Naprej ga žene misel na olimpijsko kolajno

Žan Košir v novo sezono deskarskega svetovnega pokala vstopa optimistično, toda previdno, glavni cilj je Pjongčang.

Objavljeno
19. oktober 2017 21.38
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Ljubljana – Zdi se, da se najboljši slovenski deskar na snegu po kalvariji s poškodbami počasi vendarle vrača v stare tirnice. Glavni cilj sezone, ki bi jo rad začel že decembra, je tudi zanj kakopak nastop v Pjongčangu, nazadnje se mu je namreč zlata olimpijska kolajna le za las izmuznila.

Ko je ob koncu sezone 2014/15 na Krvavcu Žan Košir ponosno v zrak dvignil tri kristalne globuse, se je zdelo, da ga bo v prihodnjih sezonah zelo težko ustaviti. Nekdanji svetovni in aktualni olimpijski podprvak je bil na snegu razred zase, na OI v Sočiju je po smoli le za dvanajst stotink zgrešil zlato kolajno in pogled takoj usmeril proti nastopu v Pjongčangu, ki bi moral biti zadnji vrhunec njegove kariere. Nato pa je telo danes 33-letnega Koširja prižgalo rdečo luč in začele so se kronične bolečine v ledvenem predelu, na katere zdravniki niso imeli pravega odgovora.

V minuli sezoni so bili cilji višji, želel se je vrniti na tekmovališča, a mu je povratek uspel šele na domači tekmi na Rogli. Tam je tudi s pomočjo adrenalinskih injekcij v kvalifikacijah pometel s konkurenco, na koncu pa s tretjim mestom pokazal, da Žan Košir še vedno sodi v sam deskarski vrh. Želel si je nastopiti na svetovnem prvenstvu v Sierri Nevadi, a je prevladal razum in pogled je usmeril proti olimpijski sezoni. »Letos sem nekoliko spremenil program treninga, večino vaj naredim z lastno težo, v preteklosti so bili treningi težji. Delno so na to vplivale poškodbe, z leti se vsi nagibamo k mehkejšim metodam in poizkušamo ohraniti telo zdravo,« razloge za drugačen pristop pojasnjuje Košir.

Nekaj treningov je že opravil tudi na snegu, kjer se boljša telesna pripravljenost kot pred minulo sezono pozna na mnogo bolj natančnih zavojih, s katerimi je v šampionskih sezonah zmagoval. »Treningi na snegu so me spet potegnili v ta šport, to je zagotovo pozitivno in v prihodnje bo lažje. Na začetku sezone nas v decembru čakata dve tekmi svetovnega pokala v veleslalomu, tej disciplini sem posvetil največ časa, saj bom v njej nastopal tudi na olimpijskih igrah. Želim si nastopiti vsaj na eni od omenjenih dveh tekem.«

Koširju že v zlatih časih ni bilo lahko, danes je še težje. »Dejstvo je, da so mi po vseh težavah s poškodbami tudi sponzorji precej zmanjšali sredstva in oklestili moj proračun, saj ne nastopam več toliko, kot sem včasih. Žal je tako, da se to zgodi, ko je športniku najtežje, zaradi tega so se nekoliko spremenile tako priprave kot cilji v sezoni. Naskok na kolajno ni več samoumeven cilj, čeprav si je zelo želim,« se je s kruto realnostjo profesionalnega športa sprijaznil Tržičan.

O koncu kariere še ne govori na glas, a je vendarle že januarja na Rogli namignil, da so olimpijske igre v Pjongčangu zadnji veliki cilj kariere. Dober rezultat v Južni Koreji bi bil češnja na torti vrhunske kariere na snegu.

Koledar svetovnega pokala
Carezza (Ita), 14. 12. – veleslalom
Cortina d'Ampezzo (Ita), 15. 12. – veleslalom, 16. 12. – slalom
Lackenhof (Avs), 5. 1. – veleslalom
Bad Gastein (Avs), 12. 1. – slalom
Rogla (Slo), 20. 1. in 21. 1. – veleslalom
Bansko (Bol), 26. 1. in 28. 1. – veleslalom
Kayseri (Tur), 3. 3. – veleslalom
Scuol (Švi), 10. 3. – veleslalom
Winterberg (Nem), 17. 3. – slalom