Ni Lisice brez težav z vremenom

Prireditelji 52. Zlate lisice zagotavljajo, da bo snežna podlaga kljub visokim temperaturam dobro utrjena.

Objavljeno
27. januar 2016 14.42
Š. Ro.
Š. Ro.

Maribor - V zadnjih letih skorajda ni bilo Zlate lisice, ki bi prirediteljem v Mariboru prizanesla s skrbmi zaradi vremena. Na nizki nadmorski višini (najnižji med prizorišči v svetovnem pokalu) in v toplih zimah je to pač že skorajda neizogibno. So pa te izkušnje iz preteklih let že dovolj izurile Mariborčane, da se znajo prav odzvati - tudi te dni, ko zlasti v zgornjem delu proge težave že povzročajo visoke temperature.

Vseeno pravijo, da nimajo razloga za paniko, saj so že prejpšnji teden podlago utrdili z vodo, »beton« pa ne bo kar tako popustil ob otoplitvi. »Ne glede na temperature, je teren odličen. Proga je v dobrem stanju, saj je bila dobra že predpriprava, vse deluje, kot mora. Pred tekmo bomo postorili še nekaj zadev in bo vse kot mora biti,« je uvodoma dejal vodja tekmovanja Mitja Dragšič.

Če je ob vznožju Pohorja še zimskih pet stopinj Celzija, jih je na vrhu čez deset. Snežna odeja naj bi bila vseeno dovolj debela. »Čakamo še na prihod vodilnih iz Mednarodne smučarske zveze, tudi direktorja ženskega svetovnega pokala Atleja Skaardala. Od jutri naprej se bomo ukvarjali s kemijo oziroma s tem, kaj uporabiti, da bo proga zdržala. Tudi za trening bo poskrbljeno, smučarke bodo lahko trenirale na zgornjem delu nad startom veleslaloma,« je še dejal Dragšič.

Dolgoletni generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar se tako že veseli novega praznika v Mariboru. »Lepo je sedeti tukaj, gledati progo, kako nastaja, mirno lahko rečem, da se priprave zaključujejo in da nam je uspelo uresničiti vse, kar smo si zadali. Tekma bo prav gotovo potekala na najvišji svetovni ravni,« je povedal in ob tekmah povabil tudi v središče mesta na Trg Leona Štuklja, kjer bodo javna žrebanja startnih številk in glasbeni program s skupinami Trash Candy, Happy Ol'McWeasel in Rok'n'Band.

Opozoril je tudi na nekoliko spremenjen prometni režim. »Osnova je tisti od lani, gre pa za enosmerni promet in omejitev vseh parkirnih prostorov, zato pozivamo obiskovalce k upoštevanju navodil policije in prometne signalizacije. Če bodo dnevi tako lepi kot te dni, tudi sprehod ne bo odveč,« je dejal Vilar in se nadejal dobrega obiska ter spodbude  za slovenske smučarke z Ano Drev na čelu.