Najdaljši Freund, Kraft in Kasai izzvali Prevca

Poljaku Stefanu Huli kvalifikacije na Holmenkollnu, od Slovencev najboljši Jurij Tepeš na četrtem mestu.

Objavljeno
05. februar 2016 22.45
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus bo imel na jutrišnji posamični preizkušnji (14.15) na Holmenkollnu pet tekmovalcev. Ob vnaprej uvrščenih bratih Prevc, Domnu in Petru, se bodo za točke svetovnega pokala potegovali še Jaka Hvala, Robert Kranjec in Jurij Tepeš.

Anže Lanišek je le skomignil z rameni, potem ko ga je v kvalifikacijah na doskočišče posrkalo že pri 101 metru. To je bilo dovolj le za 46. mesto, tako da bo obe tekmi nad Oslom – ob posamični tudi današnjo moštveno (16) – spremljal zgolj kot gledalec. Enako velja tudi za Andraža Pograjca, ki so ga pristojni zaradi neustreznega tekmovalnega dresa diskvalificirali že na vrhu zaletišča.

Najboljši slovenski kvalifikant je bil Tepeš, ki je s 125 metri pristal na četrtem mestu. Zaostal je le za Poljakom Stefanom Hulo (126,5 m), Nemcem Andreasom Wellingerjem (125 m) in Avstrijcem Manuelom Poppingerjem (125,5 m). »Juriju je očitno ustrezalo, da se je po Zakopanah umaknil na trening v Kranj in Planico ter se v tem času malo umiril,« je Janus povedal za člana Dolomitov (na uradnem treningu 130,5 m/5. in 126 m/5.), ob katerem sta se skozi kvalifikacije prebila tudi Hvala (114,5 m/25.) in Kranjec (110,5 m/32.).

Petra Prevca je odneslo do 121,5 metra, njegov brat Domen pa je doskočil pri 117 metrih. Med tistimi, ki so imeli vnaprej zagotovljen nastop na tekmi, in tudi nasploh je bil najdaljši neuničljivi Japonec Noriaki Kasai (127,5 m). Vendar pa je treba pripisati, da so po njegovem nastopu znižali zaletišče.

Naša najboljša skakalca tudi sicer nista posebej izstopala: na uradnem treningu je imel Peter s 119,5 in 123 metri 16. in 11. oceno, Domen (116 m in 118,5 m) pa 29. in 19. dosežek. Številki 1 sta bila Nemec Severin Freund (130,5 m) in Avstrijec Stefan Kraft (130 m).

»Petrovi poskusi so bili solidni. Niso bili blesteči, vendar tudi ne slabi – nekaj srednjega. Je pa treba vedeti, da je bil to zanj zgolj trening in da na tekmi stopnjuje svoje nastope,« je slovenski »selektor« ocenil skoke nosilca rumene majice. Ob Petru in Domnu bosta sicer naše barve na današnji ekipni preizkušnji branila še Tepeš in Kranjec.

Janus si želi, da bi njegovi izbranci skočili na stopničke, za posamično tekmo pa je njegov glavni cilj, da bi Peter zadržal ali še povečal svojo prednost pred zasledovalci v skupnem seštevku za svetovni pokal. Vendar pa vremenska napoved ni najboljša, saj naj bi veter danes popoldne dosegal hitrost tudi do sedem m/s.

Živahno bo ta konec tedna tudi v Planici, kjer bosta danes (15.30) in jutri (11.45) na novi Bloudkovi velikanki dve tekmi za celinski pokal. Na štartu bo kar 13 Slovencev, in sicer Tilen Bartol, Žiga Jelar, Rok Justin, Matic Kramaršič, Jan Kus, Andraž Modic, Tomaž Naglič, Bor Pavlovčič, Ernest Prišlič, Matjaž Pungertar, Anže Semenič, Timi Zajc in Matjaž Zupančič.

»Lepo bi bilo, če bi se na domačem tekmovanju dobro odrezali, ne bi si pa upal ničesar napovedati, ker so fantje na zadnjih treningih skakali precej spremenljivo,« je omenil Igor Medved, trener naše skakalne reprezentance B.

Oči domačih ljubiteljev skokov bodo še posebej uprte v Pavlovčiča, obetavnega 17-letnika iz bližnje Mojstrane, ki se je minuli konec tedna že ob premieri s 26. in 16. mestom dokazal med elito v Saporu. Zanimivo bo tudi videti, kako se bo ob ognjenem krstu v »2. svetovni ligi« odrezal komaj 15-letni Zajc, veliki up iz SSK Ljubno BTC.