Nekdaj zgolj potoval po progi, zdaj jo napada

Klemen Bergant dočakal preboj svojega smučarskega varovanca Žana Kranjca, ki pa še mora popraviti nekaj napak.

Objavljeno
25. oktober 2016 02.17
Žan Kranjec, veleslalom Solden 23.10.2016 [kranjec,smučanje]
Špela Robnik, poročevalka
Špela Robnik, poročevalka
Sölden – Vrhunski štart Žana Kranjca predstavlja veliko zadoščenje slovenski smučarski reprezentanci in vliva upanje na boljše čase tudi v tehničnih disciplinah. Vendar trener Klemen Bergant opozarja, da njegovega varovanca čaka še kar nekaj dela. Nevarno bi bilo, če bi ga 4. mesto zaneslo.

Že dolgo se Klemnu Bergantu po tekmi ni tako smejalo, v šali bi lahko rekli, da se je »Skali« odvalila skala od srca, ko je videl svojega smučarja med najboljšimi veleslalomisti. Po tekmi je izpostavil, da je za njim šest zaporednih vrhunskih tekmovalnih nastopov, skupaj s tekmama v Kranjski Gori marca letos.

Kranjec je tudi sam dejal, da je pravzaprav začel tam, kjer je prejšnjo zimo končal, in kako pomembno je bilo zanj, da je lahko v vmesnem času le nadgrajeval svoje delo. Tekmovalec, ki je v preteklosti velikokrat dvomil vase, v opremo (in najbrž tudi v trenerje), je lahko v ustaljenem sistemu in z zgrajenim zaupanjem naredil korak naprej. To najbrž kaj pove tudi o razlogih za pretekle neuspehe, ko so ob vsakoletnih menjavah trenerjev tekmovalci tavali v temi.

»Žan je očitno dozorel. Imel je takšne in drugačne težave v preteklih letih, tudi v začetku prejšnje sezone. A so mu rezultati v minuli zimi dali samozavest in potrditev, da je dober, da se lahko kosa z najboljšimi na svetu,« je povedal Bergant in ga pohvalil, ker je smučal tako odločno in napadalno. Ko je na prvi progi dosegel deseti čas, so v ekipi sicer z zanimanjem čakali, kako se bo odzval, a očitno se je naveličal tistih povprečnih nastopov, ki jih je bil v preteklosti sposoben dati od sebe.

»V svoji karieri jih je že velikokrat 'dobil po riti', ker ni napadal in je bolj potoval po progi navzdol. S tem smo se kar dolgo časa ukvarjali, a zdaj se pogovarjamo samo še o izvedbi. On ve, da mora napasti, da mora smučati na skrajni meji, saj mu le to prinaša dobre rezultate. Tega se zdaj zaveda, to je vedel tudi pred drugim nastopom v Söldnu.«

Ne glede na odlično opravljeno delo pa bo moral Kranjec, ki ga je na drugo progo pospremilo tudi nekaj srečnih sončnih žarkov, pred nadaljevanjem izboljšati še kar nekaj stvari, je poudaril Bergant. »Recimo, na prvi progi je izgubil šest desetink do prvega vmesnega časa, obakrat je popustil v zadnjih desetih sekundah,« je omenil. A pomembno je, da je dobil veliko novega zagona, že na naslednji tekmi v Beaver Creeku bo imel tudi boljšo štartno številko. Vendar pa bo z glavo moral ostati popolnoma osredotočen na smučanje. »Šli bomo po začrtani poti naprej. Lahko je še boljši, morda tudi slabši, a pomembno je, da je zraven,« je še povedal trener, ki pa ga zdaj čaka iskanje najboljšega slalomista. Po upokojitvi Matica Skubeta bo bržkone lahko računal na Štefana Hadalina, morda pa na krilih Söldna v Levi odleti tudi Kranjec.