Tina Maze: To ni prišlo iz danes na jutri

Črnjanka je v pogovoru za Delo spregovorila o odločitvi, ki je sicer v njej zorela že zadnjih nekaj let.

Objavljeno
21. oktober 2016 21.55
Slovo Tine Maze Solden 20.10.2016 [maze]
Špela Robnik
Špela Robnik
Sölden – Pred jutrišnjo uvodno tekmo nove, jubilejne 50. sezone tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju, se na Tirolskem vse vrti okoli najboljše slovenske smučarke vseh časov Tine Maze. Potem ko smo s tega prizorišča 15 let zapored poročali o njenem smučanju, je bilo tokrat v Söldnu govora o koncu športne poti.

Črnjanka je v pogovoru za Delo spregovorila o odločitvi, ki je sicer v njej zorela že zadnjih nekaj let, a ko je nazadnje tekmovala v Meribelu in proti Anni Veith izgubila veliki kristalni globus, enostavno še ni mogla reči bobu bob. Zdaj, ko si je v skoraj dveh letih premora dodobra odpočila in spoznala, da zares nima več energije za strahovit ritem tekmovanj, je o tem lažje spregovorila.

»To ni prišlo iz danes na jutri. Ne bi želela česarkoli obžalovati, zato sem si vzela dovolj časa. Vem, da je tako prav in da se bom znašla tudi v drugačnih vlogah,« je dejala po zelo obiskani novinarski konferenci, na kateri je tudi sporočila, da pa se bo vendarle še enkrat postavila na štart.

Na Zlati lisici v Mariboru, kjer se je leta 1999 njena pot na smučarski vrh sveta tudi začela, se bo poslovila pred domačimi navijači. Ob tem načrtuje pravi tekmovalni nastop, za katerega se bo v naslednjih mesecih resno pripravljala, čeprav je tudi že priznala, da si je s tem naložila veliko breme.

»Želim videti, kako se lahko pripravim za eno tekmo, ali sem se sposobna vreči po strmini in tvegati. Jasno, tako kot nisem nikoli v karieri tvegala poškodbe, je tudi zdaj ne bom,« je dejala in se na svojem najljubšem prizorišču 7. januarja prihodnje leto nadejala pristnih čustev, ki jih sama na svoji športni poti nikdar ni mogla niti želela skrivati.