Napadati in ne le smučati navzdol

Viktoria Rebensburg v odlični formi, v Garmischu kandidatka za vrh.

Objavljeno
05. februar 2016 22.43
Špela Robnik
Špela Robnik

Garmisch-Partenkirchen – Ko ti gre, ti gre povsod, je prepričana nemška smučarka Viktoria Rebensburg, ki bo ta konec tedna na tekmah hitrih disciplin v središču pozornosti domače javnosti. Ne le, ker je po Marii Höfl-Riesch pač edino močno nemško orožje, temveč tudi zato, ker je na Kandahar prišla v odlični formi, med drugim s popotnico dveh zaporednih veleslalomskih zmag.

»Vicky«, ki pri 26 letih že nekaj sezon nosi težko breme prve nemške smučarke, sezone ni začela slabo, a želenih uvrstitev pri vrhu ni bilo. Po tekmi v Åreju so v njeni ekipi naredili rez, spremenili nekaj nastavitev pri opremi, pa je steklo. »Tako se že vse od Courchevela na smučeh počutim odlično, zdaj končno lahko tekmujem, kot si želim, dobro lahko vzdržujem hitrost, delam hitre zavoje, tudi če zamujam z linijo, se znajdem. To je bilo zame veliko olajšanje,« je pripovedovala prejšnji konec tedna v Mariboru, potem ko je že drugič zapored v veleslalomu stopila na najvišjo stopničko, drugič zapored ob slovenski smučarki Ani Drev. Olimpijska veleslalomska prvakinja iz Vancouvra o njej vedno najde le lepe besede, spoštuje njeno vztrajnost, poudarila je tudi, da že dolgo smuča na visoki ravni, pa tega na tekmah doslej ni znala pokazati. Tudi sama je imela v preteklosti že kar nekaj težav, a je zdaj očitno ujela pravi ritem. »V veleslalomu sem napredovala in to me zelo veseli. Sicer še delam napake, a sem tudi hitra. Tako mi gre bolje tudi v hitrih disciplinah, začela sem se pobirati v superveleslalomu, upam, da bo v podobno smer šlo tudi smuku,« se je nadejala.

Pred domačo tekmo so jo še bolj kot mariborska zmaga opogumljali dobri nastopi v Cortini, kjer je prvič v sezoni dosegla zmagovalni oder tudi v hitrih disciplinah. »Moja forma je dobra, zadnji rezultati pa mi dajejo veliko samozavesti,« je bila optimistična Rebensburgova, ki je na edinem treningu na progi Kandahar dobro sledila najboljši smukačici Lindsey Vonn. Trenerji so ju tako postavili za glavni kandidatki za vrh. V lov na Američanko se bo podala neustrašno, četudi v slabih razmerah. »Proga je mehka, upam, da jo bodo še popravili. Moj čas na treningu je bil spodbuden, vendar pa s svojim smučanjem nisem najbolj zadovoljna, mislim, da ga lahko še popravim,« je dejala. Včerajšnjo odpoved drugega treninga je izkoristila za podrobnejšo videoanalizo in tudi slalomski trening. Na njem se je družila s Švicarko Laro Gut, ki jo zdaj zasleduje v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, udarili se bosta tudi še v veleslalomu, kjer bo boj za končno kristalno lovoriko še zelo napet. »Na globus res še ne mislim, čeprav slišim, da bo morda precej tesno. Po prvih tekmah si niti nisem predstavljala, da se bom sploh lahko vmešala v boj zanj. Zdaj sem se dvignila, sledim načrtu in skušam smučati čim bolje, kot lahko. Treba je napadati, le tako lahko kaj osvojiš, ne le smučati navzdol.«

Tega se bo gotovo držala tudi na današnji smukaški preizkušnji (ob 11.30; Ilka Štuhec ima številko 30, Vanja Brodnik pa 41), ko bo zanjo v cilju pesti stiskalo veliko prijateljev, družinskih članov in njen navijaški klub. »Res se veselim domače dirke. Zadnji čas je, da tudi tukaj že dosežem kakšen dober rezultat. Zdaj le še upam, da bodo dobre tudi razmere.« Vremenska napoved je organizatorje opogumljala, da bodo nemoteno izpeljali obe tekmi, tudi jutrišnji superveleslalom. A so imeli težko nalogo, da so pod novozapadlim snegom utrdili podlago, ki jo je včeraj močil še dež. Ta jo je sicer skupaj z visokimi temperaturami zagodel mariborskim prirediteljem, ki so morali odpovedati slalom za Zlato lisico – nadomestili ga bodo v ponedeljek, 15. februarja, v Crans Montani.