Niti pomisliti si ne upa, kaj bi bilo brez Petra

Glavni trener slovenske vrste Goran Janus zadovoljen s prvimi poskusi reprezentantov na 80-metrski napravi v Planici.

Objavljeno
20. maj 2016 00.30
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Na včerajšnjem Večeru šampionov Smučarske zveze Slovenije so se navzoči spomnili najlepših trenutkov v pretekli zimi, ki je bila zlasti za skakalce sila uspešna. Pravzaprav je minila bolj ali manj povsem v znamenju Petra Prevca, ki je z »zlatim orlom« na novoletni turneji, naslovom svetovnega prvaka v poletih ter velikim in malim kristalnim globusom osvojil vse, kar je bilo osvojiti mogoče.

»Zima je bila čudovita, med njo sem res izjemno užival. Vendar pa sta od njenega konca minila že dva meseca in treba je gledati naprej. Pred nami so novi izzivi,« je včeraj poudaril Goran Janus, glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih. Potem ko so Prevc & Co. tri tedne krepili telesno pripravljenost na štadionu v Kranju, telovadnici na Planini in dvorani na Gorenji Savi ter se preizkušali kot akrobati v gimnastičnem centru v Ljubljani, so se ob koncu prejšnjega tedna preselili na skakalnico v Planici.

»V četrtek smo na tamkajšnji 80-metrski napravi v pripravah za novo sezono opravili prve skoke (Prevc s pet let starimi smučmi – op. p.). Ker je močno lilo, so se fantje prvi dan po zaletišču spustili le petkrat. V petek smo potem pod streho spravili normalen trening s sedmimi skoki,« je razkril 46-letni Ljubljančan.

Na vprašanje, kako so se reprezentanti odrezali ob prvem »stiku« s skakalnico v letošnji pomladi, je odvrnil, da zelo dobro. »Moram priznati, da so začeli bolje kot v prejšnjih letih; skakali so namreč zelo spodbudno,« je pojasnil in v isti sapi pripomnil, da to seveda še nič ne pomeni. Za analizo in komentiranje skokov je kakopak še veliko prezgodaj.

Na skakalnico se bodo znova podali v torek, takrat na 110-metrsko v Kranju, dan zatem pa se bodo odpeljali na jug Istre v Medulin. V ta hrvaški obmorski kraj, v katerem so bili že lansko jesen, seveda ne bodo šli na oddih. »Na štadionu bomo imeli kondicijske priprave in se posvetili specialni vadbi,« je omenil Janus, ki je moral tam lani – mimogrede – oblečen skočiti v morje, potem ko je izgubil stavo z Robertom Kranjcem.

»Rekel sem, da ne bo nikomur uspelo po vrvi prehoditi do konca. Toda Robi je vztrajal tako dolgo, da mu je slednjič le uspelo,« je zaupal »glavni in odgovorni« v naši skakalni vrsti. Z reprezentanco A sicer ta čas ob Kranjcu vadijo še Nejc Dežman, Jaka Hvala, Anže Lanišek, Anže Semenič, Jurij Tepeš ter brata Cene in Peter Prevc.

Člani udarnega slovenskega moštva so tudi Domen Prevc (trenira z mladinsko vrsto) ter rekonvalescenta Jure Šinkovec in Jernej Damjan, ki so mu 20. aprila, torej prav na dan začetka priprav, operirali meniskus v levem kolenu. Ljubljančan, ki bo 28. t. m. praznoval 33. rojstni dan, je že napovedal, da se bo po rehabilitaciji vrnil še močnejši, Janus pa pričakuje, da bo prve skoke izvedel konec junija.

V torek pa se je pod nož odpravil Kranjec. Iz levega komolca, ki si ga je poškodoval pri oktobrskem padcu na Bergislu, so mu odstranili kovinski igli in pentljo, s katerimi so mu pričvrstili mišico. Tokratni poseg je – kakor je sam sporočil – trajal 45 minut. »Komolec je še otečen, kar je normalno. Zagotovo mu bo poslej lažje,« verjame slovenski »selektor«, vesel tudi, da je reševanje Elanovih skakalnih smuči prevzel Peter Slatnar.

»Težko komentiram, zakaj so se odgovorni pri Elanu odločili za ukinitev skakalnega programa, lahko pa smo srečni, ker imamo Slatnarja, ki je tako zelo vpet v naš šport. Izdeluje vrhunske vezi, kmalu bodo prišli na trg tudi njegovi skakalni čevlji, ki jih že komaj čakamo, poleg tega že ima izkušnje tudi s proizvodnjo otroških skakalnih smuči. On je edini, ki lahko povleče ta voz,« je prepričan Janus, ki si niti pomisliti ne upa, kaj bi bilo, če ne bi bilo Slatnarja.

Kakor je pribil, pri tem ne gre le za reprezentanco, temveč tudi za podporo klubom in s tem podmladku. »Če imaš domačega proizvajalca (smuči), je seveda vse skupaj lažje. O tem smo se lahko prepričali že pri tekmovalnih dresih, pri katerih imamo z Dalijem in Skypilotom dva vrhunska izdelovalca. Ker imaš vse na kupu, ob denarju prihraniš tudi ogromno časa,« je še pribil.