Norvežani tudi v Zakopanah razred zase, Slovenci tokrat peti

Norvežani so v Zakopanah zanesljivo premagali Avstrijce, na stopničkah še Poljaki. Slovenci na petem mestu.

G. L.
sob, 23.01.2016, 15:00; spremenjen: 17:44

Zakopane - Ekipna tekma na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih na Kulmu je prepričljivo pripadla Norvežanom, nič drugače pa ni bilo niti danes v Zakopanah, kjer so Vikingi (1122,4 točke) prepričljivo ugnali Avstrijce (1089,5) in Poljake (1056,7), ki so bili vseeno presrečni na tretjem mestu. Slovenski orli (1039,3) tudi tokrat niso bili v igri za stopničke, tekmo so končali na petem mestu.

Slovensko ekipo so tokrat sestavljali Robert Kranjec (119 m in 113 m), Domen Prevc (128 m, 131,7), Anže Lanišek (121,5 in 131 m) in Peter Prevc (128,5 in 135 m), ki so dosegli svojo najslabšo ekipno uvrstitev v tej sezoni. V igri za stopničke tokrat niso bili v nobenem trenutku, saj so vseskozi precej zaostajali za tretjeuvrščenimi Poljaki, večji del tekme pa tudi za četrtouvrščenimi Nemci.

V boju za zmago so se Avstrijci v prvi seriji še upirali Norvežanom, ki so imeli vsega 1,1 točke zaloge pred finalom, v katerem pa so dodali v prestavo višje in si nazadnje priskakali kar 32,9 točke prednosti. Poljaki so na tretjem mestu Nemce ugnali za 14,5 točke.

»Vedelo se je, da bo tekma izenačena in napeta. Moraš imeti vse fante izenačene, razpoložene. Odskakali smo v slogu zadnjih ekipnih tekem. Zaenkrat je to to. Jutri je nov dan in gremo dalje. Glede vetra je bila tekma čisto v redu,« je za STA po tekmi povedal slovenski trener Goran Janus.

Jutri bo v Zakopanah še posamična tekma, na kateri bodo Slovenijo predstavljali brata Prevc, Lanišek, Kranjec, Jurij Tepeš in Anže Pograjc.

POTEK PRVE SERIJE

Kranjcu se skok ni preveč posrečil

Tako kot v včerajšnjih kvalifikacijah je tudi na začetku današnje prve serije tekmovalcem pihal veter v hrbet in jim malce oteževal delo. Izmed kandidatov za stopničke je najprej nastopil Poljak Andrzej Stekala, ki je pristal pri 127 metrih in z naskokom premagal Ruse, Kazahstance in Švicarje, ki so nastopili pred njim.

Rjoju Kobajaši je danes nastopil sploh prvič med elito in japonskih navijačev ni razočaral. 19-letnik je skočil 126 metrov in z Japonsko prevzel vodstvo. Jakub Janda s Češke je bil precej skromnejši (114 m), s čimer je močno otežil delo svojim reprezentančnim kolegom za njim.

Stefan Kraft (136 m) je kot prvi Avstrijec napovedal, da njegovo reprezentanco danes zanimajo le najvišja mesta, prvi Slovenec Robert Kranjec pa svojega trenerja ni tako navdušil. S skokom, dolgim 119 metrov, je pridelal skoraj 42 točk zaostanka za Avstrijo, zaostal je tudi za Japonci, Poljaki in Rusi.

Norvežan Anders Fannemel je pristal pri 127 metrih, s čimer je zasedel četrto mesto. Andreas Wank iz Nemčije je bil meter krajši, posledično pa je s svojo reprezentanco zaostal za Vikingi. Po prvi seriji skakalcev je tako prepričljivo vodila Avstrija (153,2 točke) pred Japonsko (130,5) in Poljsko (129,5). Slovenija je na sedmem mestu za stopničkami zaostajala skoraj za 18 točk.

Domen pridobil dve mesti

Drugi Poljak na današnji tekmi je bil Maciej Kot, ki je kot član njihove B-reprezentance dosegel celo 130,5 metra in dvignil številčno publiko v dnu skakalnice. Jumu Harada (123,5 m) je boj z domačinom izgubil, prav tako tudi Čeh Češtmir Kožišek (125,5 m).

Precej slabši skok od svojega reprezentančnega kolega je uspel Manuelu Poppingerju, ki je doskočil pri 124 metrih in izgubil precej avstrijske prednosti. Nekoliko jo je uspelo zmanjšati tudi drugemu Slovencu Domnu Prevcu, ki pa kljub 128 doseženimi metri ob Avstrijcih še vedno gledal v hrbet tudi Poljakom in Japoncem.

Pred Slovenijo je po nastopu Andreasa Stjernena (128,5) ostala tudi Norveška, ne pa tudi Nemčija, za katero je Stephan Leyhe dosegel 121,5 metra. Avstrija (278,2) je še naprej prepričljivo vodila pred Norveško (260,7) in Poljsko (259,6), Slovenija (243,1) je bila po dveh skakalcih na petem mestu.

Lanišek brez presežka

Domačih privržencev ni razočaral niti njihov tretji ljubljenec Stefan Hula, ki je z nižjega naleta dosegel 126 metrov in Poljsko ohranil v boju za stopničke. Japonec Kenširo Ito ga je za njim polomil s 116 metri, nič posebnega pa ni bil niti poizkus Jana Mature, ki je dosegel 121 metrov.

Manuel Fettner je bil v zahtevnih razmerah pol metra krajši, tako da se je njihova prednost še dodatno stopila. Meter v primerjavi z Avstrijcem je pridobil tudi Anže Lanišek, a je mladenič najbrž pričakoval še nekoliko boljši skok.

Povsem drugačen poizkus je uspel Norvežanu Danielu Andreju Tandeju, ki je dosegel celo 132 metrov in svojo reprezentanco povedel v vodstvo. Andres Wellinger je bil še pol metra daljši, kljub temu pa ni ogrozil vodilnih Norvežanov. Nemci so pristali na četrtem mestu, a s kar 15,8 točke naskoka pred Slovenijo. Norveška (395,8) je vodila pred Avstrijo (394,2) in Poljsko (383,1).

Prevc z nižjega naletnega mesta preskočil Nemce

Glavni poljski adut Kamil Stoch je upravičil svojo vlogo, saj je povlekel kar do 134,5 metra, s čimer je vrgel preostalim skakalcem na vrhu skakalnice, tudi Petru Prevcu. Kento Sakujama je bil od Poljakovega dosežka pričakovano oddaljen ogromno, saj je svoj skok zaključil že pri 117 metrih.

Boljši je bil Roman Koudelka (131 m), a je bila njegova Češka dotlej že daleč od boja za stopničke. Oster boj za zmago je nadaljeval Avstrijec Michael Hayböck (134,5 m), ki je pred Poljaki zadržal skoraj 15 točk prednosti.

Pred nastopom Petra Prevca je slovenski trener Goran Janus naletni položaj znižal kar za dve mesti. Šampion iz Dolenje vasi je s precej manjšo hitrostjo dosegel 128,5 metra, s čimer je Slovenija ostala za Norvežani, Avstrijci, in Poljaki. Kenneth Gangnes je namreč s 134 metri Norveško vrnil na vrh, 1,9 točke je za Vikingi zaostajala Avstrija, na tretjem mestu je bila Poljska, sledila pa je Slovenija, saj je Richard Freitag z višjega naleta od Prevca pristal pri metru manj, tako da je Janusova četica eno mesto pridobila.

POTEK FINALNE SERIJE

Kranjec ogromno izgubil

Andrzej Stekala, prvi Poljak v finalni seriji, je v zelo zahtevnih razmerah izvlekel zgolj 120 metrov, kar je nekoliko utišalo sicer razposajene domače navijače. Rjoju Kobajaši je bil še za meter in pol krajši, tako da je že tako velik japonski zaostanek za Poljaki še nekoliko povišal. Čeh Jakub Janda ga je za njima povsem polomil in pristal pri zgolj 108,5 metra.

Stefana Krafta težke razmere niso zanimale, povlekel je do 127 metrov, s čimer je močno prekosil svoje predhodnike. Robert Kranjec se njegovemu dosežku žal ni uspel približati, saj je svoj skok zaključil že pri 113 metrih, tako da je zaostanek za Poljaki znašal že skoraj 40 točk. Anders Fannemel (129 m) je prednost pred Avstrijci še nekoliko povečal, Vikingi (686,7) so imeli po novem 2,2 točke naskoka pred Avstrijo, tretja je bila Poljska (655,9), četrta pa Nemčija (637,6). Andreas Wank je namreč doskočil pri 125 metrih in Slovenijo spet pahnil mesto nižje, prednost Nemčije je po novem znašala kar 21,1 točke.

Domen po odličnem skoku zmanjšal visok zaostanek za Poljaki in Nemci

Nase je tudi ob svojem drugem današnjem skoku opozoril Maciej Kot, ki je dosegel kar 131 metrov in Poljake že močno približal končnim stopničkam. Pričakovano mu nista bil kos Japonec Jumo Harada (118 m) in Češtmir Kožišek, a je slednjega kljub vsemu treba pohvaliti za doseženih 128,5 metra.

Naslednji Avstrijec Manuel Poppinger je svojo nalogo opravil uspešno, saj je zmogel enako daljavo kot Čeh pred njim. Današnji izpit je položil tudi najmlajši skakalec v svetovnem pokalu Domen Prevc, ki je poletel kar 135 metrov in Slovenijo vrnil v igro za zmagovalni oder. Prednost Poljske na tretjem mestu pred Slovenijo pa je kljub odličnemu poizkusu najstnika iz Dolenje vasi še naprej znašala več kot 36 točk.

Po nastopu Andreasa Stjernena je počasi postalo jasno, kdo se bo danes veselil končne zmage. Norvežan je pristal pri 137,5 metra in prednost svoje reprezentance pred Avstrijo povišal na 18,1 točke. Zadnji Nemec Stephan Leyhe (130,5 m) je svojo ekipo ohranil pred Slovenijo, ki je imela za četrtouvrščeno reprezentanco še 14,1 točke zaostanka.

Dober nastop Laniška

Tretji Poljak v finalni seriji Stefan Hula je v telemark doskočil pri 125,5 metra, tako da je imel Anže Lanišek priložnost še nekoliko zmanjšati zaostanek Slovenije za stopničkami. Pred Domžalčanom je Kenširo Ito dosegel 119,5, Jan Matura 124,5, Manuel Fettner pa 126,5 metra.

Za ohranitev vsaj minimalnih slovenskih upov po stopničkah bi Anže Lanišek potreboval izjemen skok, ki mu je tudi uspel. Pristal je namreč pri 131 metrih in zaostanek za tretjeuvrščenimi Poljaki znižal na nekaj manj kot 26 točk.

Daniel Andre Tande je bil od slovenskega mladeniča še za meter daljši in norveška zmaga je bila praktično pospravljena. Tudi Andreas Wellinger je svojo nalogo opravil zelo dobro, s 132 metri se je Poljski približal na 10,7 točke zaostanka, Slovenija pa je za Nemčijo na petem mestu zaostajala za dobrih 15 točk.

Petrov skok premalo za čudež

Zadnjo skupino skakalcev je načel Simon Ammann, ki je zmogel 123 metrov in Švici prinesel sedmo mesto na današnji tekmi. Kento Sakujama (116,5 m) je predzadnje mesto v finalu s skromnim skokom namreč prepričljivo zapravil.

Nov zelo dober skok je uspel Čehu Romanu Koudelki, ki je s 131,5 metra napovedal zadnji slovenski nastop. Zanj je poskrbel Peter Prevc, ki svoj poizkus končal šele pri 135 metrih, kar je bil izjemen dosežek, a hkrati prekratek za upe po skoku na stopničke. Richard Freitag je proti najboljšemu skakalcu te zime resda precej izgubil, vendar ohranil 2,9 točke prednosti pred Slovenijo.

A tudi Nemčev poizkus ni zadoščal za stopničke, saj je Kamil Stoch s 132 metri gladko prevzel vodstvo. Michael Hayböck je s 136,5 metra ubranil drugo mesto, Kenneth Gangnes pa je s 138 metri potrdil novo norveško zmago.

Zakopane, ekipna tekma, izidi

1. Norveška 1122,4
(Anders Fannemel 127 m/129 m - Andreas Stjernen 128/137,5 - Daniel
Andre Tande 132/132 - Kenneth Gangnes 134/138)

2. Avstrija 1089,5
(Stefan Kraft 136/127 - Manuel Poppinger 124/128,5 - Manuel Fetter
120,5/126,5 - Michael Hayböck 134,5/136,5)

3. Poljska 1056,7
(Andrzej Stekala 127/120 - Maciej Kot 130,5/131 - Stefan Hula
126/125,5 - Kamil Stoch 134,5/132)

4. Nemčija 1042,2

5. Slovenija 1039,3
(Robert Kranjec 119/113 - Domen Prevc 128/135 - Anže Lanišek
121,5/131 - Peter Prevc 128,5/135 m)

6. Češka 995,0

7. Švica 921,3

8. Japonska 911,8

9. Rusija 447,4

10. Kazahstan 347,3

 

Pokal narodov:

1. Norveška 2995

2. Nemčija 2848

3. Slovenija 2332

4. Avstrija 2137

5. Češka 1051

6. Poljska 942

7. Japonska 809

8. Švica 520

9. Finska 206

10. Francija 113
...

Prijavi sovražni govor