Najmlajša pustila najboljši vtis

Smučarski tek: Anamarija Lampiš s 23. mestom še drugi dan do točk v Kanadi.

Objavljeno
02. marec 2016 21.16
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – V slovenski reprezentanci so upali, da se jim bo pot na zaključno turnejo svetovnega pokala v Kanadi obrestovala z dovoljšno bero točk, da bodo mirneje začeli naslednjo zimo, za zdaj pa jim gre po načrtu. Potem ko so v šprintu vse štiri Slovenke prišle do trideseterice, Vesna Fabjan pa izenačila svoj najboljši dosežek sezone, je včeraj na 10 km rezultat kariere na večjih razdaljah dosegla tudi 20-letna Anamarija Lampič (23.).

Najmlajša članica reprezentance je s tem krepko popravila dosežek iz Faluna pred dvema tednoma, to pa so tudi njene prve točke na večjih razdaljah, saj je doslej svojo ledino orala v šprintu. Kot specialistka za klasični korak se je včeraj odlično znašla v smučinah sicer nekoliko skrajšane proge v Montrealu (s 13 na 10,5 km), prvo polovico pa pretekla celo kot 19. in na koncu za Norvežanko Therese Johaug, ki je to zimo povsem enakovredno stopila v čevlje rojakinje Marit Bjørgen, zaostala dobri dve minuti in je v seštevku kanadske turneje trenutno 20. V reprezentanci so sicer več pričakovali do Alenke Čebašek, ki naj bi v zadnjem času na treningih kazala znake okrevanja po padcu forme po novoletni turneji in naj bi bila tudi adut za trideseterico v seštevku kanadske turneje. A vsestranska Blejka (43.) očitno včeraj ni ujela ritma in je končala tudi za Niko Razinger (41.), Vesna Fabjan, ki nastopa predvsem zato, da bi lahko ohranila pravico do štartov v naslednjih šprintih, pa je bila 55.

Slednja je že predvčerajšnjim pozno zvečer po evropskem času doživela veliko olajšanje, saj je po Lahtiju pred tednom dni celo pomislila, da bi smuči postavila v kot. Prvi kanadski nastop ji je namreč prinesel izenačitev njene in tudi nasploh najboljše slovenske uvrstitve v tej zimi (7.). »Po spodletelem poskusu na Finskem sem se precej pogovarjala sama s seboj in prišla sem odločena, da popravim vtis. Rezultat je lep, četudi je bila proga še nekoliko daljša kot v Lahtiju. Vse skupaj je izpadlo še bolje, ker smo prišli le dva dneva pred tekmo in med zadnjimi, tako da ni bilo časa za prilagajanje na časovno razliko,« je Fabjanova pohvalila tudi serviserje, saj so vsem dekletom smuči tekle kot po maslu, ob takšnem nadaljevanju pa bodo brez težav upravičili tudi drago pot na drugo stran Atlantika, saj bosta vsaj dve, če ne tri sezono končale med 30 v skupnem seštevku. Ker se lahko zgodi, da bodo tekači trenutni dolg morali odnesti s seboj v naslednjo zimo, bodo uvrstitve med trideseterico, za katero potovanja in namestitve krijejo organizatorji, zanje pomemben uspeh, saj bodo s tem močno znižali stroške za naslednjo sezono.