Najboljši na svetu kljub izkušnjam čuti strah

Alpsko smučanje: vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Svindal bi rad zmagal na najslovitejšem smuku.

Objavljeno
20. januar 2016 19.51
Mojca Finc
Mojca Finc

Kitzbühel – Smukač, ki bo v soboto najhitreje premagal 860 m višinske razlike med štartom in ciljem na 3,3 km dolgi progi na zloglasnem Petelinjem grebenu, bo poplačan s 70.300 evri. Tradicionalno bodo njegovo ime zapisali na gondolo, s katero se bo lahko že ob naslednji priložnosti povzpel na štart. Med tistimi, ki na zmago še čakajo, je norveški as Aksel Lund Svindal.

»Smuk v Kitzbühlu ima v svetovnem pokalu največji sloves in rad bi ga osvojil. Ne sodi med najlepše, kot so tisti v Beaver Creeku, Lake Louise in Val Gardeni. Kitzbühelski je 'kul', vendar je strašljiv. Prav zaradi tega ne nudi največjega užitka na smučeh,« je na vprašanje, na katero mesto bi na seznamu najljubših smukaških prog v svetovnem pokalu postavil Petelinji greben, odgovoril Svindal. Kljub 12 zmagam v kraljevski disciplini v karieri ne skriva, da ga je malce stisnilo, ko se je v torek prvič letos spustil po brutalnem Streifu. »Vsakič, ko tu čakam na štart, občutim strah. Res je, da je bil ob mojih prvih stikih s to progo največji, zdaj sem vseeno izkušenejši in je drugače, a kljub temu je prisoten,« je priznal 33-letni viking.

Na torkovem uradnem treningu, na katerem je dosegel tretji čas, je dejal, da proga – kot vedno v Kitzbühlu – zahteva določeno mero tveganja, sam pa ob prvem stiku ni šel na polno, saj mora biti prva vadba dobro premišljena. »Linija je bila v redu, vendar pa bo treba na tekmi tvegati precej več in pritisniti malo bolj,« je dejal vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, smukaški in superveleslalomski razvrstitvi. V tej sezoni je na petih tekmah v kraljevski disciplini vknjižil štiri zmage – skorajda že rutinersko. »Morda se tako zdi, ampak zmagati ni nikoli lahka naloga, saj greš vedno čez mejo. Res pa je, da imam odlično opremo, tehnika je dobra, telesno sem super pripravljen in občutek, ki ga imam na smučeh, je pravi, zelo naraven. V tem smislu je tekmovati zato preprosto, ne pa tudi zmagovati,« je poudaril dobitnik dveh velikih kristalnih globusov.

Najbližje je bil smukaški zmagi na Petelinjem grebenu pred dvema sezonama, ko si je prismučal 2. mesto. To so njegove edine stopničke na tem prizorišču v tej disciplini, štirikrat pa je bil na zmagovalnem odru v superveleslalomu (zmagal je leta 2013), dvakrat v kombinaciji. Lani zaradi poškodbe ni tekmoval, najhitrejši je bil na skrajšani progi njegov reprezentančni kolega Kjetil Jansrud, eden od favoritov tudi za letošnjo lovoriko.

Njen osvajalec si bo lepo okrepil bančni račun. Nagradni sklad smukaške tekme je 190.000 evrov. Zmagovalcu bo pripadlo 70.300 evrov, drugouvrščenemu 35.150 in tretjemu 17.575 evrov. Enake zneske si bodo priborili najboljši na nedeljskem slalomu, na petkovem superveleslalomu in kombinaciji pa bodo med najboljših 30 skupno podelili 265.000 evrov.