Ni skrbi, Maja je že blizu odra

Ženski skoki: Maja Vtič za začetek peta, tri Slovenke med 15. Danes ob 15. uri nova tekma.

Objavljeno
03. december 2016 10.55
Maja Vtič zmagovalka na tekmi za svetovni pokal,Ljubno Slovenija 13.02.2016 [Smučarski skoki,šport]
Špela Robnik
Špela Robnik
Lillehammer – V sezono so naposled skočila še dekleta. Razmerja moči se kaj veliko niso spremenila, saj je z veliko prednostjo prevlado dokazala Japonka Sara Takanaši. Pri Slovenkah prvo ime ostaja Maja Vtič, ki se je že povsem približala zmagovalnemu odru. Trener Stane Baloh je prepričan, da bo kmalu tudi stopila nanj.

Le točka in pol je petouvrščeni Dolenjki zmanjkala, da bi tako ob koncu minule sezone v skupni razvrstitvi stala na tretjem mestu. Baloh je ocenil, da se ji je v drugem skoku primerila manjša napaka, previsoko je odskočila in le kak meter ji je zmanjkal do zmagovalnega odra. »Maja se je gotovo sposobna zavihteti med tri. Če bi naredila podoben skok kot v prvi seriji, verjamem, da bi lahko šla še vsaj meter dlje. Ta rezultat je treba sprejeti, jaz od sebe in od deklet ne zahtevam, da moramo stati na stopničkah. Je pa res, da je treba izkoristiti priložnost, ko se ponudi. Ni ji manjkalo veliko, a me nič ne skrbi, da bo kmalu stopila na vrh,« je povedal »Sten« in bil seveda tudi zelo zadovoljen s končnim izkupičkom: Ema Klinec je namreč dosegla 10. mesto, Špela Rogelj pa 15. Katja Požun je ostala zunaj trideseterice, Nika Križnar in Urša Bogataj sta obstali v kvalifikacijah.

»Na prvi tekmi je vedno nekoliko čuden občutek, saj ne veš natančno, kje si. Pri dekletih pa še posebej, saj so še toliko bolj občutljiva, še bolj gledajo okoli, kako skačejo druge. Maja, Ema in Špela so dokazale, da so zraven, kljub napakam. Ves teden, ko smo trenirali tukaj, so večinoma imele težave s točnostjo, vse so bile prezgodnje. Razlika se hitro pozna, sploh z vetrom v hrbet,« je še komentiral Baloh, nato pa se že ozrl proti današnji drugi preizkušnji (15), pred katero bodo na sporedu kvalifikacije. Želi si, da bi na tekmi nastopila celotna slovenska šesterica. »Vse morajo iti korak za korakom. Najprej je treba skozi kvalifikacije, potem naprej. Če bodo dekleta, ki so tokrat že osvojila točke, ponovila svoje skoke, lahko znova računajo na lepe uvrstitve,« se je nadejal.

Prepričljiva Takanašijeva je konkurenco ugnala za kar 20 točk, četudi Baloha na treningih ni povsem prepričala. Toda na tekmi je pokazala moč in daleč za seboj pustila rojakinjo Juki Ito, s tretjim mestom je presenetila Nemka Anna Rupprecht.