Ne z glavo skozi zid ali s komolcem v sneg

SP v smučarskih poletih na Kulmu: Robert Kranjec z mešanimi občutki. Hud padec Avstrijca Lukasa Müllerja.

Objavljeno
14. januar 2016 00.58
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Ob Petru Prevcu in Juriju Tepešu, naših glavnih adutih na 24. svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih, bosta pod slovensko zastavo ta konec tedna na Kulmu najverjetneje letela še Robert Kranjec in Anže Lanišek. Zgoditi bi se moralo res kaj hudo nepredvidljivega, da bi priložnost dobil »rezervist« Andraž Pograjc.

Za Kranjca ni skrivnost, da običajno »oživi« na velikankah. A svetovni prvak v poletih iz Vikersunda '12 v zadnjih dneh ni dobil želene potrditve, ki bi mu vlivala optimizem, zato je na avstrijsko Štajersko odpotoval z mešanimi občutki. »Na ekipni preizkušnji v Willingenu me je ujel vrtinec, na posamični mi je potegnilo navzdol desno smučko. Trenerje sem vprašal, kaj je bilo narobe, pa niso vedeli, ko sem pogledal na kameri, prav tako ničesar nisem videl, tako da imam res čudne občutke,« je zmajeval z glavo 34-letni Kranjčan, češ da to ni ravno njegova sezona.

»Vse od oktobrskega padca v Innsbrucku, zaradi katerega me še zmeraj boli roka, se samo 'pacam'. Glede na to, kako sem skakal poleti, res ne morem biti zadovoljen. Enostavno ne najdem niti, ki bi me povlekla naprej. Nočem biti pesimist, sem pa v dvomih,« je priznal in dodal, da bo šel korak za korakom in nikakor ne z glavo skozi zid ali s komolcem v sneg. Za glavnega favorita je izpostavil Prevca: »Za Petrom dolgo ni nobenega, šele potem pridejo Norvežani in Nemca ...«

Če je Kranjec najizkušenejši, pa je Lanišek, novinec na SP, najmlajši slovenski reprezentant. »Dobro, da sem že lani letel v Planici, tako da vem, kje ne smem delati napak. Ker je zdaj forma boljša, kot je bila takrat, ne vidim ovir, zakaj se ne bi dobro odrezal tudi na letalnici,« je omenil 19-letni Domžalčan. Na vrh zaletišča se bo odpravil brez pritiska, eden od njegovih ciljev pa bo izboljšati osebni rekord (206 m). Pograjc pa bo poskušal izkoristiti priložnost, se dokazati na uradnem treningu in se uvrstiti v ekipo.

Včerajšnji preizkus letalnice je sicer zasenčil grd padec Avstrijca Lukasa Müllerja, ki je strmoglavil pri 120 metrih. Mladinskega svetovnega prvaka iz Štrbskega Plesa '09 so s helikopterjem prepeljali v graško bolnišnico. Ker ni čutil nog, sumijo na poškodbe hrbtenice.

Spored SP na Kulmu, danes: 10.30 – uradni trening, 13.00 – kvalifikacije; jutri: 11.30 – poskusni poleti, 13.00 – 1. in 2. serija posamične tekme; sobota: 13.00 – poskusni poleti, 14.00 – 3. in 4. serija posamične tekme, sledi slovesna razglasitev; nedelja: 13.00 – poskusni poleti, 14.15 – ekipna preizkušnja, sledi slovesna razglasitev.