Ne le Ilka, vse se morajo znajti po svoje

Alpsko smučanje: Ilka Štuhec s samostojno ekipo načrtuje tudi pot v Čile.

Objavljeno
01. avgust 2015 13.18
štuhec
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Rogla – V tem vročem poletju je dobre snežne razmere praktično nemogoče najti, ledeniki so črni, pravijo. Tudi slovenske smučarske reprezentantke vsaka zase preverjajo, kam bi lahko odšle smučat. Na lastno pest, reprezentančni program je namreč s poletnimi snežnimi treningi zelo okrnjen. Tako imajo vsa dekleta nekakšen individualni program, ne le Ilka Štuhec.

Tudi Maruša Ferk je v zadnjih sezonah večkrat že odšla na sneg v lastni režiji, prav tako Ana Drev, ki se je na »zunanjo pomoč« zanašala zlasti pri vračanju po poškodbi, pa tudi številne druge tu in tam na snegu spremljajo očetje, prijatelji, klubski trenerji. Reprezentančni program pač v zadnjih letih postaja nezadosten za vrhunsko raven, še zlasti pa v oči bode letošnji smučarski razpored. Od konca minule sezone pa do konca julija je ekipa skupaj opravila le šest dni smučanja na Mölltalu, naslednje priprave bodo šele konec avgusta. Resda glavni trener Denis Šteharnik, ki deluje v okviru finančnih zmožnosti, bolj intenzivno vadbo načrtuje jeseni, a je treba vzeti v zakup tudi morebitne slabe razmere ...

Stvari se je pred novo sezono zato odločila vzeti v roke zlasti Štuhčeva, ki se je k individualnemu programu in samostojni ekipi že nagibala v preteklosti, letos je bil zanjo dodatni povod zelo malo predvidenega treninga hitrih disciplin. Pri tem ne gre za odcepitev, Štuhčeva je še vedno del SZS, njen glavni trener je Šteharnik, se je pa dogovorila, da po svoje izvede nekatere dodatne aktivnosti na snegu. Kajpak na lastne stroške. »Vedela sem, da moram narediti nekaj več, če želim poseči višje. Sprejela sem dejstvo, da moram toliko in toliko prispevati sama. Sicer ni težko vlagati vase, a moraš sredstva tudi najti, ni vse kar samoumevno. Ko izveš, da hitrih disciplin ni posebej načrtovanih v programu, se vprašaš, kako naj bi sploh lahko kaj dosegel,« je o svoji odločitvi razmišljala Mariborčanka, ki bi utegnila po slovesu Tine Maze postati vodilna slovenska smučarka,

Strinjala se je, da je že tako bolj individualen tip tekmovalke. Veliko sta z mamo Darjo Črnko, ki jo bo tudi v novi sezoni spremljala kot serviserka, pomagal pa ji bo tudi trener Grega Koštomaj, trenirali sami že, ko so jo mučile poškodbe. »Težava je v tem, da v naši ekipi ni šestih deklet, ki bi vse izhajale iz hitrih disciplin. Vsaka ima skoraj že svojo disciplino, s tem pa je težko sestaviti ekipo. Seveda bom tudi jaz smučala veleslalom in druge discipline, vseeno pa bo moj način priprave drugačen kot za specialistke,« je povedala nekdanja mladinska svetovna prvakinja, ki bo dajala prednost hitrim disciplinah, vseeno pa nastopa na veleslalomu v Söldnu ni odpisala. Videla bo, koliko bo lahko smučala konec poletja in ali se bo njena majhna ekipa lahko odpravila tudi v La Parvo v Čile. Odločitev bo padla v naslednjih tednih, ko bo tudi že trenirala v Saas Feeju.

Po svoje je sicer začela smučati že spomladi, ko je že pričakovala scenarij o dolgem odlašanju na zvezi. Nato si je vzela tri tedne popolnega premora, se lotila kondicijske priprave, na smuči pa spet odšla junija. »Vsak ima svoj načrt. Takoj ko se končajo tekme svetovnega pokala, nekateri nehajo smučati, drugi nadaljujemo, dokler lahko,« je dejala in se še nadejala, da ji bo individualni trening morda prinesel tisti delček, ki ji je v preteklosti še manjkal: »Trudiš se, a včasih enostavno ne zmoreš vsega sam. Upam, da bom zdaj, ko smo se tako odločili, res lahko pokazala vse, kar znam.