Ne na ravni prejšnje zime, še bolje

Smučarke na snegu v Argentini jutri, na dan, ko se bodo tja podali fantje.

Objavljeno
08. avgust 2017 18.16
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Alpske smučarke Ana Bucik, Tina Robnik, Meta Hrovat in samoplačnica iz ekipe za evropski pokal Desiree Ajlec so odpotovale na enomesečne priprave v Argentino. Snežno vadbo bodo začele jutri, na dan, ko se bodo proti Ushuaii podali Žan Kranjec, Štefan Hadalin ter člana ekipe za evropski pokal Žan Grošelj in Jakob Špik.

V odpravi za Južno Ameriko manjkata dve članici A-ekipe. Ana Drev po operaciji kolena vadi po prilagojenem programu, Maruša Ferk bo pilila hitre discipline na evropskih ledenikih. »Drevova še ni sposobna obremenitev, ki jih bodo imele druge tekmovalke. Menjavala bo kondicijsko in krajšo snežno vadbo. Če se bo stanje izboljšalo, se nam bo priključila v drugem delu priprav na južni polobli. Tudi Ferkova ima svoj program. V Saas-Feeju so namreč pripravili novo progo za hitre discipline. Ves mesec jih bo pilila. V primeru slabega vremena bo preklopila na trening tehničnih,« je program najizkušenejših tekmovalk v ekipi predstavil glavni trener reprezentance Denis Šteharnik. A ker so razmere na evropskih ledenikih slabe, se lahko uresniči tudi plan B, po katerem bi se tudi Ferkova v zadnjem sklopu priprav v Argentini priključila ekipi.

Šteharnikova vrsta naj bi do uvodne tekme v olimpijski sezoni v Söldnu opravila 45 do 50 dni snežnega treninga. Ta čas ima v nogah tretjino. V Argentini bo najprej na dnevnem redu skupno delo, v drugem delu pa bo vsaka od deklet osredotočena na svoje smučarske potrebe. »Tista, ki potrebuje, denimo, več slaloma, bo vadila več slaloma. V prvem koraku želimo osvojiti tehniko in popraviti napake. Potem pa vse skupaj nadgraditi z individualno usmerjeno vadbo, torej prilagodili jo bomo vsaki tekmovalki,« je načrt dela opisal Šteharnik, ki bo dekletom letos namenil tri dni premora – da se glave zbistrijo in zberejo za drugo polovico enomesečne vadbe, v katerem se bodo primerjale tudi s konkurenco; v Argentini bodo še Kanadčanke in Avstrijke.

Ker prihaja olimpijska sezona, večjih sprememb v načinu dela Šteharnik ne napoveduje. »Ne bi pa si želel, da smučamo tako kot v prejšnji zimi, moramo smučati boljše. Popraviti je treba napake v tehniki, nato pa dvigniti ritem v tistih delih, pri katerih smo v predolimpijski sezoni izgubili največ časa. Na tem delamo. Pričakujem, da se bo vsaka tekmovalka izboljšala za pet do deset odstotkov. Če smučaš na isti ravni, kot si v prejšnji sezoni, nisi več konkurenčen,« je opozoril sogovornik.

Šteharnikov kolega v moški vrsti Klemen Bergant s četverico »tehničarjev« načrtuje v Argentini 19 dni treninga in štiri dni premora. Osredotočili se bodo na slalom, veleslalom in superveleslalom. »Na evropskih ledenikih nismo uresničili zastavljenega, saj nam je načrte prekrižalo vreme. Zadnji trening smo predčasno prekinili in se vrnili domov. Stanje je precej klavrno, snega je malo. Tako slabo v Saas-Feeju še ni bilo,« je razkril Bergant, ki bo predstave svojih fantov v Ushuaii primerjal tudi s tistimi, ki jih bodo uprizorili italijanski in francoski tekmeci. Na južno poloblo bo ekipa odpotovala s serviserjem in fizioterapevtom – novo pridobitvijo v reprezentanci. Ta bo prišla še posebej prav Hadalinu, ki se je zaradi hernije pred dvema mesecema spet soočal z bolečinami.