Na Vitranc se vrača podoba domačega junaka 

Narava prireditelje tekem za pokal Vitranc spet postavlja pred izzive, a resnejših skrbi ni.

Objavljeno
28. februar 2017 21.31
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Kranjska Gora bo zadnje prizorišče za alpske smučarje pred finalom sezone svetovnega pokala v ZDA. S pripravo podkorenske proge so gorenjski prireditelji začeli sredi februarja. Prejšnji teden so jo polili od slalomskega štarta, v soboto še zgornji del. Včeraj so jo zaprli za rekreativce, smučanje je možno le še pod sedežnico.

»Snega je dovolj, v povprečju 40 cm zmrznjenega, kompaktnega, zbitega. Ta čas so temperature visoke, deževna fronta je nad Gorenjsko,« je zadnje novice s podkorenske strmine predstavil generalni sekretar OK Vitranc Srečko Medven. Danes bodo Kranjskogorci videli, ali je vreme v preteklih dneh škodilo podlagi. »Če bomo v prihodnjih nočeh beležili temperature pod ničlo, ne bomo imeli težav,« se Medven nadeja najboljšega scenarija. Zdi se, da je s svojo ekipo vsako leto postavljen pred izziv. »Ne vem, kdo nas kaznuje,« se je pošalil in dodal, da je skrb pri pripravi na tekmovanje najvišje ravni vedno navzoča. Tudi takrat, ko je že vse brezhibno pripravljeno. »Smučanje je šport v naravi, ta pa je nepredvidljiva in treba se ji je prilagoditi,« se zaveda. Kljub vsemu izkušeni vitranški delavci – v projekt je vpetih 550 ljudi, samo na progi 220 – resnejših težav ne pričakujejo.

Prejšnji teden so podkorenski poligon, ki bo to soboto in nedeljo gostil najboljše smučarje na svetu, za trening izkoristile številne reprezentance. Poleg slovenske so na Gorenjskem vadili še Avstrijci, Italijani, Rusi in Hrvati. Na 56. Pokalu Vitranc bodo prireditelji zabeležili rekordno število sodelujočih držav, za zdaj je prijavljenih 28, med njimi so vsi nosilci kolajn s svetovnega prvenstva v tehničnih disciplinah.

Pokal Vitranc je v preteklih letih dolgo pogrešal domačega junaka, ki bi bil magnet za obisk tekem. S to sezono, v kateri se je rezultatska krivulja slovenskega moškega smučanja vidno usmerila navzgor, se tudi varovancem trenerja Klemna Berganta dviguje ugled. Na uradnem plakatu, ki vabi na vitranške tekme, ni več tujih zvezdnikov, vrnila se je podoba domačega junaka, tj. prvega veleslalomista v reprezentanci Žana Kranjca.

Po številu izvedenih tekem v svetovnem pokalu so Kranjskogorci v vrhu. Zanimivo je, da na svoji poti delujejo brez državne pomoči. Medven in njegova ekipa so ustvarili blagovno znamko, v kateri zvesti pokrovitelji vidijo dodano vrednost. Prav zato ni bilo alarma, ko so se lani Kranjskogorcem iztekle vse glavne pogodbe. Večji del so jih obnovili in podaljšali, na nadaljnji poti pa so ostali brez treh dolgoletnih pokroviteljev. Resda so jih zapustili Zavarovalnica Triglav, Ledo Agrokor in Elan – ta je bil del zgodbe od začetka –, vendar so jih uspešno nadomestili z novimi (Zavarovalnica Generali, NLB, Merkur in Turistična skupnost mesta Dubrovnik).

Proračun, s katerim razpolaga 56. Pokal Vitranc, se je ustavil pri približno poldrugem milijonu evrov. Na Gorenjskem poudarjajo, da gre za eno redkih prireditev, ki v zadnjih dveh desetletjih ni poslovala v minusu. Želijo si, da bi tudi v prihodnosti z velikimi koraki stopali novim izzivom naproti.