Neznana psihologinja ugnala elito

Zmage Rusinje Jekaterine Juglove v najdaljši ženski disciplini, na 15 km, se bo 11.000 navzočih še dolgo spominjalo.

Objavljeno
12. marec 2015 00.55
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Kontiolahti – Posamične tekme med biatlonskimi množicami niso pretirano mikavne. Zaradi dinamike in neposrednega boja navijači raje spremljajo bodisi zasledovanje bodisi skupinski štart, a včerajšnje predstave z zmago Rusinje Jekaterine Juglove v najdaljši ženski disciplini, na 15 km, se bo 11.000 navzočih še dolgo spominjalo.

Kajpak je domače občinstvo sanjalo o naslovu prvakinje najbolj priljubljene finske športnice Kaise Mäkäräinen, pa se je na koncu tolažilo z bronom, njeno prvo kolajno na tem SP, na svoj račun pa so prišli Rusi, najštevilnejši tuji obiskovalci tega prvenstva. A tudi največji poznavalci biatlona med njimi si niso upali napovedati senzacionalnega podviga Jekaterine Jurlove, ki se pred enim letom sploh ni uvrstila v olimpijsko ekipo, v tej sezoni pa je med udeleženkami tekem za svetovni pokal ni bilo do uvodne februarske postaje v Novem Mestu!

Preizkušala se je v drugem kakovostnem razredu, zato nastopila na evropskem prvenstvu in tam osvojila bron. »Po vrnitvi domov mi je takrat oče dejal, da bom osvojila kolajno še na svetovnem prvenstvu, pa sem mu odvrnila, naj ne bo nor. A očitno ni bil nor,« ni bilo konca veselja 30-letne Rusinje ob razpletu tekme, na kateri sta veliki boj za zmago sprva uprizorili omenjena Finka in češka reprezentantka Gabriela Soukalova.

Tudi italijanski reprezentantki Dorothei Wierer je kazalo imenitno, na koncu je ostala brez kolajne na nehvaležnem 4. mestu. Dejansko je bila večina na štadionu prepričana o razglasitvi s tremi omenjenimi tekmovalkami, nakar pa je z visoko številko 93 nepričakovano udarila ruska reprezentantka. Komaj tretjič je nastopila na svetovnih prvenstvih, široka baza ruskih biatlonskih centrov je v zadnjih letih ponujala precej več obetavnih biatlonk, kot je Jurlova. Toda diplomirana psihologinja iz St. Peterburga je uprizorila izjemen vzpon, presenetila stroko, razveselila rojake in poskrbela za še eno od nenavadnih zgodb doslej na tem prvenstvu.