Najtežja proga ustreza Slovenkam

Pred ženskim smukom v Crans Montani imajo prireditelji preglavice zaradi novega snega.

Objavljeno
12. februar 2016 23.02
Špela Robnik
Špela Robnik

Crans Montana – Tako kot pred tednom dni v Garmischu ima tudi pred novo smukaško preizkušnjo deklet glavno besedo vreme. Včeraj se je trening začel v zimski pravljici, končal v pravi snežni nevihti, prireditelje pa tako pred današnjo tekmo čaka ogromno dela. Na pomoč so poklicali vojsko, zdaj le še upajo, da se njihovi meteorologi ne motijo.

Ti menda pravijo, da se bo danes vreme izboljšalo, vseeno pa je bil včeraj slovenski trener za hitre discipline Aleš Brezavšček še precej zaskrbljen nad usodo tekme. Ta naj bi se danes začela ob 10.30, a bi kaj lahko štart zaradi odstranjevanja novega snega spet premaknili na kakšno poznejšo uro. Že oba treninga na progi Mont Lachaux, na kateri je bilo včeraj zjutraj do šest centimetrov novega snega, so mukoma spravili skozi. »Zjutraj je bilo sončno, nato pa se je proti koncu zelo poslabšalo, pihal je veter in razmere so bile že precej nevarne. Upam, da ne bo tako tudi na tekmi. Sicer pa je tu res prava zima,« je povedal Brezavšček in ugibal, da bi morda zaradi novega snega lahko bile danes ugodnejše celo višje štartne številke, pri katerih bodo dekleta novi sneg že dobro spravila s proge. »A o tem nima smisla ugibati in se s tem obremenjavati. Dobiš, kar dobiš, treba je smučati dobro.«

Vseeno bo zanimivo videti, kaj bo štartna številka 5 prinesla Ilki Štuhec. Mariborčanka je z drugim in osmim časom treninga poskrbela za odlične obete in odločno napovedala prvo uvrstitev v deseterico, ki jo v tej sezoni tako težko čaka. »Dobro ji je šlo, upam, da bo na tekmi ponovila vajo. Če ji bo to uspelo, mislim, da lahko pričakujemo dober rezultat,« je upal slovenski trener in še ocenil, da se je zelo pogumno spopadla s težko progo, po njegovem mnenju tehnično najbolj zahtevno na ženskih tekmah za svetovni pokal. »Veliko je težkih zavojev, skokov, tudi lukenj, zajema praktično vse prvine. Na treningu je bilo veliko prekinitev, saj so padali že predtekmovalci, zaradi česar so morali nekatere skoke popravljati. To bo zahtevna preizkušnja tudi za glavo, samozavestno bo treba smučati in zaupati temu, kar si videl na ogledu,« je menil, da bodo morala dekleta na tem terenu pokazati vse svoje znanje.

Zanimivo, da se na nobenem od treningov na njej ni najbolje znašla prva smukačica na svetu Američanka Lindsey Vonn. Dejala je, da progo še spoznava, na njej namreč še ni smučala, pred dvema letoma je bila poškodovana. Toliko bolj na njej uživa Švicarka Lara Gut, ki ima znova sijajno priložnost, da nadoknadi nekaj točk v lovu na veliki globus. Tudi Štuhčeva progo že pozna bolje, saj je tam tekmovala tudi na tekmah nižje ravni, prav tako drugi dve Slovenki na štartu Vanja Brodnik in Maruša Ferk, ki je leta 2010 tam presenetila s četrtim mestom. Brezavšček je o njunem smučanju povedal, da sta na delih prog že smučali dobro, a to pač ni dovolj. Ferkovi je sicer kar dobro uspel preklop s slalomskih smuči, toliko več od nje pričakujejo v jutrišnji kombinaciji. »Smuk ni hiter, zato se nam je tudi priključila. Mislim, da je lahko zaradi svojega tehničnega znanja dobra na takšnih tekmah, tudi spomine ima dobre. Lahko bi se tokrat nagradili in nanizali tri uvrstitve med trideseterico,« si je še zaželel. Danes v Crans Montano prihajata še slalomistki Ana Bucik in Katarina Lavtar, ki bosta s Ferkovo nastopili tudi na nesojenem mariborskem slalomu.