Navajeni na stopničke, a s formo ne izstopajo

Rok Marguč in Tim Mastnak na domačem dvorišču po rezultat sezone, Žan Košir med navijači.

Objavljeno
22. januar 2016 21.30
Špela Robnik
Špela Robnik

Rogla – V sezoni brez velikih tekem ima domači spektakel na Jasi za slovenske deskarje paralelnih disciplin še toliko večjo draž. Glavni trener Izidor Šušteršič ima v ognju vsaj pol manj želez kot pred letom dni, tudi glede na dosedanje rezultate v tej sezoni pričakovanja na današnjem paralelnem veleslalomu ne smejo biti (pre)visoka. Toda na Rogli je mogoče vse ...

To dobro ve zlasti Tim Mastnak, ki se je predlani na Jasi na krilih navijačev prebil vse do polfinala in s četrtim mestom dosegel uvrstitev kariere. Lani podviga ni mogel ponoviti zaradi poškodbe, letos pa ga opogumlja tudi spodbuden rezultat iz Bad Gasteina – na 14. mestu se je po dolgem času prebil v izločilne boje. »Na treningih mi je šlo dobro, to si želim prenesti na tekmo. Verjamem, da mi bo uspel lep rezultat, za zdaj sem vedno znal izkoristiti prednost domačega terena. Čeprav je to težko še prednost, ker so v zadnjih dneh tu trenirali tudi vsi tuji tekmovalci,« je povedal Celjan, ki bo prihodnji teden dopolnil 25 let. Kot pravi, je tisto četrto mesto že pustil za seboj, bolj kot tisto tekmo je analiziral svoje deskanje s treningov z Ostruščice, kamor se je preselila ekipa, ko so tekmovalno progo zaprli. »Pred dvema letoma so bile razmere povsem drugačne. Kadar mi gre na treningih dobro, se to odraža tudi v rezultatu. Zelo pomembna bo linija, saj bodo razlike zelo majhne. Zbran bom moral biti do zadnjih vrat, treba bo napadati in biti natančen,« je razkril svojo formulo.

Če je za Mastnaka glavni cilj nastop v najboljši šestnajsterici, si Rok Marguč želi še kaj več. Sicer popotnice za to res nima najboljše, a pravi, da uvodne tri tekme in zgolj 14. mesto niso načeli njegove samozavesti. Priznal je, da eksperimenti z opremo niso bili najboljša odločitev, zato je zdaj stopil korak nazaj, ostal pri starih nastavitvah, da bo lahko naredil dva naprej. »V neki dobri veri po napredku delaš napako za napako. Namesto da bi tiste vožnje, s katerimi si bil dober in blizu vrha, naštudiral do potankosti. Nekaj spreminjaš, pa se ne izide,« se je zavedal in bil razočaran, da je v Bad Gasteinu po slabi drugi kvalifikacijski predstavi ostal pred vrati izločilnih bojev. A po nekaj dneh vadbe na dobro poznanem terenu je že bil boljše volje.

»Imam občutek, da sem prišel nazaj na pravo pot, na domačem terenu je vse malo lažje. Tudi motivacija je veliko višja. Poleg tega sem sem vedno prišel z nekim bremenom, ko sem bil svetovni prvak, pa lani z bronasto kolajno. Morda pa je ravno zato zdaj čas, da se tudi zame na Rogli zgodi kaj lepega,« se je nadejal še en otrok tega pohorskega smučišča. Njegov niz rezultatov na domačih tekmah pa sploh ni slab, saj je bil vselej v deseterici, najvišje pa posegel leta 2013 s petim mestom. Takšnega rezultata bi bil letos izjemno vesel. Z njim pa tudi Šušteršič, s katerim v tej sezoni sodelujejo vse individualne ekipe. »Zelo smo navajeni na stopničke, a težko je. Rad bi seveda, da bi prišli čim višje, a najprej je treba skozi kvalifikacije. In če si tam počasen, v enojnem sistemu izpadanja ne prideš naprej. Za zdaj pa s formo ne izstopamo,« je bil realen nekdanji sotekmovalec Mastnaka in Marguča, pa tudi Jureta Hafnerja, Črta Ikovica, Patricie Mastnak in Ive Polanec, ki bodo danes (ob 10. uri, izločilni boji ob 14.) še na štartu kvalifikacij.

Med njimi bo manjkal Žan Košir, ki je ves teden treniral na Rogli, vmes možnosti za svoj nastop z enega povečal na deset odstotkov, naposled pa se odločil, da bo le gledalec. Prav tako tudi poškodovana Gloria Kotnik, upokojeni Jernej Demšar, na daljavo, z drugega doma na južni polobli pa bo tekmo pospremil Rok Flander, ki je dokončno obupal nad tekmovanji v tej sezoni, sporočil pa, da se bo na sneg vrnil marca.