Nova pravljična sobota: drugi tudi Rok Marguč

Na paralelnem veleslalomu v Turčiji je v velikem finalu premoč priznal izkušenemu Avstrijcu Andreasu Prommeggerju.

Objavljeno
27. februar 2016 15.29
J. P., Š. Ro.
J. P., Š. Ro.

Kayseri - Karavana svetovnega pokala deskarjev na snegu se je prvič doslej preselila v Turčijo, tamkajšnje prizorišče Kayseri pa bo v odličnem spominu ohranil tudi Rok Marguč, ki se je v današnjem paralelnem veleslalomu uspešno prebil vse do velikega finala in moral šele tam poklekniti pred prekaljenim 35-letnim Avstrijcem Andreasom Prommeggerjem, ki se je prvič v tej tekmovalni zimi prebil na zmagovalni oder, z vso konkurenco na preizkušnjah te ravni pa opravil prvič po La Molini pred tremi leti.

V sklepnem dvoboju je za 22 stotink odpravil Marguča, ki je pred tem v osmini finala izločil Švicarja Kasparja Flütscha (+ 0,49), v četrtfinalu z velikim naskokom Avstrijca Benjamina Karla (+ 1,82), v polfinalu pa za 44 stotink še Rusa Andreja Soboleva, ki je nato v malem finalu premoč priznal še Nemcu Patricku Busslerju.

Devetindvajsetletni slovenski predstavnik je v tej sezoni odlično stopnjeval rezultate: začel je s 24. mestom v Carezzi, nadaljeval s 14. in 17. mestom, na Rogli se je približal najboljšim, ko je bil šesti, nazadnje pa se je v Moskvi povzpel na najnižjo stopničko zmagovalnega odra. Z drugo zaporedno uvrstitvijo na stopničke se je povzpel tudi na peto mesto v skupni razvrstitvi.

»V kvalifikacijah sem imel nekaj težav, moral sem se privaditi na novo smučišče in zahtevne vremenske razmere, pa tudi postavitev Švicarja je bila nekoliko nelogična, zelo naravnost. A ko sem se navadil na vse to, je šlo iz vožnje v vožnjo bolje. Bil sem celo na pragu zmage, v finalu sem vodil do zadnjih treh vratc, nato pa odpeljal preveč direktno, kot da bi pregorel v veliki želji po zmagi. Imam malo priokusa v ustih, a tudi drugo mesto je lep rezultat,« je dejal Marguč, ki je tako ostal v odličnem tekmovalnem ritmu, tudi pred zaključno tekmo v Winterbergu. »V Moskvi sem bil tretji, tu drugi, vsi vemo, kako gre naprej in kaj si želim na zadnji tekmi. Naslednji teden se bom pripravljal na Rogli, že nekaj časa nisem imel povezanega treninga v dobrih razmerah, pa še proga na Rogli je praktično identična kot tista v Winterbergu,« si je še zaželel.

Pot v izločilne boje je našel še drugi slovenski zastopnik Tim Mastnak, ki pa je bil v osmini finala za 32 stotink prepočasen za Bolgara Radoslava Jankova, ki je nato izpadel v četrtfinalu. Mastnak je naposled zasedel štirinajsto mesto. Že v kvalifikacijah pa je svoj nastop končal Jure Hafner (25. mesto), medtem ko v ženski konkurenci Slovenija ni imela predstavnice.

IZIDI PARALELNEGA VELESLALOMA V KAYSERIJU

Moški:

1. Andreas Prommegger (Avt)
2. Rok Marguč (Slo)
3. Patrick Bussler (Nem)
4. Andrej Soboljev (Rus)
5. Nevin Galmarini (Švi)
6. Benjamin Karl (Avt)
7. Radoslav Jankov (Bol)
8. Christoph Mick (Ita)
9. Aaron March (Ita)
10. Maurizio Bormolini (Ita)
14. Tim Mastnak (Slo)
25. Jure Hafner (Slo)

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Radoslav Jankov (Bol) 3650
2. Roland Fischnaller (Ita) 2820
3. Andrej Soboljev (Rus) 2786
4. Andreas Prommegger (Avt) 2620
5. Rok Marguč (Slo) 2190
6. Vic Wild (Rus) 2140
7. Mirko Felicetti (Ita) 2122
8. Benjamin Karl (Avt) 2095
20. Tim Mastnak (Slo) 762
38. Jure Hafner (Slo) 184
51. Črt Ikovic (Slo) 39

Ženske:

1. Ester Ledecka (Češ)
2. Sabine Schöffmann (Avt)
3. Ina Meschik (Avt)
4. Jekaterina Tudegeševa (Rus)
5. Patrizia Kummer (Švi)
6. Cheyenne Loch (Nem)
7. Ladina Jenny (Švi)
8. Alexandra Krol (Pol)

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Ester Ledecka (Češ) 4390
2. Jekaterina Tudegeševa (Rus) 3460
3. Patrizia Kummer (Švi) 3210
4. Ladina Jenny (Švi) 2630
5. Ina Meschik (Avt) 2210
6. Julie Zogg (Švi) 2170