Neureuther šele tretji slalomski zmagovalec v tej zimi

Vodilni slalomist sezone Kristoffersen se je na Japonskem zadovoljil s 7. mestom, Hirscher je odstopil, Skube do točk.

Objavljeno
14. februar 2016 07.39
J. P.
J. P.

Juzava Naeba - Osmi slalom sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev je dal šele tretjega zmagovalca. Potem ko si je pred tem v tekmovalni zimi kar šestkrat konkurenco pokoril norveški mladenič Henrik Kristoffersen, v Santi Caterini pa je bil najprepričljivejši branilec malega kristalnega globusa, Avstrijec Marcel Hirscher, se je danes na novem prizorišču preizkušenj tega ranga, v japonski Juzavi Naebi, med zmagovalce vrnil Nemec Felix Neureuther. Izkušeni 31-letnik, ki je bil prej v sezoni enkrat samkrat na stopničkah (decembra v Val d'Iseru je bil tretji), je z odličnim finalnim nastopom s petega mesta po prvi progi napredoval povsem na vrh in se veselil jubilejne desete slalomske zmage v karieri.

Po prvem nastopu in vse do zadnjega merjenja vmesnega časa v finalu je sicer vodil njegov rojak Fritz Dopfer, ki pa je spodaj pustil na progi natanko pol sekunde in ostal celo brez stopničk, pristal je na nehvaležnem četrtem mestu. Pred njim sta končala še Šved Andre Myhrer, ki je bil pri zadnjem vmesnem času prav tako še 26 stotink pred Felixom, naposled pa obstal pičlih pet stotink za njim, in presenetljivi Avstrijec Marco Schwarz, ki je po prvi progi na dvanajstem mestu za vodilnim še zadnji zaostajal manj kot sekundo, v finalu pa napadel na vso moč in se s štartno številko 18 dokopal do zmagovalnega odra. Pri 20 letih se je tako v svojem petnajstem slalomskem nastopu v svetovnem pokalu drugič veselil stopničk - tretji je bil namreč že konec decembra v Madonni di Campiglio.

Kristoffersen je dokazal, da je tudi on iz mesa in krvi, saj si je z rojakom Sebastianom Foss-Solevaagom delil sedmo mesto, za zmagovalcem pa zaostal sedem desetink. Vseeno pa je kajpak zadržal prepričljivo vodstvo v slalomskem seštevku svetovnega pokala, saj je njegov glavni tekmec Hirscher drugič v tej zimi ostal brez uvrstitve, tokrat je napako storil že na prvi progi še pred prvim merjenjem vmesnega časa. Podobno kot vodilni pred finalom Dopfer je pod težo pritiska klecnil tudi drugouvrščeni Mattias Hargin, ki je po prvem nastopu za Nemcem zaostajal pičli dve stotinki, v drugo pa konstantno izgubljal po vsej progi in naposled ciljno crto prečkal z zgolj dvanajstim časom in več kot sekundnim zaostankom za Neureutherjem. Največ je v drugo z najboljšim finalnim časom pridobil Avstrijec Michael Matt, ki je z 22. napredoval na šesto mesto in zabeležil svoj daleč najboljši dosežek v karieri.

Nastopila sta tudi dva slovenska predstavnika. Žan Kranjec se, enako kot dan poprej v veleslalomu, ni prebil v trideseterico finalistov, tokrat je delil usodo še 22 drugih tekmovalcev na prvi progi in ostal brez uvrstitve, medtem ko je bil Matic Skube dovolj hiter, da je s 26. časom prvega nastopa (zamujal je skoraj dve sekundi in pol) ujel finale, v njem pa si privoščil veliko napako in v cilj prismučal z naskokom zadnji, njegov zaostanek - 8,14 sekunde za Neureutherjem - pa vendarle ni bil prevelik, da se ne bi dokopal do drugih zaporednih točk v svetovnem pokalu, po dvanajstih iz nočnega Schladminga. Zdaj se moška smučarska karavana vrača v Evropo, francoski Chamonix bo v drugi polovici prihodnjega tedna gostil smuk in kombinacijo.

»Še ena težka tekma, kar se snega tiče,« je preizkušnjo, ki jo je znova zaznamovalo pomladansko vreme, celo z dežjem, ocenil glavni trener za tehnične discipline Klemen Bergant in dodal: »Celo noč je deževalo, prireditelji so storili vse, kar so lahko. Proga je dobro vzdržala, še največ težav so imeli najboljši iz prvega nastopa, ker je v finalu spet začelo deževati. Matic je na prvi progi spodaj smučal dobro, zgoraj na ravninskem delu pa si je nabral kar precej zaostanka. Tudi v drugo zgoraj ni smučal dobro, nato se mu je pripetila napaka. Vse, kar je na koncu dobrega, je, da je ostal znotraj 8 odstotkov zmagovalčevega časa in osvojil teh nekaj točk.«

Bergant je še dodatno analiziral Skubetov nastop: »Tovrstne napake se mu prevečkrat dogajajo. Če ne v prvem, pa v finalnem nastopu. Edinokrat, ko je dvakrat brez spodrsljajev prismučal v cilj, je bilo v Schladmingu, sicer pa je delal napake že od prve tekme v Val d'Iseru naprej. To ni dobro, s tem se ukvarjamo že celotno pripravljalno in tekmovalno obdobje. O tem sem govoril že sredi januarja in se ne bi več ponavljal. Danes je imel lepo priložnost, saj so imele prve številke v finalu boljšo progo in vidljivost brez dežja. Priložnost so denimo dobro izkoristili mladi Avstrijci.«

REZULTATI MOŠKEGA SLALOMA V JUZAVI NAEBI

1. (5.) Felix Neureuther (Nem) 1:50,93
2. (3.) Andre Myher (Šve) + 0,05
3. (12.) Marco Schwarz (Avs) 0,24
4. (1.) Fritz Dopfer (Nem) 0,29
5. (11.) Marc Digruber (Avs) 0,54
6. (22.) Michael Matt (Avs) 0,62
7. (6.) Sebastian Foss-Solevaag (Nor) 0,70
7. (8.) Henrik Kristoffersen (Nor) 0,70
9. (13.) Daniel Yule (Švi) 0,98
10. (8.) Julien Lizeroux (Fra) 1,05
27. (26.) Matic Skube (Slo) 8,14
Žan Kranjec (Slo) odstopil na prvi progi