Naj poskusi, a ni edina, ki želi globus

Alpsko smučanje: Ilki Štuhec in Lindsey Vonn v smuku grozijo prebujene Avstrijke.

Objavljeno
20. januar 2017 22.52
Špela Robnik
Špela Robnik
Garmisch-Partenkirchen – V senci spektakla na Streifu se na morebitno novo zmagoslavje v hitrih disciplinah pripravljajo avstrijske smučarke. Sodeč po treningih na progi Kandahar, morda zmaga Christine Scheyer v Zauchenseeju ni bila le naključje, kot glavno favoritinjo za današnjo preizkušnjo pa je celo ameriška zvezdnica Lindsey Vonn izpostavila Ramono Siebenhofer.

A dejanska slika se bo kajpak sestavila šele na tekmi. Oba treninga so namreč zaznamovale številne težave tekmovalk, na zaviti progi so mnoge smučarke v zgornjem delu zgrešile vrata, na prvem treningu tudi Ilka Štuhec, včeraj pa Vonnova, zato rezultati niso bili povsem merodajni. Potem ko je prejšnji teden prvič v sezoni priznala premoč v smuku, bo Mariborčanka kot vodilna smukačica zime poskusila seveda ohraniti primat, ne glede na čase s treningov (7. in 11.). Pričakovati je, da se bo bolj razplamtel tudi njen dvoboj z Američanko, ki je po dolgi odsotnosti še vedno prepričana, da bo ob koncu sezone krojila podelitev kristalnih globusov. »Vsak dan smučam bolje in delam pomembne korake naprej. Izpustila sem četrta vrata, a čutim, da sem pripravljena. Noge delujejo odlično in mislim, da že lahko grem s polnim plinom na progo,« je napovedala 32-letna šampionka.

Vrnitev Američanke je prejšnji teden Štuhčeva z veseljem pozdravila, četudi pravi, da to nikakor ne vpliva na njeno motivacijo ali pripravo na tekmo. »Dobro, da je nazaj. Ko se vrne velika zvezda, je to vedno dobro,« je dejala 26-letna Štajerka, s 345 točkami krepko vodilna v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala. Izziva se točno na polovici smukaške sezone (na sporedu so še štiri dirke) ni ustrašila. »Seveda mora Lindsey poskusiti, toda ni edina, ki bo poskusila zmagati,« je odvrnila, ponovila pa tudi že znano, da se za zdaj z globusom nikakor še ne obremenjuje: »Veliko dirk nas še čaka, še naprej se želim osredotočiti na vsak dan posebej.« Dobri rezultati v tej sezoni jo opogumljajo, da se v ta boj podaja še bolj pogumno, hkrati pa se tudi zaveda, da Vonnova niti ni njena glavna nevarnost. Že vso sezono je v zelo tesnem boju z Italijanko Sofio Goggio, Švicarko Laro Gut in Liechtensteinko Tino Weirather, igra stotink pa ji je denimo v Zauchenseeju že obrnila hrbet.

Poleg tega so se prebudile Avstrijke, ki jih po poškodbi Anne Veith (nastopila naj bi v jutrišnjem superveleslalomu) dolgo ni bilo na zemljevidu najboljših dirkačic. A Scheyerjeva je prejšnji teden s presenetljivo zmago opozorila, da jih kar nekaj čaka na preboj. Na progi Kandhar je na obeh treningih še posebej blestela Siebenhoferjeva, ki pa je s pričakovanji vseeno želela ostati na realnih tleh. »Seveda ti takšni nastopi dajo veliko samozavesti, toda ne smem si naložiti prevelikega bremena,« je dejala pred današnjo preizkušnjo na Bavarskem in se zavedala, da trening ni nobeno zagotovilo za dobro tekmo: najhitrejša je bila denimo že v Lake Louise, a nato končala šele kot 15. Vseeno pa se je po drugi strani zavedala, da ji proga izjemo ustreza, poleg tega je čutila, da je za tekmo še prihranila nekaj rezerv. »Res se dobro počutim tukaj, na progi zelo uživam, sem pa v predelu Hölle še pustila veliko časa,« je povedala 25-letna Avstrijka, ki se bo z rojakinjami udarila tudi v zanimivi tekmi za mesta na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu.

V slovenski reprezentanci teh »težav« ni. Ob Štuhčevi se po svojih najboljših močeh trudita tudi Maruša Ferk in Vanja Brodnik, toda brez pravih priprav pred sezono je težko ujeti konkurenco. A če ne drugega, bodo smukaški treningi in tekme vsaj dobra priprava za kombinacijsko tekmo na SP.