Nič več malih, za Pinturaulta štejejo le velike točke

Alexis Pinturault se je v novi sezoni odpovedal superveleslalomu, glavni fokus na tehničnih disciplinah.

Objavljeno
25. oktober 2016 22.33
Alexis Pinturault , veleslalom Solden 23.10.2016 [pinturalt,smučanje]
Špela Robnik
Špela Robnik
Sölden – Vprašanje, kako bi se v prejšnji zimi razpletali boji za kristalne globuse, če ne bi Alexisa Pinturaulta padec ustavil že decembra. Zagotovo bi imel z njim Marcel Hirscher veliko dela. »Mislim, da se ga moramo v tej sezoni bati,« je Avstrijec o njem dejal po zmagi v Söldnu, ko je Francoz »kar letel med vratci«.

Pinturault je bil na prvi tekmi za kar sedem desetink sekunde boljši od petkratnega zmagovalca svetovnega pokala in kajpak s tem dobil najboljšo potrditev za nadaljevanje. »Da ob začetku sezone zmagaš na tako težki progi, je kajpak zelo pomembno. V smučanju nikoli ni prostora za taktiko, vedno moraš dati od sebe vse, kar imaš,« je povedal po svoji 16. zmagi, sedmi veleslalomski, s katero se je tudi izenačil z legenardnim rojakom Jean-Claudom Killyjem. Vendar pa se 25-letni smučar iz Courchevela s temi dosežki ne obremenjuje. Tudi o ciljih s kristalnimi globusi ne želi veliko razmišljati, čeprav ga je Hirscher že kar postavil za prvega favorita: »Že če pogledate minulo sezono, lahko vidite, da je Alexis smučal najbolje od vseh. Ker je lahko dober v vseh disciplinah, ga bom sam jemal kot glavnega tekmeca.«

»Osredotočen sem le na svoje smučanje in na tekme, ki prihajajo. V tej zimi najbrž sploh ne bom tekmoval v superveleslalomu, saj to prinese preveč potovanj in utrujenosti. Posvečal se bom le veleslalomu in slalomu. Seveda, na kakšnem bom nastopil, na vseh pa ne,« je Pinturault razgrnil svoje načrte za sezono. Kot je dejal, superveleslaloma sploh ni treniral. Ni se namreč odločil za trening v La Parvi, v Ushuaii pa zanj ni imel pravih razmer. Nadejal se je sicer, da bo priložnost za trening na daljših smučeh dobil vsaj po Leviju in se pripravil za Beaver Creek, sicer bodo zanj na prvem mestu le tehnične discipline. »Hitre discipline nikoli niso bile moj velik cilj, sem se pa trudil, da sem osvajal čim več točk. A ugotovil sem, da tiste 'majhne' točke niso tako pomembne kot tiste 'velike', ki jih lahko osvojim z najvišjimi mesti. Zato je bolje, da ostanem le v tehničnih disciplinah,« je povedal in še dodal, da pa bo seveda še nastopal v alpski kombinaciji, v kateri je prejšnjo zimo tudi tako prepričljivo osvojil globus.

Ta je bil zanj veliko zadoščenje za vse ostale »izgubljene« lovorike, ki so mu bile nedosegljive zaradi premora, ki si ga je vzel po padcu v Beaver Creeku. »Zaradi pretresa možganov sem potreboval kar nekaj časa, da sem se vrnil. Dolgo me je mučila utrujenost, težko sem se aktiviral. Vzel sem si premor, nato pa nadaljeval, da sem vsaj zadržal dobro štartno številko. Saj veste, kako je v smučanju, hitro lahko zdrsneš navzdol na lestvici. Šele proti koncu sezone sem lahko spet smučal tako kot znam,« se je vrnil nazaj v pomlad, ko je naposled, tudi po poškodbi Aksla Lunda Svindala, zimo končal na skupnem 3. mestu. Vsestranski smučar, kakršnih v svetovnem pokalu praktično ni več, bo zdaj poskusil z drugačno taktiko: ne bo po nepotrebnem tratil energije in vse usmeril le v boj s Hirscherjem ter tako morda le prekinil njegovo prevlado.