Naj Tina Maze pripravi svojo poslovilno tekmo?

Zlati sponzorji slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc se nočejo vmešavati v spor med SZS in Tino Maze.

Objavljeno
16. december 2016 00.03
iza/dan s tino maze
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Zlati sponzorji slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc so v zadnjih dneh poenotili svoje mnenje. Nočejo se vmešavati v spor med Smučarsko zvezo Slovenije in ekipo Tino Maze, prav tako niso pripravljeni prispevati dodatnih sredstev za njen nastop v slovenskem dresu. V zameno za nošenje reprezentančnega dresa na poslovilni tekmi je ekipa Tine Maze namreč hotela po 15.000 evrov od šestih zlatih sponzorjev SZS, kar bi ji skupaj navrglo 90.000 evrov. Zlati sponzorji so sicer Petrol, Argeta, NLB, Ford, Amicus in Telekom Slovenije, izvzet pa je Generali, saj je tudi njen osebni sponzor.

A da gre za popolnoma neustrezno dilemo, opozarja strokovnjak za športni marketing Tomaž Ambrožič. »Narobe je, da bi zdaj obsojali sponzorje, če nočejo plačati. Če se kdo želi povezovati s Tino Maze, ima vso pravico, da se z njo dogovori individualno,« pravi. Hkrati ima povsem preprosto rešitev: »Tina naj nastopi brez sponzorjev reprezentance, saj z njimi že dve leti nima nič, saj ni članica nobene reprezentance.«

Odvetnik Blaž Bolcar poudarja, da so s pravnega vidika stvari jasne. »Tino Maze na tekmo lahko prijavi samo SZS. Če nastopi kot reprezentantka, mora imeti reprezentančni dres. V njenem primeru bi ji najverjetneje dovolili tudi nastop v nevtralni opravi, nikakor pa ne v dresu z lastnimi sponzorji,« je opozoril. »Dejstvo je tudi, da Tina Maze nima šampionskega statusa, saj nima sklenjene pogodbe s SZS. Samo šampionski status omogoča, da tekmovalec lahko oglašuje tudi več osebnih sponzorjev.«

Zaradi zelo podobnega primera na prvem slalomu te sezone ni nastopil norveški zvezdnik Henrik Kristoffersen, ki spada med najboljše aktivne tekmovalce na svetu. A v slovenskem primeru sta predvsem dve dilemi. Prva je, ali je Tina Maze v Mariboru sploh pripravljena smučati brez vseh sponzorjev na svojem dresu. In druga, zakaj je SZS javnosti sploh predstavila celoten konflikt. Morda zato, ker je želela tokrat storiti prvi korak in ne spet zgolj odgovarjati na obtožbe Andree Massija?

»Nočem obtoževati SZS, ampak Tina si zasluži več spoštovanja. Vsakdo ima pravico zagovarjati svoj prav, tako SZS kot Tina Maze, toda nikakor ni dobro, da se v teh pogajanjih išče neko medijsko naklonjenost, saj še niso končana. Toliko bolj, ker je SZS neosebna organizacija, saj jo vodijo ljudje, ki pridejo in grejo, po drugi strani pa je oseba Tina Maze, ki bo z nami ves čas,« je pristavil Ambrožič.

Prav tako ni povsem jasno, ali bi rada Tina Maze tekmovala ali le pomahala v slovo s sproščenim smučanjem. Še vedno se ne ve, s kakšno številko bo nastopila. In kaj bo, če se poškoduje? Kdo bi plačal stroške zdravljenja?

Dilem, ki jih morata rešiti SZS in ekipa Tine Maze, je torej veliko. A slovenska šampionka bi jih lahko rešila kar sama. Lahko bi organizirala svojo poslovilno tekmo, nanjo povabila nekdanje in sedanje smučarske zvezdnike in spektakel bi bil zagotovljen. In dogodek bi bil gotovo tudi medijsko odlično pokrit, zato bi bili veseli vsi njeni sponzorji.