Narava nasula meter snega in omogočila še smučanje za dušo

Beli cirkus po desetih letih spet na Japonskem. Žan Kranjec v veleslalomu, ob Maticu Skubetu tudi v slalomu.

Objavljeno
11. februar 2016 22.45
Mojca Finc
Mojca Finc

Juzava Naeba – Srečni kot majhni otroci pri snežnih vragolijah so bili smučarji svetovnega pokala, ko jim je narava pred tekmami na Japonskem nasula meter snega. Za hip so odmislili tekmovalnost in radoživo smučali po celcu – za dušo. »Lepo je, v Evropi ga to zimo ni bilo. Vendar pa smo tu z drugim razlogom,« je opozoril trener Klemen Bergant.

Moška karavana se je po desetih letih vrnila na tekme za svetovni pokal na Japonsko. Jutri se bodo merili v veleslalomu, v nedeljo v slalomu. Zanimivo – koordinator za trening na prizorišču je nekdanji tekmovalec Gen Harada, ki je pet let prebival v Sloveniji in treniral z Bergantom. »Prireditelji so poskrbeli za dobro podlago, potem pa je narava postregla z obilno snežno pošiljko. Novozapadli sneg je suh, podlage verjetno ni uničil,« je iz Japonske sporočil trener slovenske ekipe za tehnične discipline Bergant, ki se je z ekipo nastanil v hotelu v ciljni areni. Iz Evrope so prispeli po odpovedi direktnega poleta z Dunaja s šesturno zamudo. Na Japonskem so jih lepo sprejeli, edina skrb, ki se poraja, je vremenska napoved. Konec tedna naj bi deževalo.

Fante čaka zahteven veleslalom. »Če govorimo o štartu z vrha, se začne s strmino, proga je po višinski razliki podobna kranjskogorski, le da je 100 m daljša. Tekma bo težka, kar pa Žanu načeloma ustreza,« se je Bergant ozrl k najboljšemu slovenskemu veleslalomistu Žanu Kranjcu, ki bo prvič v karieri štartal med najboljšo trideseterico. Dvomesečni premor od zadnje veleslalomske tekme – prireditelji so morali zaradi težkih razmer prečrtati preizkušnji v Adelbodnu in Garmischu – je izkoristil za vzdrževanje tekmovalnega ritma v evropskem pokalu. »Žan še ni povsem izdelan tekmovalec za svetovni pokal. Širimo mu smučarska obzorja, veleslalomu dodajamo še slalom in superveleslalom, imeti mora širši spekter. Nobena od teh disciplin mu ne škodi ali jemlje časa, energije in fokusa, ki jih potrebuje za veleslalom. Pomembno pa je, da je trening vseh dodatnih disciplin načrten in ne kampanjski. To nam uspeva. Opažam, da mu ta dodatek pomaga biti še boljši v veleslalomu, ne dosega pa še takšne ravni v svetovnem pokalu, da bi lahko delal čudeže,« je o razvoju 23-letnega tekmovalca razmišljal Bergant, ki je pričakoval, da bo Kranjec že v prejšnji sezoni naredil preskok, ki mu je uspel v tej zimi. »Pred dvema sezonama je osvojil veleslalomski seštevek evropskega pokala. Med svetovnim in evropskim pokalom pa je ogromna razlika, to sta dva svetova. Zahtevnost in priprave terenov ter postavitve so medsebojno neprimerljive. V svetovnem pokalu tekmuje absolutna konkurenca, v evropskem ne. Žan je potrdil, da se lahko dokazuje med najboljšimi. Na treningih in tekmah se ogromno uči. Samopotrditev pa pride z vrhunskim rezultatom,« je še dejal Bergant.

Kranjca bo poslal še na nedeljski slalom, pridružil se bo Maticu Skubetu. Škofjeločan se na tekmo podaja s prvimi točkami sezone, z 19. mestom jih je osvojil v Schladmingu. »Matic smuča dobro, a po glavi se mu podi preveč obrobnih stvari, preveč razmišlja o nastavitvah opreme, podlagi, progi ... To mu pobere veliko energije in tako izgubi osredotočenost na nastop,« je na glavno težavo opozoril Bergant in dodal, da ga je v Schladmingu presenetil z dvema dobrima nastopoma. »Nedeljski slalom bo lahek, treba bo napasti od prvih do zadnjih vrat, ne bo si mogoče privoščiti nobenega taktiziranja,« je še napovedal.