Novo prizorišče, stara favoritinja

Alpsko smučanje: proga Franca Berthoda novost za dekleta, ameriška zvezdnica Lindsey Vonn prepričljiva.

Objavljeno
18. februar 2016 21.42
Špela Robnik
Špela Robnik

La Thuile - Medtem ko je pred tednom dni najboljša smukačica na svetu Američanka Lindsey Vonn tarnala, da ima v Crans Montani težave, ker proge ne pozna dobro, je v La Thuilu dokazala prav nasprotno. Na novem prizorišču za dekleta ji dirkaški teren bolj leži. Že na prvem treningu je bila razred zase, zato je včerajšnji preizkus izkoristila za nastavitve na opremi.

»Preizkusila sem nekaj drugačnih linij in tudi drugi model smuči. Na nekaterih delih so se preizkusi obrestovali, na drugih ne, zato bom pred tekmo morala še kaj spremeniti. Toda proga mi je zelo všeč. Čas me ne skrbi, pripravljena sem,« je povedala Vonnova, potem ko je na drugem treningu vpisala šele 13. čas. Najhitrejša je bila Avstrijka Cornelia Hütter. Za razliko od prvega treninga so dekleta že nastopala bolje, na prvem treningu so namreč mnoga zgrešila kakšna vrata, med njimi je bila tudi Vanja Brodnik (na 19. mestu). Slovenke sicer na treningih niso bile v ospredju, vseeno pa je bila Maruša Ferk zadovoljna s preizkusom. »Proga je bila na ogledu videti strašnejša, toda izkazalo se je, da lahko imaš hitrost pod nadzorom. Ima nekaj konkretnih zavojev, dva skoka. Lepa proga, navdušena sem nad njo, ni takšen bavbav, kot so napovedovali. Treba pa bo iti z glavo, držati linijo. Še zlasti pri vhodu v traverzo. Če na to ravnino ne prineseš prave hitrosti, lahko izgubiš veliko časa, ki ga ne moreš več pridobiti do cilja,« je opisala gorenjska smučarka.

Po prvem treningu v lepem vremenu je bila včeraj vidljivost nekoliko slabša, naredile so se luknje, v najpomembnejšem zavoju pa se ji ni izšlo. »Izgubila sem vse in nisem mogla več pridobiti nazaj. V zgornjem delu je nekaj 90-stopinjskih zavojev, a na teh vseeno ne izgubiš toliko, kot lahko na vhodu v ravnino. Sicer pa sem s smučanjem zadovoljna,« je dejala Ferkova, ki je v tej sezoni nastopila le na decembrskem smuku v Val d'Iseru, zaman je na štart čakala prejšnji teden v Crans Montani, kjer pa je nato nov odličen rezultat (12. mesto) osvojila v slalomu. V tej sezoni kar dobro preklaplja s krajših na daljše smuči, še zlasti glede na to, da je v sezono vstopila praktično brez treninga hitrih disciplin. Zato do teh tekem ne goji visokih pričakovanj. Bi se pa prvih smukaških točk v tej zimi kajpak zelo razveselila. »Želim korektno izvesti svoj nastop. Vseeno bo to zame šele drugi smuk. Dva meseca nisem bila na dolgih smučeh, to bo izziv. Vesela bom, če bom končala med 30, to je skriti cilj, se pa želim še bolj osredotočiti na odločen spopad s progo in dobro izpeljati ključni del,« se je nadejala, da ji bo ob pravem času uspel najboljši nastop.

V tej sezoni je sicer njen glavni cilj, da prek smukaških treningov in tekem pridobi nazaj dirkaške občutke in več samozaupanja, sicer pa je bolj osredotočena na kombinacijo. Vendar pa pravi, da je zlasti v Crans Montani že naredila korak naprej. »Že na ogrevanju želim narediti čim več zavojev, da se poskusim pripraviti za same treninge in tekme. Že na prvem treningu sem tukaj v cilju začela razmišljati, da počasi prihajam v tisto fazo, v kateri sem v hitrih disciplinah že bila. Da glava ostaja bolj mirna, sem bolj zanesljiva, bolj odločna. Veseli me ta napredek. Drugo leto se hitrih disciplin ne nameravam več lotiti na tak način, ampak z dejanskimi treningi,« je napovedala, da si bo gotovo želela opraviti sklop treningov na južni polobli, ob tem pa gotovo ne bo opustila slaloma, v katerem se je v tej zimi tako hitro vrnila.

Na današnjem smuku (ob 12. uri), ki bo nadomestil odpadlega v Crans Montani, bo s številko 24 nastopila Ilka Štuhec, ki na treningih prav tako ni dosegala vidnejših rezultatov (38. in 30. čas), Ferkova s številko 35 in Brodnikova kot 44. Jutri bo nova smukaška tekma, v nedeljo pa še superveleslalom.