Neureuther šov med količki nadaljeval na podelitvi

Felix Neureuther z zmago v Madonni di Campiglio obeležil pomemben mejnik. Na najvišji stopnički padel na zadnjo plat.

Objavljeno
23. december 2014 17.33
ALPINE-SKIING/MEN
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Madonna di Campiglio - Sinočnja osupljiva predstava nemškega smučarja Felixa Neureutherja na nočnem slalomu v Madonni di Campiglio se ni končala le z zmagovitim prihodom v cilj. Tudi na slovesni podelitvi se je veliko dogajalo. Neureuther je šov nadaljeval, ko je na najvišji stopnički padel na zadnjo plat, tako da sta mu morala pomagati vstati drugouvrščeni Fritz Dopfer in Šved Jens Byggmark, ki je bil tretji. Sledilo je še divje polivanje s šampanjcem, kar je bil kar njegov tuš, kot se je pozneje pošalil.

Nemec je kajpak imel veliko razlogov za slavje. S prepričljivo zmago je v prvi vrsti potrdil dobro formo, si podaril lepo božično darilo, velika prednost (0,82 s pred Dopferjem) ga je navdala z novo dozo samozavesti. Bil je zadovoljen, da je tokrat smučal veliko bolj pametno kot njegov veliki tekmec in prijatelj Avstrijec Marcel Hirscher, kateremu je tudi odvzel vodstvo v slalomskem seštevku svetovnega pokala.

Naslednji razlog za veselje je bila sploh prva zmaga Nemcev na tem slovitem prizorišču tekem najvišje ravni ter dejstvo, da je z njo postal tudi najboljši nemški smučar v zgodovini. Desetič v karieri je namreč premagal vse tekmece, tokrat pa tudi slovitega rojaka Markusa Wasmeierja, ki je v karieri nabral devet zmag.

»Da sem najboljši nemški smučar z le desetimi zmagami ... Kaj pa vem. Temu ne bi dajal veliko pozornosti. Toliko smučarjev je namreč zmagalo večkrat. Poleg tega ne dam veliko na statistiko. Moj cilj je bil od nekdaj le čim boljše smučati, biti uspešen v sezoni in postati najboljši slalomist na svetu,« je bil po tekmi zaradi nemškega rekorda vendarle ravnodušen 30-letnik.

Bolj ga je veselil način, s katerim je prišel do zmage. »Tokrat je bilo treba voziti z glavo, a vseeno dodajati ravno prav hitrosti. V Åreju sva bila z Marcelom tesno skupaj, tokrat sem vendarle obrnil zgodbo. Najbolj me je opogumljalo zavedanje, da sem zelo hiter. A kaj ko nikoli ne veš, kako hitro so smučali drugi,« je razmišljal Neureuther.

Iskreno je rojaku čestital tudi Dopfer in dejal, da si je Felix popolnoma zaslužil zmago. »Za celo ekipo je to velik uspeh, vemo, da smo na pravi poti. Sam sem imel srečo s štartno številko, proga je bila odlična. V drugo nisem imel tako dobrega občutka. V cilju sem si želel le videti zeleno barvo za vodstvo,« je dejal Dopfer.

Manj zadovoljen je bil Hirscher in v cilju le zmajeval z glavo, saj ni natančno vedel, kje ga je polomil, da je končal šele na 7. mestu. »Vem pa, kaj me čaka med prazniki - trening slaloma,« je dejal najboljši smučar zadnjih treh sezon. »Vseeno sem lahko z začetkom sezone zelo zadovoljen. V zadnji tednih je bilo več poudarka na veleslalomu, toda zdaj je čas za slalom,« je Avstrijec že napovedal hud boj za prevlado v svoji paradni disciplini in tudi za ponovni prevzem vodstva v skupni razvrstitvi. Koledarsko leto, ki se bo sklenilo s smukom v Santa Caterini, bo namreč na prvem mestu končal Norvežan Kjetil Jansrud, s prednostjo 24 točk.