Narava jim otežuje delo, a razlogov za skrb ni

Pokal Vitranc: nadomestna tekma bo kranjskogorske prireditelje stala 310.000 evrov. Danes snežna kontrola.

Objavljeno
26. februar 2016 21.17
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana – Prihodnji konec tedna se bodo v Kranjsko Goro zgrnili najboljši veleslalomisti in slalomisti v svetovnem pokalu. Prireditelji bodo znova poskrbeli, da jih pričaka proga, kot se šika. A do uresničitve cilja jih čaka neutruden boj z vremenom. Pokal Vitranc je letos težji za 310.000 evrov nadomestne tekme iz Garmischa.

Celoten proračun 55. Pokala Vitranc znaša 1,6 milijona evra. Za tretjo tekmo, ki so jo Kranjskogorci prevzeli namesto odpovedanega veleslaloma v Garmischu, morajo prav tako iz svoje malhe zagotoviti denarne nagrade, v celoti plačati prenočitve in poravnati potne stroške za karavano. Zeleno luč za izvedbo jim bo Mednarodna smučarska zveza (FIS) prižgala po današnji snežni kontroli.

»Priprava tekmovalne proge je intenzivna. Ne skrbi me, da ne bi bila pripravljena do konca tedna, je pa v zimi, kot je letošnja, zelo težko,« je povedal generalni sekretar OK Srečko Medven, ki s svojo ekipo nalogo vsako leto opravi z odliko.

V želji, da bi v prihodnosti na podkorenski strmini spet dobili domačega junaka, kot so to – preden je nastopila dolga suša – bili Bojan Križaj, Rok Petrovič, Jure Košir in druščina, so se v ASK Kranjska Gora odločili za vzgojo smučarjev prihodnosti. »Zastavili smo si 10-letni cilj: imeti svojega tekmovalca na najvišjih mestih. Analizirali smo zadnjih 15 let in ugotovili, da je smučarska širina tekmovalcev, ko pridejo v resne kategorije, premajhna. Začeli smo delati na tem. Želimo vzgojiti čim več tekmovalcev s čim širšim znanjem. Imamo jih med 60 in 70 iz Zgornjesavske doline. Skupina, s katero smo začeli, je stara 10 do 12 let,« je načrt predstavil predsednik ASK Kranjska Gora Grega Benedik.

V svojem tekmovalnem obdobju je z reprezentančnimi kolegi na podkorenskem terenu nabral ogromno vadbeno kilometrino. »Takrat je bila solastnica proge Smučarska zveza Jugoslavije. Zdaj je lastniška struktura drugačna,« je primerjal možnost treninga za pretekli in zdajšnji slovenski rod, ki lahko vadi v okrnjeni obliki.

»Smučišča so komercialna, imajo lastnike, ki so jim najprej pomembni prihodki, da lahko zagotovijo delovanje smučišča in minimalni razvoj. Vsi vemo, v kakšnem stanju so žičničarji, in treba jih je razumeti. Pridobivanje terenov za trening je vezano na dobro voljo, osebna poznanstva in iznajdljivost,« je pojasnil Medven. Od leta 2013 sta klubom in reprezentanci brezplačno na voljo dva poligona za treninge (Dolenčev rut in podkorensko smučišče pod sedežnico, ne pa tudi tekmovalna proga za svetovni pokal) vsak dan v tednu – in toliko tudi izkoriščena.

Na progi za svetovni pokal je reprezentanca letos opravila osem treningov. Medven je poudaril, da jim vadbe na smučišču v težkih vremenskih razmerah, ko so osredotočeni na pripravo terena za izvedbo tekem za svetovni pokal, ne morejo zagotoviti. Najbolj neprimeren je bil termin šolskih počitnic, ko imajo tudi žičničarji možnost, da zaslužijo največ ...