Nika se mora naučiti še, kako obnavljati moči

V Ribinsku smučarska tekačica Katja Višnar izpadla v četrtfinalu, a zato v polfinale 21-letna Nika Razinger (12.).

Objavljeno
24. januar 2015 23.37
Nika Razinger, tek na smučeh, Avstrija, Dachstein, 07.Oktober2014
T. V., šport
T. V., šport
Ribinsk – Razmere med včerajšnjo tekmo smučarskih tekačev za svetovni pokal v Rusiji so bile daleč od idealnih, kar pa 21-letne Nike Razinger ni prav nič zmotilo, da si z 12. mestom ne bi pritekla najboljše uvrstitev v karieri in prvega šprinterskega polfinala. Gorenjka je tako vidno izstopala v slovenski reprezentanci, ki je imela še dve tekačici med trideseterico, nikakor pa se ne odpre Katji Višnar, glavni adutinji za bližajoče se SP.

Mlajši rod slovenskih tekačic na smučeh je v zadnjem obdobju odločno prevzel vajeti v reprezentanci, prve točke za svetovni pokal sta to zimo pritekli 20-letna Lea Einfalt in leto mlajša Anamarija Lampič, 25-letna Alenka Čebašek pa se stalno uvršča med trideseterico. Razingerjeva je včeraj že v četrtfinalu za seboj pustila tudi Čebaškovo, s katero sta si delili isto skupino, a se je mlajša v nadaljevanje prebila kot druga, Čebaškova pa se je kot četrta morala zadovoljiti s končnim 17. mestom, torej tik pred Višnarjevo. Slednja je v četrtfinalu tekla večinoma na tretjem mestu, se v ciljni ravnini sicer prebila do vodstva v skupini, a v zaključnem šprintu ni zdržala in je zdrsnila na 4. mesto.

»Z rezultatom sem zadovoljna, prav tako tudi z nastopi. Zlasti s četrtfinalnim, saj mi je uspel dober štart. Me je pa v polfinalu nato hitro pobralo, saj trenutno še nisem navajena tako hitrega ritma, med posameznimi nastopi pa je še premalo časa, da bi si odpočila. To bom morala še osvojiti,« se je uvrstitve veselila Razingerjeva, a obenem nemudoma iz nastopa poskusila izluščiti tudi dobre in slabe plati, kar ji bo v nadaljevanju zime še prav prišlo. »Rezultati v zadnjem obdobju so dobra motivacija tudi za naprej. Je bilo pa kar težko teči, proga je bila mehka, sneg se je udiral. A iz nastopa v nastop je bilo nato bolje. Če bi bilo le nekoliko bolj hladno, bi bila podlaga trša, a nastopiti je treba v danih razmerah,« je razmišljala Razingerjeva, ki v petek na 10 km ni nastopila.

Včerajšnji razplet je pomenil novo presenečenje za slovensko ekipo, v kateri bi morala glede na ocenjeno formo štafetno palico nositi Višnarjeva, a Blejka ne na prejšnji preizkušnji v Otepääju niti tokrat ne kaže znakov svoje moči in borbenosti z začetka zime. Sama je sicer povsem prepričana o svoji pripravljenosti, vendar nekaj na njeni poti v tem trenutku ne deluje, kot bi moralo, še eno šprintersko priložnost pa bo imela tik pred SP na tekmi svetovnega pokala v Østersundu, saj zdaj sledi kar tritedenski premor. »Ne moremo ravno dejati, da smo s tekmo najbolj zadovoljni. Nikina uvrstitev v polfinale je lep uspeh, manjkala pa je uvrstitev v finale. Zaradi težkih razmer se tekačice morda niso najbolje znašle. Pri Boštjanu Klavžarju pa smo pričakovali nekoliko manjši zaostanek, tam nekje okoli 15 sekund,« je dodal svoje tudi glavni trener Marko Gracer, potem ko je edini tekač v ekipi zasedel 46. mesto, zunaj trideseterice pa je ostala tudi Einfaltova (42.).

Je pa včeraj premierno zmago v svetovnem pokalu oziroma sploh prvo uvrstitev med najboljšo trojico slavila 25-letna Švedinja Jennie Öberg, ki se le redko prebije celo med deseterico, pri moških pa je vrh zasedel Italijan Federico Pellegrino. Danes bo še skiatlon.