav se črni oblaki zgrinjajo nad slovensko moško smučarsko reprezentanco zaradi slabih rezultatov, mladi rod dela pomembne korake v svetovnem pokalu. Triindvajsetletni Klemen Kosi lepo napreduje. Član ekipe za hitre discipline je edini slovenski predstavnik, ki je včeraj na Streifu osvojil točke v superveleslalomu (29.) in kombinaciji (15.).

»Od tekme v Val Gardeni, na kateri sem z 22. mestom premierno osvojil superveleslalomske točke, močno verjamem vase. Samozavest je visoka, imam precej zagona,« je o svojih predstavah v tej zimi razmišljal Kosi, ki je včeraj v Kitzbühlu štartal z visokimi cilji. »Opažam, da se rezultat avtomatsko izboljša, če letvico postavim višje. Vendar pa sem storil preveč napak, da bi uresničil zastavljeno. A ne smem biti razočaran: drugič v karieri sem si namreč prismučal superveleslalomske točke (v traverzi je bil celo najhitrejši, op. a.), prvič pa se je zgodilo, da sem jih v istem dnevu osvojil na dveh tekmah,« je bil z dosežkom – petič se je uvrstil med najboljših 30 – zadovoljen mariborski tekmovalec. Prepričan je, da ima v svojih predstavah še rezerve. »Napake, ki sem jih delal, so verjetno posledica padca zbranosti ali prevelikega tveganja. Zavedam se, da me čaka še veliko dokazovanja, čutim pa, da sem storil korak naprej,« je razmišljal Kosi.

»V kombinacijskem slalomu (dosegel je 16. čas, op. a.) se je v srednjem delu, ki je tudi najtežji, poznalo, da nimam toliko slalomskega treninga v nogah kot tekmeci,« je dejal. Kot član smukaške ekipe nabira skromno kilometrino v nekdaj slovenski paradni disciplini. »Na kombinacijo, za katero tekmovalec potrebuje najširši spekter znanja, se zelo malo pripravljamo. Z uvrstitvami med 15 potrjujem, da sem na dobri poti, da nekega dne postanem vsestranski smučar,« je povedal in dodal, da si bo na preizkušnji, ki ga čaka na februarskem svetovnem prvenstvu v ZDA, postavil visoke cilje: »Deseterica bi bila super, ampak želim si še višje.«

Kombinacijske zmage se je včeraj razveselil Francoz Alexis Pinturault pred vodilnim v skupnem seštevku svetovnega pokala Avstrijcem Marcelom Hirscherjem, tretji je bil Čeh Ondrej Bank. Superveleslalom je pripadel Italijanu Dominiku Parisu pred Avstrijcema Matthiasom Mayerjem in Georgom Streitbergerjem. »Samozaupanje je zrastlo, ko sem začutil, da je sneg podoben tistemu ob moji smukaški zmagi leta 2013. Dobro vem, kaj moram še izboljšati,« je 25-letni Paris napovedal napad na vrh na današnjem prestižnem smuku na zloglasnem Petelinjem grebenu (ob 11.45). Na štartu bodo tudi štirje slovenski smučarji: Andrej Šporn, Rok Perko, Kosi in Boštjan Kline.